ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Τουρκία: Δικάζονται 17 δημοσιογράφοι της Τζουμχουριέτ ως πραξικοπηματίες



Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Κατηγορούνται κυρίως ότι έπαιξαν ρόλο απολογητών της απόπειρας - Ανάμεσά τους και ο Αχμέτ Σικ, ο οποίος έκανε έξαλλο τον Ερντογάν επειδή δημοσίευσε ρεπορτάζ για εξοπλισμό των Σύρων ανταρτών με τουρκικά όπλα
     Η εφημερίδα
Τζουμχουριέτ γράφει την δική της ιστορία, καθώς 17 δημοσιογράφοι και διευθυντές της κάθονται σήμερα στο εδώλιο με την κατηγορία της υπόθαλψης της τρομοκρατίας.
    Οι ακροάσεις αναμένεται να διαρκέσουν όλη την εβδομάδα.
    Εάν οι δημοσιογράφοι κριθούν ένοχοι, τότε κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης έως και 43 χρόνια.  
    Δέκα από αυτούς είχαν προφυλακιστεί για περίπου εννέα μήνες.
    «
O Τύπος, σύμφωνα με τον Ερντογάν», είναι το σημερινό πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας Liberation που το αφιερώνει στη μοναδική-όπως επισημαίνει-ανεξάρτητη εφημερίδα της τουρκικής αντιπολίτευσης.
    Σύμφωνα με την Ένωση Ευρωπαίων δημοσιογράφων,150 δημοσιογράφοι είναι φυλακισμένοι στην Τουρκία διεκδικώντας το θλιβερό ρεκόρ της χώρας με τους περισσότερους φυλακισμένους κυνηγούς της είδησης.  
    Ο δημοσιογράφος Τσαν Ντούνταρ καταδικάστηκε για κατασκοπεία σε τρεις μήνες φυλάκιση, τελικά όμως αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση.Τώρα ζει εξόριστος στη Γερμανία.
    Για τον Ντούνταρ, η Τζουμχουριέτ είναι ένα τα τελευταία κάστρα της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στην Τουρκία. «
Εάν χάσουμε και το τελευταίο κάστρο, δεν θα υπάρχει πλέον ανεξάρτητος Τύπος στη χώρα μας», προσθέτει.
    Απαντώντας σε πρόσφατες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ότι, μόνο δύο δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί στην Τουρκία, ο Ντούνταρ δήλωσε,
Αναρωτιέμαι ποιοι είναι αυτοί οι δύο δημοσιογράφοι, επισημαίνει ειρωνικά στο BBC μέσω Skype.
    Για τον επικεφαλής της τουρκικής δημοσιογραφικής οργάνωσης PEN, Ζεινέπ Οράλ, το καθεστώς της ελευθερίας του Tύπου στην Tουρκία είναι το χειρότερο εδώ και δεκαετίες.
Μαρτυρίες συγγενών των δημοσιογράφων
    Ανάμεσα στους δημοσιογράφους που κάθονται σήμερα στο εδώλιο είναι και ο Αχμέτ Σικ, ο οποίος έκανε έξαλλο τον Ερντογάν επειδή δημοσίευσε ρεπορτάζ για εξοπλισμό των Σύρων ανταρτών με τουρκικά όπλα.
    Λίγες ημέρες νωρίτερα, η σύζυγος του Αχμέτ είχε μιλήσει στους δημοσιογράφους για το δράμα που βιώνει μακριά από τον σύζυγό της.
   
Μόνο μία φορά την εβδομάδα μπορώ να επισκέπτομαι τον άνδρα μου και για μία ώρα, επεσήμανε η Γιόντσα Σικ.
    Να του κρατώ το χέρι κάθε δεύτερη εβδομάδα. Δέκα φωτογραφίες επιτρέπεται να έχει στο κελί του. Κι όταν φέρνω μία καινούρια φωτογραφία από την κόρη μας, πρέπει να δίνει μία άλλη πίσω. Ήταν για δύο μέρες χωρίς νερό στο βρώμικο κελί του
    «Δεν μπορώ να τον αγγίξω.Δεν μπορώ να τον αγκαλιάσω» λέει η Ελίφ Γκιουνάι, κόρη του δημοσιογράφου Τουρχάν Γκιουνάι, ένας από τους 17 που δικάζεται σήμερα.  
    «
Μιλάμε στο τηλέφωνο πίσω από ένα τζάμι. Κι όταν υπερβαίνουμε το χρόνο, κόβουν τη γραμμή».
    Η Ελίφ έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί τον 71χρονο  πατέρα της μια φορά την εβδομάδα, για μια ώρα. Ο πατέρας της όπως η ίδιας υποστηρίζει έχει διάφορα προβλήματα υγείας. 
     «Αλλά ακόμη κι αυτό δεν ήταν αρκετό για να είναι βγει έξω από τη φυλακή με εγγύηση», υποστηρίζει.