ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Πέντε κλασσικά και αγαπημένα cocktails



delight/bonviveur
    Δεν χρειάζεται να έχετε γνώσεις bartender για να μπορέσετε να απολαύσετε στο σπίτι κάποιο κλασσικό cocktail. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η διαδικασία είναι αρκετά απλή και το μόνο που προϋποθέτει από εσάς είναι τα κατάλληλα υλικά και την απαραίτητη διάθεση. Παρακάτω μοιραζόμαστε μαζί σας πέντε «κλασσικές» συνταγές αγαπημένων cocktail.

Daquiri Φράουλα
Υλικά: μια μεζούρα Schnapps φράουλα μια μεζούρα λευκό ρούμι μια μεζούρα ml χυμό lime 1 κουταλάκι ζάχαρη άχνη 4-5 φράουλες θρυματισμένο πάγο
Εκτέλεση: Βάζετε όλα τα υλικά στο blender και ανακατεύετε μέχρι να σπάσει ο πάγος σε πολύ ψιλά κομμάτια. Σερβίρεται παγωμένο.

Μοχίτο
Υλικά: 1/2-1 κ.γ. ζάχαρη 1 λάιμ, κομμένο σε κομμάτια 5-6 φύλλα δυόσμο ή μέντα 2 μεζούρες ανθρακούχο νερό ένα μέρος ρούμι λευκό ή μαύρο τριμμένος πάγος 1 φέτα λάιμ και 1 κλωναράκι δυόσμος για το σερβίρισμα Εκτέλεση: Σε ψηλό και φαρδύ ποτήρι, βάζετε τη ζάχαρη, το μισό λάιμ σε κομμάτια και τα φύλλα του δυόσμου. Χρησιμοποιώντας το ξύλινο γουδοχέρι συνθλίβετε το περιεχόμενο για 30-40 δευτερόλεπτα, ώστε τα αρώματα και ο χυμός να ανακατευτούν. Προσθέτετε το ρούμι, γεμίζετε σχεδόν με τριμμένο πάγο ή κανονικά παγάκια και προσθέτετε ως πάνω τη σόδα.

 Old Fashioned
Υλικά: 1 κύβος άσπρης ζάχαρης ή 1 κοφτό κ.γλ. 3 - 4 σταγόνες Angostura bitters μιάμιση μεζούρα Bourbon ή Whiskey Ένα κομμάτι φλούδας πορτοκαλιού
Εκτέλεση: Σε ένα ποτήρι old fashioned ρίχνετε τη ζάχαρη και την βρέχετε με την ανγκοστούρα. Αν είναι κύβος, τον πιέζετε με το γουδοχέρι ή ένα κουταλάκι να λιώσει καλά. Προσθέτετε 4 - 5 παγάκια και το ουίσκι. Με ένα μαχαίρι κόβετε, κατά μήκος του πορτοκαλιού, δύο λωρίδες από τη φλούδα του, πάχους 2 - 3 εκ. η καθεμία. Διπλώνετε μία-μία τις λωρίδες στη μέση, πάνω από το ποτήρι, με το εξωτερικό μέρος του φλοιού τους προς τα έξω, έτσι ώστε να απελευθερωθούν μέσα στο ποτό τα αρώματά τους. Έπειτα βάζετε τις φλούδες μέσα στο ποτήρι. Ανακατεύετε λίγο με έναν αναδευτήρα (ή κουτάλι) για να ανακατευτεί το ουίσκι με την λιωμένη ζάχαρη και απολαμβάνετε.

Μαργαρίτα
Υλικά: δύο μεζούρες τεκίλα 2 κ.σ. τριπλ σεκ 2 κ.σ. φρέσκο χυμό λάιμ 1 κ.γλ. απλό σιρόπι (δείτε παρακάτω πώς θα το φτιάξετε) 1 φλ. παγάκια Για το σιρόπι: 1 μέρος νερό και 1 μέρος ζάχαρη. Βάλτε τα σε κατσαρολάκι και αφήστε τα να σιγοβράσουν για 5'. Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει και βάλτε το σε δοχείο και μετά στο ψυγείο. Μπορεί να κρατήσει μέχρι 2 μήνες.
Εκτέλεση: Βάλτε όλα τα συστατικά σε ένα μπλέντερ. Χτυπήστε τα καλά και σερβίρετε σε ειδικά ποτήρια μαργαρίτας ή σε ποτήρια του κρασιού. Στο ποτήρι που θα σερβίρετε τη μαργαρίτα, βρέξτε λίγο το χείλος του και βάλτε το σε χοντρό αλάτι (ώστε να κολλήσει πάνω). Στολίστε με ένα κομμάτι λάιμ και απολαύστε.

Μάι Τάι
Υλικά: 3 μεζούρες σκούρο ρουμι μισή μεζούρα Cointreau/triple sec μια μεζούρα χυμό lime μισή μεζούρα σιρόπι αμύγδαλο (Σουμάδα) προαιρετικά σιρόπι ζάχαρης ή άχνη ζάχαρη ανάλογα πόσο γλυκό το θέλετε σιρόπι grenadine (ελάχιστο για το χρώμα)
Εκτέλεση: Χτυπάμε όλα τα υλικά στο σέικερ με πάγο και στραγγίζουμε σε ένα χαμηλό ποτήρι με παγάκια/τριμμένο πάγο. Γαρνίρουμε με δυόσμο.