ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Σαουδική Αραβία: Μαστίγωμα σε… δόσεις για τον μπλόγκερ που «προσέβαλε το Ισλάμ»



Τζέντα, Σαουδική Αραβία
    Ο Σαουδάραβας μπλόγκερ Ράιφ Μπαντάουι που είχε καταδικαστεί για προσβολή του Ισλάμ υποβλήθηκε στις πρώτες 50 μαστιγώσεις δημοσίως, ένα μόνο μικρό μέρος από τις συνολικά 1.000 βουρδουλιές που αναμένεται να δεχτεί ως μέρος της τιμωρίας του.
    Μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο 32χρονος ακτιβιστής υποβλήθηκε στις πρώτες 50 μαστιγώσεις μπροστά από ένα τέμενος στη Τζέντα, ενώ για τις επόμενες 19 εβδομάδες θα υποβάλλεται σε 50 μαστιγώσεις την εβδομάδα, προκειμένου να συμπληρωθεί η τιμωρία των 1.000 βουρδουλιών που του είχε επιβληθεί πέρσι.
    Την Πέμπτη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε έκκληση προς τη Σαουδική Αραβία να αναιρέσει την ποινή των 1.000 μαστιγώσεων ως «απάνθρωπη και αναχρονιστική», σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Πσάκι που ζήτησε από την κυβέρνηση της χώρας να επανεξετάσει την υπόθεσή του.
    Ο μπλόγκερ είχε ιδρύσει την απαγορευμένη σήμερα ιστοσελίδα «Φιλελεύθερο Σαουδαραβικό Δίκτυο», όπου είχαν αναρτηθεί άρθρα που ασκούν κριτική σε σημαντικές θρησκευτικές προσωπικότητες της χώρας όπως ο Μεγάλος Μουφτής, ενώ η ιστοσελίδα σε κάποια άλλα σημεία της επέκρινε θεσμούς όπως τη θρησκευτική αστυνομία ή τα σχολικά βιβλία. Επίσης ο διάλογος για θρησκευτικά θέματα ήταν ανοικτός σε όλους τους χρήστες.
    Ο Μπαντάουι είχε καταδικαστεί πρωτόδικα το 2013 σε επτά χρόνια κάθειρξης και 600 βουρδουλιές, όμως στο εφετείο η ποινή έγινε ακόμη αυστηρότερη: οι 1.000 βουρδουλιές που προαναφέραμε, καθώς και πρόστιμο ύψους 1 εκατομμυρίου ριάλ, ήτοι περίπου 192.000 ευρώ.
    «Είμαι απολύτως σοκαρισμένη. Πώς είναι δυνατόν να πάρεις μια ποινή που είναι ήδη σκληρή και να την κάνεις ακόμη σκληρότερη; Η νέα ποινή είναι εξοντωτική και φοβάμαι για τη ζωή του άντρα μου», είχε πει πέρσι, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης, η σύζυγος του Μπαντάουι, Ενσάφ Χαϊντέρ που έχει διαφύγει στον Καναδά με τα τρία παιδιά τους.
    Οι εισαγγελικές Αρχές είχαν ζητήσει ο Μπαντάουι, που συνελήφθη τον Ιούνιο του 2012, να δικαστεί με βάση μία πρόσφατη, εξαιρετικά αυστηρή νομοθεσία  περί αποστασίας, αντιμετωπίζοντας ακόμα και τη θανατική ποινή. Η πρόταση απορρίφθηκε. Τελικά ο ακτιβιστής κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για «διάπραξη εγκλημάτων μέσω του Διαδικτύου» και για «απείθεια προς τον πατέρα» κάτι που συνιστά ποινικό αδίκημα στη Σαουδική Αραβία.
 «Ο Ραΐφ Μπανταουί θα μαστιγωθεί αύριο. Θα μαστιγωθεί άγρια».
