ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Ο Νετανιάχου καλεί τους Εβραίους της Γαλλίας να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ



    Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου κάλεσε το Σάββατο όσους Εβραίους της Γαλλίας το επιθυμούν να μεταναστεύσουν για ασφάλεια στο Ισραήλ, μετά την τζιχαντιστική επίθεση και ομηρεία στο παντοπωλείο κασέρ (εβραϊκών τροφών) στο Παρίσι, που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ομήρους.
    «Προς όλους τους Εβραίους της Γαλλίας, όλους τους Εβραίους της Ευρώπης, σας λέω: το Ισραήλ δεν είναι μόνο ο τόπος προς τον οποίο στρέφεστε για να προσευχηθείτε, το κράτος του Ισραήλ είναι το σπίτι σας», είπε.
    Από την Τετάρτη, μετά το μακελειό στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo στο Παρίσι, το Ισραήλ καταγγέλλει «απόπειρα των δυνάμεων του κακού που ενσαρκώνει ο εξτρεμιστικός ισλαμισμός να σπείρουν τον φόβο και τον τρόμο στη Δύση».
    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κάλεσε επίσης το Παρίσι να διατηρήσει αυξημένα μέτρα ασφαλείας γύρω από τους εβραϊκούς θεσμούς στη Γαλλία.
    Το 2014, για πρώτη φορά από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948, η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα προέλευσης μεταναστών προς το Ισραήλ. Περισσότεροι από 5.000 Εβραίοι μετανάστευσαν κατά τη διάρκεια του έτους στο Ισραήλ, έναντι 3.289 το 2013.
    Η εβραϊκή κοινότητα της Γαλλίας αριθμεί 500.000 έως 600.000 μέλη, είναι η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα στην Ευρώπη και η τρίτη στον κόσμο, έπειτα από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.
Χιλιάδες Εβραίοι εγκαταλείπουν τη Γαλλία και μεταναστεύουν στο Ισραήλ
Huffington Post
    Αψηφώντας στην κυριολεξία τον πόλεμο που μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας, εκατοντάδες Γαλλοεβραίοι μετανάστες, δηλαδή Εβραίοι της Γαλλίας, αποδέχθηκαν τις νέες εβραϊκές τους ταυτότητες σε τελετή που έγινε στα Ιεροσόλυμα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Huffington Post και συγκεκριμένα του συνεργαζόμενου σάιτ/κατηγορία The World Post.
    «Ήρθα να ζήσω στο Ισραήλ εξαιτίας του αντισημιτισμού», είπε με δακρυσμένα μάτια η Veronique Rivka Buzaglo, μία από τους 430 Γάλλους πολίτες εβραϊκής καταγωγής που μετανάστευσαν από τη Γαλλία στο Ισραήλ στις 17 Ιουλίου. «Το βλέπεις στα μάτια των ανθρώπων. Το έβλεπα παντού», συνέχισε σε σπαστά εβραϊκά, αναφερόμενη στην άνοδο του αντισημιτισμού στη Γαλλία.
    Η πρώην Γαλλίδα πολίτης Buzaglo υπερήφανη δηλώνει Σιωνίστρια και λέει ότι τίποτα δεν θα τη σταματούσε από το να γίνει πολίτης του Ισραήλ αυτή την εβδομάδα. Ούτε οι σειρήνες που ηχούν προειδοποιώντας για τις παλαιστινιακές ρουκέτες στα νότια του Ισραήλ, όπου και σκοπεύει να εγκατασταθεί.
    Παρά τον πόλεμο που μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας, περισσότεροι από χίλιοι Εβραίοι από διάφορες χώρες του κόσμου μετανάστευσαν στο Ισραήλ τις τελευταίες δέκα ημέρες, σύμφωνα με την Ισραηλινή κυβέρνηση. Η μέχρι πρότινος Γαλλίδα πολίτης Buzaglo είναι μία από τους πολλούς Εβραίους της διασποράς που φτάνουν στο Ισραήλ για μια νέα αρχή, για να έχουν την ευκαιρία να ανήκουν σε μια πατρίδα.
    Για τον Izaar Shirit, έναν 40χρονο οικοδόμο από το Παρίσι, το ταξίδι στο Ισραήλ είναι επιστροφή στην πατρίδα του. Σχεδιάζει να εγκατασταθεί με τη γυναίκα του και την κόρη του στη νότια πόλη της Ασντόντ, εκεί που γεννήθηκε. Ο πόλεμος μεταξύ της χώρας του και της Χαμάς δεν τον κάνει να αλλάξει την απόφασή του, όπως είπε στη Huffington Post.
    «Γεννήθηκα στην Ασντοντ και θέλω να γυρίσω στην Ασντόντ», είπε μετά τη λήξη της τελετής πολιτογράφησης στα Ιεροσόλυμα. «Είμαι Ασντοντιανός και δεν φοβάμαι. Νομίζω ότι θα τα καταφέρω, με τη βοήθεια του Θεού».
    Η κυβέρνηση του Ισραήλ λέει ότι αναμένει περισσότερους από 5.000 Εβραίους της Γαλλίας μόνο να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ μέχρι το τέλος του χρόνου, σε σχέση με 3.289 Γαλλοεβραίους που πήγαν στο Ισραήλ το 2013 και 1.917 το 2012.
    Η αιτία που χιλιάδες Γαλλοεβραίοι εγκαταλείπουν τη Γαλλία και το γαλλικό διαβατήριο και μεταναστεύουν στο Ισραήλ είναι προφανής. Η ραγδαία άνοδος της Μαρίν Λεπέν στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας και η πιθανότητα να κυβερνήσει τη χώρα, ωθεί τους Γαλλοεβραίους να εγκαταλείπουν την χώρα που γεννήθηκαν και να αναζητούν καταφύγιο στο μόνο μέρος στο πλανήτη που αισθάνονται ασφαλείς, παρά τον πόλεμο που μαίνεται με τη Χαμάς, στο Ισραήλ.