ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων αποκτούν οι νοσηλευτές. Άντε καλά. Το πήραν πίσω.



Παναγιώτα Καρλατήρα
    Θα μπορούν να γράφουν ήπια αναλγητικά, να αξιολογούν τους ασθενείς στα εφημερεύοντα και να κάνουν τοπικές αναισθησίες
    Λίγοι αλλά… αναβαθμισμένοι: αυτή είναι η εικόνα των νοσηλευτών του ΕΣΥ, μετά την απόφαση του υπουργείου Υγείας που υπέγραψε ο κ. Μάκης Βορίδης, και η οποία ορίζει για πρώτη φορά το «καθηκοντολόγιό» τους. Σύμφωνα με αυτή, οι αρμοδιότητές τους αποσαφηνίζονται και περιγράφονται με ακρίβεια αναφορικά με την άσκηση των καθηκόντων τους ως επαγγελματιών υγείας τόσο σε νοσοκομεία όσο και σε κατ’ οίκον νοσηλείες.
    Το ότι τα δημόσια νοσοκομεία «αιμορραγούν» από τις ελλείψεις στο νοσηλευτικό κλάδο δεν είναι νέο – η αριθμητική ανεπάρκεια των νοσηλευτών ανέκαθεν αποτελούσε ορατό πρόβλημα της νοσηλείας στο ΕΣΥ, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες τους να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασθενών και να καλύψουν τα κενά και τα προβλήματα. Είναι ενδεικτικό ότι, με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα αναλογούν 3,6 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, όταν στη Γερμανία η αναλογία διαμορφώνεται σε 11,3 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους.
    Σημειώνεται ότι ο καθορισμός των αρμοδιοτήτων του νοσηλευτικού κλάδου αποτελούσε πάγιο αίτημα της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) την τελευταία δεκαετία.
Οι αρμοδιότητες των νοσηλευτών
    Η υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε χτες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προβλέπει ότι οι νοσηλευτές που διενεργούν κατ’ οίκον επισκέψεις μπορούν να συνταγογραφούν στους ασθενείς φάρμακα και αναλώσιμα υλικά. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι μπορούν να χορηγούν συνταγές για «ήπια αναλγητικά,  αντιπυρετικά, βιταμίνες, σίδηρο, φυσιολογικό ορό 0,9%, αντιβηχικά σιρόπια, υπακτικά, αντιδιαρροϊκά, αντιεμετικά, επιδεσμικό υλικό, οξυζενέ, αντισηπτικά διαλείμματα, επιθέματα, σύριγγες, συσκευές ορού, υλικό καθετηριασμού ουροδόχου κύστης, three way, spray κατακλίσεων και τραυμάτων».
    Προβλέπεται ακόμη η τοπική αναισθησία (σύμφωνα βεβαίως με τα ισχύοντα νοσηλευτικά θεραπευτικά πρωτόκολλα), η διενέργεια κλινικής εξέτασης.χ. ψηλάφηση και ακρόαση) και ο καθετηριασμός περιφερικών αγγείων.
    Στο καθηκοντολόγιό τους περιλαμβάνεται, κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης, η χορήγηση φαρμάκων από όλες τις οδούς, η χορήγηση θρομβολυτικών σκευασμάτων σύμφωνα με τα ισχύοντα θεραπευτικά νοσηλευτικά πρωτόκολλα, η χορήγηση οξυγόνου, η ρινογαστρική διασωλήνωση και η χορήγηση εντερικής και παρεντερικής διατροφής.
Ο ρόλος τους στο δημόσιο νοσοκομείο
    Αναβαθμισμένο ρόλο αποκτούν εντός του ΕΣΥ σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των Επειγόντων και στη διαλογή περιστατικών, όπου θα συμμετέχουν στη διαδικασία με την οποία αξιολογούνται και αντιμετωπίζονται οι ασθενείς που επισκέπτονται τα εφημερεύοντα νοσοκομεία, καθώς και στην πρόληψη και τον έλεγχο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων (μέσω των ειδικών επιτροπών των νοσοκομείων).


protothema.gr
    Δύο μόλις ημέρες μετά την έκδοση της απόφασης σύμφωνα με την οποία δινόταν δικαίωμα στους νοσηλευτές να συνταγογραφούν φάρμακα που δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία
(μη συνταγογραφούμενα), τελικά το υπουργείο Υγείας την απέσυρε.
    «Αποσύρεται η υπ' αριθμ. πρωτοκόλλου 3567/19-1-2015 (ΦΕΚ: Β 79) απόφαση του Υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, με τίτλο 'Καθήκοντα και αρμοδιότητες νοσηλευτών-τριών', προκειμένου να υπάρξει χρόνος για ευρύτερη διαβούλευση σχετικά με το θέμα με όλους τους υγειονομικούς φορείς», σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.
    «Μετά την αντίδραση που εκφράστηκε εντόνως από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και άλλους υγειονομικούς φορείς, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης απέσυρε την Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ B 68/2015 με την οποία καθορίζονται οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του νοσηλευτικού προσωπικού», τονίζει από την άλλη ο ΠΙΣ σε δελτίο τύπου.
    «Η θέση του ΠΙΣ ήταν εξαρχής αμετακίνητη ως προς την απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης, καθώς με αυτή διδόταν, μεταξύ άλλων, στους νοσηλευτές η δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων, αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και εκτέλεσης ιατρικών πράξεων. Ο ΠΙΣ τρέφει απεριόριστη εκτίμηση προς τον κλάδο των νοσηλευτών. Οι νοσηλευτές ήταν και είναι στενοί συνεργάτες των ιατρών τόσο στα Νοσοκομεία όσο και στις Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας. Ωστόσο, υπάρχει σαφής διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων των δύο επιστημονικών κλάδων. Επιμένουμε ότι δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να υποκαθίσταται η ιατρική λειτουργία καθ' οιονδήποτε τρόπο», συμπληρώνει ο Σύλλογος.