ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Παράταση ενός έτους για τα αυθαίρετα



Ούτε Τελικός Κυπέλου να ήταν….
    Παράταση ενός έτους για όλες τις κατηγορίες αυθαιρέτων του νόμου 4178 υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς.
    Παράλληλα, δίνεται παράταση επιπλέον δύο ετών σε μηχανικούς και ιδιοκτήτες αυθαιρέτων για την υποβολή των σχεδίων που συνοδεύουν τη δήλωση των αυθαιρέτων.
    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση η νέα προθεσμία λήγει στις 8 Φεβρουαρίου του 2016, με την πάροδο συνολικά 30 μηνών από τη δημοσίευση του νόμου 4178. Σημειώνεται ότι σε όλη την περίοδο της παράτασης, δηλαδή από τις 8 Φεβρουαρίου του 2015 έως τις 8 Φεβρουαρίου του 2016, θα ισχύουν οι ίδιες δυνατότητες αποπληρωμής και ιδίως οι 60 μηνιαίες δόσεις που προβλέπονται και για όσους υποβάλλουν δήλωση σήμερα.
    Παράλληλα, με την ίδια υπουργική απόφαση ο μηχανικός υποχρεούται να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών μέσα σε 24 μήνες από την καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου. Με αυτή τη ρύθμιση, πολίτες και μηχανικοί έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν άμεσα τη δήλωση υπαγωγής και να ξεκινήσουν την αποπληρωμή των ειδικών προστίμων, αλλά να υποβάλλουν τα συμπληρωματικά στοιχεία - και κυρίως τα σχέδια που απαιτούνται - μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου του 2018.
    Σημειώνεται ότι η απόφαση δεν αφορά την κατηγορία 3 του νόμου 4178 σχετικά με μικρές αυθαιρεσίες, όσες, δηλαδή, δεν αυξάνουν τον όγκο και την επιφάνεια του κτίσματος, καθώς για αυτές δεν υφίσταται καταληκτική προθεσμία υπαγωγής.
    «Η εξέλιξη των δηλώσεων του νόμου 4178 δείχνει την αναγκαιότητα της καταγραφής των αυθαιρέτων, αλλά και την αποδοχή των ρυθμίσεων από τους πολίτες», δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς.
    Τόνισε δε ότι «η πρόσφατη κρίση του ΣτΕ, το σκεπτικό της οποίας αναμένουμε με τη δημοσίευση της απόφασης, απέδειξε ότι υπάρχει συνταγματικά ορθός δρόμος για να επιλυθεί το πρόβλημα των αυθαιρέτων».
    Σύμφωνα με το σκεπτικό του υπουργείου, η εν λόγω απόφαση ήταν αναγκαία προκειμένου να προλάβουν οι πολίτες να υποβάλλουν δήλωση υπαγωγής και να καταγράψουν το αυθαίρετό τους, αφού μόλις ξεκινήσει η εφαρμογή του ηλεκτρονικού τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών και η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου θα γίνει ξεκάθαρη σε όλους η αναγκαιότητα δήλωσης κάθε αυθαιρέτου και αυθαιρεσίας στο νόμο 4178, προκειμένου να μπορεί το ακίνητο να χρησιμοποιηθεί, να αξιοποιηθεί και να μεταβιβάζεται.