Το έστειλε ο Στέλιος Αγγελίδης
    Ο Ραΐφ Μπανταουί είναι ένας Σαουδάραβας ο οποίος, αν και μουσουλμάνος, ήθελε να αναπνέει ελεύθερα.    
    Το έγκλημά του; Ίδιο με αυτό των Γάλλων δημοσιογράφων. Τόλμησε να ασκήσει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης.
    Το τίμημα; Για τους Γάλλους θάνατος με σφαίρες. Για τον Μπανταουί θάνατος στο ικρίωμα από το μαστίγιο του δήμιου, καθώς είναι απίθανο, οποιοσδήποτε άνθρωπος να αντέξει 1000 χτυπήματα με το μαστίγιο, ακόμα και αν είναι παγκόσμιος πρωταθλητής πάλης. Και αυτή είναι η ποινή που σαουδαραβικό «δικαστήριο» (ιεροδικείο, για να μην ξεχνιόμαστε) του επέβαλε, μαζί με 10 χρόνια κάθειρξη, αν ζήσει και πρόστιμο που αντιστοιχεί στο ποσό των 270.000 δολαρίων.
    Η κατηγορία είναι απλή. Τόλμησε να προσβάλει το Ισλάμ γράφοντας : «Έχω αφιερώσει τη ζωή μου καταγγείλω κάθε απόπειρα καταπάτησης της ελευθερίας στο όνομα της θρησκείας». Ο Μπανταουί, δημιουργός ενός ιστοχώρου με την επωνυμία «Φιλελεύθεροι Σαουδάραβες», ανάρτησε την παραπάνω φράση στον ιστοχώρο αυτό, «προσβάλλοντας» βάναυσα, κατά τους κατηγόρους του, τον Αλλάχ και τον «προφήτη» Μωάμεθ, οι οποίοι τελευταία ιδιαίτερα, έχουν καλομάθει στις ανθρωποθυσίες.
    Ο Μπανταουί τόλμησε ακόμα να αστειευτεί σχετικά με τη διαβόητη επιτροπή για την Προώθηση της Θεϊκότητας και την Απαγόρευση των Παθών, γνωστότερη ως «ισλαμική θρησκευτική αστυνομία». Φυσικά το έγκλημα του είναι τεράστιο και του αξίζει ο θάνατος. Γιατί είναι απαράδεκτο να κριτικάρεις έναν μεγάλο μουφτή που επιτρέπει σε 85χρονο να σκοτώνει την 8χρονη σύζυγό του, προσπαθώντας να τη βιάσει την πρώτη νύχτα του γάμου τους.
    Θα έπρεπε μάλλον να υποστεί ακόμα χειρότερη τιμωρία, μεσαιωνικότερου τύπου, που τόλμησε να μην αποδεχτεί τη γνωμάτευση «μεγάλου» ισλαμιστή θεολόγου, πως είναι απολύτως νόμιμο να παντρεύονται τα κορίτσια ακόμα και από την κούνια, αφού ο «προφήτης» νυμφεύτηκε την Αϊσά, όταν αυτή ήταν έξι ολόκληρων ετών. Ποιος είναι λοιπόν αυτό ο άθλιος που πάει κόντρα στις θεόπνευστες πρακτικές του προφήτη; Γιατί είναι απίθανο, δηλαδή, με τόσους τζιχαντιστές που μαζεύτηκαν, να ξέμεινε ο Αλλάχ από παρθένες και να ζητά από τους δούλους του να του στείλουν μερικές;
    «Είμαι απλώς ένας πολίτης. Το μόνο που επιθυμώ είναι να ζήσω σε μια κοσμική κοινωνία, όπου δεν θα υπάρχει καμία καταπίεση στο όνομα της θρησκείας», έγραψε ο άθλιος Μπανταουί. Προφανώς και οι 1000 βουρδουλιές είναι λίγες για αυτόν. Μετά, κάποιοι ενοχλούνται με το ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΤΕΣ