ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

"Έμπαιγμός και απογοήτευση" για τους στρατιωτικούς!!!ΑΡΘΡΟ- ΚΟΛΑΦΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΑΑΣ.



του Ιωάννη Αθ. Μπαλτζώη
    Το άρθρο του προέδρου της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Υπστγου (ε.α.) Βαγγέλη Δανιά, πρωτοσέλιδο στην πρόσφατα κυκλοφορείσα εφημερίδα της ΕΑΑΣ,  έχει τίτλο  “Εμπαιγμός και απογοήτευση”  και αντικατοπτρίζει με απόλυτο ρεαλισμό την κατάσταση και τα συναισθήματα των αποστράτων στρατιωτικών και για τους τρεις κλάδους των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Αφορά την αντιμετώπιση των στρατιωτικών από την μέχρι τώρα συγκυβέρνηση (ιδιαίτερα δε από την ΝΔ) και την απογοήτευση αυτών, μιας κοινωνικής ομάδος, παραδοσιακά συντηρητικών πεποιθήσεων και σταθερά μεγάλης δεξαμενής ψηφοφόρων προς συντηρητικά κόμματα γενικά και ιδιαίτερα προς την ΝΔ. Φαίνεται δε ότι  η προσπάθεια αναστροφής του αρνητικού κλίματος στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρήθηκε το τελευταίο διάστημα από την ΝΔ, που σε μεγάλο ποσοστό  την  αφορά, απέτυχε παταγωδώς.    Και αφού για πρώτη φορά είδαμε τέτοιας μορφής δημόσιες επιστολές από θεσμικούς αποστράτους και να το πούμε και αυτό, αξίζουν συγχαρητήρια στον πρόεδρο της ΕΑΑΣ που έχει το θάρρος και τολμά, τότε να περιμένουμε και συστημικές και μεγάλες αλλαγές και στο πολιτικό μας σύστημα.
    Ο τίτλος του άρθρου που υπογράφει ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ, είναι ενδεικτικός  και απόλυτα σαφής, για το τι πιστεύουν οι στρατιωτικοί εν ενεργεία και απόστρατοι. Το νόημα του άρθρου αποτυπώνεται σε μια χαρακτηριστική φράση, που τα λέει όλα και εννοεί τα πάντα: “Τα ψέματα όμως τελείωσαν η ώρα της κρίσεως έφτασε για όλους μας, ο εμπαιγμός, ο διασυρμός, η κοροϊδία έχουν τα όριά τους, οπότε ο καθένας θα εισπράξει ότι του αξίζει”. Και στέλνει το άρθο με σαφήνεια το Καβαφικό μήνυμα, προς το αλλαζονικό και καταστροφικό για την πατρίδα και τους Έλληνες κόμμα της ΝΔ, που τους θεωρούσε ΔΕΔΟΜΕΝΟΥΣ,  το "Αποχαιρέτα την Αλεξάνδρεια που χάνεται". Και να είστε βέβαιοι ότι τελικά οι στρατιωτικοί, οι μέχρι πρόσφατα δεδομένοι είναι αυτοί που ρίχνουν την χαριστική βολή στο "καταδικασμένο, ανόητο και καταστροφικό αλλαζονικό κόμμα", που χάνει οριστικά την εξουσία. Όσο δε για κάποιους ακόμη  αμετανόητους ή΄
Μηδίσαντες", να πούμε μόνο "Αιδώς Αργείοι".
    Διαβάστε όλο το σκληρό και αποκαλυπτικό άρθρο του προέδρου της ΕΑΑΣ:
Γράφει ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Ν. ΔΑΝΙΑΣ Υποστράτηγος ε.α. Πρόεδρος ΔΣ/ΕΑΑΣ
    Προ ημερών ρωτήθηκα από εν ενεργεία και εν αποστρατεία συναδέλφους για το κλίμα που  επικρατεί μετά την κοινοποίηση από το Γ.Λ.Κ. των ενημερωτικών σημειωμάτων, μηνός Ιανουαρίου 2015,που σύμφωνα με τις δημόσιες ενημερώσεις που προηγήθηκαν από το ΥΠ.ΟΙΚ. θα συμπεριελάμβανε και το 50% των δικαιουμένων αναδρομικών από Αυγ. έως Δεκ 2012,πέραν της αποκατάστασης των συντάξεων στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας (Ε.Δ.-Σ.Α.) στα επίπεδα του Αυγούστου του 2012.
    Η ευρεία δημοσιότητα που ακολούθησε τις σχετικές αποφάσεις του Σ.τ.Ε. ικανοποίησε αφενός τα στελέχη των Ε.Δ.-Σ.Α. και αφετέρου το περί δικαίου αίσθημα των συμπολιτών μας, οι οποίοι είχαν αντιληφθεί την εις βάρος μας αδικία, που συντελέστηκε με τις αντισυνταγματικές περικοπές των αποδοχών μας.
    Άνθρακες ο θησαυρός !, γιατί πολλοί συνάδελφοί μου, διαπίστωσαν ότι όχι μόνο δεν υλοποιήθηκαν οι παραπάνω προαγγελίες του ΥΠ.ΟΙΚ. (πιστώθηκαν και ταυτόχρονα χρεώθηκαν κρατήσεις εκ των αναδρομικών) ,ενώ πολλές συντάξεις ήταν μειωμένες με αυτές του Δεκ. του 2014.Επίσης,συνεχίζονται οι εφαρμογές οριζόντιων ποσοστιαίων μειώσεων κατά το ύψος των ακαθαρίστων ποσών των συντάξεων, με αποτέλεσμα υψηλότεροι βαθμοί να λαμβάνουν αποδοχές μικρότερες εκείνων που λαμβάνουν οι κατέχοντες χαμηλότερους βαθμούς.
