ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Σάββατο 1 Απριλίου 2017

Η Τουρκία ανακοίνωσε το νέο της 5ετές εξοπλιστικό: Με 400 προγράμματα θέλει να γίνει τοπική υπερδύναμη



Σιγά, να μην φτιάξουν και… διαστημόπλοια !
    Τρομάζει το νέο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας που ανακοίνωσε ο οργανισμός αμυντικής βιομηχανίας (SSM). Αυτό αφορά τη περίοδο 2017-2021 και μέσα σε 124 σελίδες παρουσίασης περιλαμβάνονται δεκάδες εξοπλιστική προγράμματα, με τα οποία η γειτονική χώρα ευελπιστεί να μετεξελιχθεί σε τοπική στρατιωτική υπερδύναμη, αλλά και κυριότερα σε μέγα κατασκευαστή οπλικών συστημάτων.
    Σύμφωνα με παρουσίαση  ο ετήσιος κύκλος εργασιών της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας αυξήθηκε από 1,2 δισ. $  που ήταν το 2002 σε σχεδόν  5 δισ. $  το 2016, ενώ οι εξαγωγές από 247 εκατ.$  το 2002 έφτασαν στα 1,655 δισ.$ το 2016.
    Πιο συγκεκριμένα για την περίοδο 2017-2021 η Τουρκική βιομηχανία έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας τα παρακάτω  προγράμματα
Ελαφρύ μεταφορικό ελικόπτερο
Αεροχήματα και κινητήρες αεροχημάτων
Το νέο τουρκικό μαχητικό εναέριας υπεροχής (TF-X)
Το άρμα μάχης Altay
Βαλλιστικούς πυραύλους
Αντιαρματικούς πυραύλους
Τεθωρακισμένα οχήματα
Ελαφρύ ελικοφόρο επιθετικό αεροσκάφος
Περιπολικά σκάφη για την Ακτοφυλακή
Radar
Ηλεκτρονική συστήματα για αεροσκάφη και εξομοιωτές πτήσεις
Κορβέτες
Φρεγάτες
Τορπίλες
Ρουκέτες
Έξυπνα πυρομαχικά
Πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος και
Οχήματα κατηγορίας MRAP
    Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο ο SSM  έχει σε εξέλιξη και υπό την επίβλεψη του 400 εξοπλιστικά αναπτυξιακά προγράμματα τα οποία θα επιτρέψουν στο μέλλον την Τουρκία να αποκτήσει σχεδόν πλήρη αυτονομία στον τομέα των εξοπλισμών.
    Ένας τομέας που η Τουρκία επιδιώκει την πλήρη κάλυψη του από εγχώριες βιομηχανίες είναι η αντιαεροπορική κάλυψη της χώρας με δύο προγράμματα να βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και ένα τρίτο αυτό την αεράμυνας μεγάλου ύψους και εμβέλειας να οδεύει σε λύση με την προμήθεια των S-400, αλλά και με την παράλληλη ανάπτυξη ενός εγχώριου συστήματος, το οποίο πιθανότατα θα αποτελέσει αντιγραφή του S-400.
    Για την  έρευνα και ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων από την εγχώρια βιομηχανία ο SSM την περίοδο 2017-2021 θα αυξήσει κατά ένα σημαντικό ποσοστό τις δαπάνες οι οποίες σήμερα φτάνουν τα 900 εκατ. $  ετησίως.
    Οι Τούρκοι παράλληλα δουλεύουν εντατικά ώστε να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα από μηχανικούς και επιστήμονες που θα μπορούσαν να συντηρήσουν  διαχρονικά την ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων.
    Στο κείμενο του SSM αναφέρονται και πληροφορίες για μια σειρά από αναπτυξιακά προγράμματα.
    Πιο αναλυτικά όπως αναφέρει το κείμενο η σύμβαση για την μαζική παραγωγή του άρματος μάχης Altay θα υπογραφεί το 2017 ενώ τα πρώτα 15 άρματα μάχης θα παραδοθούν στον Τουρκικό Στρατό το 2020 και τα επόμενα 20 άρματα το 2021 με στόχο σε πρώτη φάση την παραγωγή 250 αρμάτων μάχης.
    Το δεύτερο πρόγραμμα στο οποίο γίνεται αναφορά είναι η ανάπτυξη του νέου ελαφρού μεταφορικού ελικοπτέρου η πρώτη πτήση του οποίου θα πραγματοποιηθεί το 2018.
    Επιπλέον το 2017 θα υπογραφεί το συμβόλαιο για την ανάπτυξη του αερομεταφερόμενου συστήματος ηλεκτρονικών παρεμβολών (SOJ), το 2018 θα παραδοθούν στην Τουρκική Ακτοφυλακή τα πρώτα radar για την επιτήρηση των τουρκικών ακτών ολοκληρώνοντας την Πρώτη Φάση του σχετικού προγράμματος και το 2019 θα υπογραφεί η σύμβαση για την Δεύτερη Φάση του συγκεκριμένου προγράμματος των radar επάκτιας επιτήρησης.
    Την περίοδο αυτή 2017-2019 θα παραδοθούν στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συνολικά 58 UAV.
    Πιο αναλυτικά το 2017 θα παραδοθούν τρία ελαφρά και 20 τακτικά, το 2018 θα παραδοθούν 10 ελαφρά και 8 τακτικά, το 2019 θα παραδοθούν 13 ελαφρά, και το 2020 θα παραδοθούν 4 ελαφρά.
    Το 2020 θα έχουμε την παράδοση στην Τουρκική Αεροπορία του πρώτου αερομεταφερόμενου συστήματος ηλεκτρονικών παρεμβολών (SOJ), την ολοκλήρωση της σχεδίασης του νέου καταδρομικού αεράμυνας περιοχής του προγράμματος TF-2000 καθώς και την παράδοση του πρώτου εγχώρια ανεπτυγμένου συστήματα προειδοποίησης πυραύλων για μαχητικά αεροσκάφη.
    Το 2021 θα παρουσιαστούν ο εγχώρια ανεπτυγμένος κινητήρας για τεθωρακισμένα οχήματα και ο κινητήρας turboshaft για ελικόπτερα καθώς και το πρώτο μεταφερόμενο σύστημα παρεμβολής radar.
    Τέλος ανακοινώθηκε η εξέλιξη των φάσεων σχεδίασης του νέου τουρκικού αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου ύψους και βεληνεκούς, το οποίο θα πλαισιώσει τα S-400 που θα αγοραστούν από την Ρωσία. Πιο συγκεκριμένα το 2018 θα έχει ολοκληρωθεί η σχεδίαση του συστήματος κατά 20%, το 2019 επίσης κατά 20%, το 2020 κατά 30% και το 2021 κατά 30% ώστε τα επόμενα χρόνια να ξεκινήσει η κατασκευή του πρωτοτύπου.
    Όλα αυτά να σημειωθεί χωρίς να συνυπολογίζονται οι αγορές από το εξωτερικό όπως τα 100 μαχητικά stealth F-35 ή άλλα προγράμματα.