    Άρα για μία ακόμη φορά, τα στελέχη των Ε.Δ.-Σ.Α. αντιμετωπίστηκαν εντελώς πρόχειρα και απαξιωτικά σε σχέση με την προσφορά τους.
    Με την υπ.αριθμ.2192\14,απόφαση της ολομέλειας του Σ.τ.Ε. η οποία αποτελεί ύμνο για τα στελέχη των Ε.Δ.-Σ.Α., αναγνωρίζεται το έργο και η προσφορά τους και τα εντάσσει στο σκληρό εκτελεστικό πυρήνα του Κράτους. Ωστόσο, αφού επιτράπηκε να σχηματισθεί δημόσια η εντύπωση ότι ευνοήθηκαν με την επαναφορά των αντισυνταγματικών περικοπών των αποδοχών τους στον Αύγουστο του 2012, με την κοινοποίηση των ενημερωτικών σημειωμάτων από το Γ.Λ.Κ. δεν προκύπτουν οι αναμενόμενες αποκαταστάσεις των συντάξεων της περιόδου εκείνης.
    Ιδού λοιπόν ο
εμπαιγμός, ο διασυρμός και η απογοήτευση. Περιμέναμε αποκατάσταση της εις βάρος μας αδικίας, η οποία σημειωτέον είχε αναγνωριστεί και από τον Κύριο Πρωθυπουργό, κατά την συνάντησή του, με το συντονιστικό συμβούλιο των τριών Ενώσεων (Ε.Α.Α.Σ.-Ε.Α.Α.Ν.- Ε.Α.Α.Α.), αλλά και από τον ΑΝ.Υ.ΟΙΚ. ο οποίος σε επίσκεψη του συντονιστικού, είχε τονίσει ότι δεσμεύεται από δήλωσή του στην Βουλή περί εφαρμογής της σχετικής απόφασης του Σ.τ.Ε.
    Ύστερα από την υπουργική αυτή διαβεβαίωση,το Συντονιστικό Συμβούλιο και η Ε.Α.Α.Σ. που εκπροσωπώ είχαν εκδώσει σχετικά δελτία τύπου, περί της πλήρους εφαρμογής της απόφασης του Σ.τ.Ε. στο οποίο είχαμε προσφύγει έγκαιρα καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης της σχετικής υπουργικής απόφασης των αντισυνταγματικών περικοπών, με βάση την οποία επήλθαν πολύ μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις μας σε σχέση με άλλους κλάδους εργαζομένων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
    Παράλληλα οι Ενώσεις (Ε.Α.Α.Σ.-Ε.Α.Α.Ν.-Ε.Α.Α.Α.) στα πλαίσια πιλοτικής δίκης, παρενέβησαν στο Ελεγκτικό Συμβούλιο, το οποίο εξέδωσε απόφαση ταυτόσημη με αυτήν του Σ.τ.Ε. Αυτά τα γνωρίζει το ΥΠ.ΟΙΚ. γιατί η σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στάλθηκε ,αλλά μάταια, στο Γ.Λ.Κ. για άμεση εφαρμογή.
    Ζούμε σε ευνομούμενο Κράτος, οι δικαστικές αποφάσεις έπρεπε ήδη να έχουν εφαρμοστεί και να αποκατασταθεί πλήρως το περί δικαίου αίσθημα. Εκεί που περιμέναμε την πίστωση των λογαριασμών μας ,γιατί οι συντάξεις μας είναι και οικογενειακό εισόδημα και να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τις προς το Κράτος μας υποχρεώσεις, κινδυνεύουμε να καταστούμε υπόδικοι φοροφυγάδες, γιατί; Αξίζουμε τέτοιας συμπεριφοράς εμείς που αφιερώσαμε την ζωή μας στην υπηρεσία της Πατρίδος; Ασφαλώς όχι.
    Εμείς δεν αρνηθήκαμε να συμβάλλουμε στην οικονομική ανόρθωση της χώρας, αλλά όχι μόνο εμείς και με ποσοστά περικοπών των συντάξεών μας κατά τα 2\3 και να λαμβάνουμε το 1\3 περίπου των συντάξεων του 2009. Αλήθεια ποιός άλλος κλάδος εργαζομένων υπέστη αντίστοιχη μείωση των αποδοχών του, προφανώς κανένας.
   
Τα ψέματα όμως τελείωσαν η ώρα της κρίσεως έφτασε για όλους μας, ο εμπαιγμός, ο διασυρμός, η κοροϊδία έχουν τα όριά τους, οπότε ο καθένας θα εισπράξει ότι του αξίζει.
    Οι εν αποστρατεία αξκοί και τα μέλη των οικογενειών μας, καθώς και τα μέλη των οικογενειών των εκλιπόντων συναδέλφων μας, δεν είμαστε δεδομένοι, δεν αντέχουμε το εμπαιγμό την κοροϊδία και τα συναφή, αξίζαμε και αξίζουμε καλύτερης συμπεριφοράς.
    Η Ε.Α.Α.Σ. σε συνεργασία με τις Ε.Α.Α.Ν και Ε.Α.Α.Α, καλεί τα μέλη της να είναι σε ετοιμότητα για πάσης φύσεως δυναμικές ενέργειες\διαμαρτυρίες. Οι σχετικές ενημερώσεις για τα επόμενα βήματα θα γίνονται με δελτία τύπου και ανακοινώσεις.