ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Κάπνισμα: H ελληνική μέθοδος για να το κόψετε


    Tον υποστηρικτικό ρόλο που έχει ένας σύζυγος ή ένας σύντροφος στη διακοπή του καπνίσματος, αναδεικνύει μελέτη Ελληνίδας ερευνήτριας
    Η διακοπή μίας κακής συνήθειας αποδίδει καλύτερα όταν γίνεται από κοινού με τον σύντροφο μας, υποστηρίζει η μελέτη Ελληνίδας ερευνήτριας που παρουσιάστηκε στο επιστημονικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, EuroPrevent 2019.
    Οι μισοί ασθενείς με στεφανιαία νόσο καπνίζουν, ενώ το ποσοστό των ατόμων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και είναι καπνιστές ανέρχεται στο 90%.
    Για να αξιολογήσει, λοιπόν, τον υποστηρικτικό ρόλο που έχει ένας σύζυγος ή ένας σύντροφος στη διακοπή του καπνίσματος, η μελέτη εξέτασε 222 καπνιστές που είχαν υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ή είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή, μαζί με τους συντρόφους τους, εκ των οποίων οι 99 ήταν καπνιστές (45%), οι 40 πρώην καπνιστές και οι 83 μη καπνιστές.
    Τα ζευγάρια παρακολούθησαν ένα από τα τέσσερα προληπτικά προγράμματα καρδιολογίας EUROACTION, EUROACTION plus, MyAction Galway και MyAction Westminster. Στην αρχή ρωτήθηκαν για τις τρέχουσες καπνιστικές συνήθειές τους (οι οποίες επικυρώθηκαν με ένα τεστ αναπνοής μονοξειδίου του άνθρακα), το ιατρικό τους ιστορικό και τις προηγούμενες προσπάθειες διακοπής του καπνίσματος. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος των 16 εβδομάδων, τα ζευγάρια έλαβαν θεραπεία αντικατάστασης της νικοτίνης με τσιρότα και τσίχλες, ενώ σε ένα από τα προγράμματα, οι συμμετέχοντες μπορούσαν να επιλέξουν τη φαρμακευτική αγωγή με βαρενικλίνη αντί του τσιρότου ή της τσίχλας.
    Στο τέλος του προγράμματος, το 64% των ασθενών και το 75% των συντρόφων τους είχαν διακόψει το κάπνισμα, σε σύγκριση με τα αρχικά ποσοστά που βρίσκονταν στο 0% και 55% αντίστοιχα. Αποδείχθηκε, επίσης, ότι οι πιθανότητες διακοπής του καπνίσματος στις 16 εβδομάδες ήταν σημαντικά υψηλότερες (5,83 φορές) στα ζευγάρια που προσπάθησαν από κοινού να σταματήσουν να καπνίζουν σε σύγκριση με τους ασθενείς που το επιχείρησαν μόνοι τους.
    «Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να είναι μια μοναχική προσπάθεια. Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι περιθωριοποιούνται όταν παύουν να ακολουθούν τους συναδέλφους τους στο κλασικό διάλειμμα για τσιγάρο ή αποφεύγουν τις κοινωνικές εκδηλώσεις για να μην μπουν στον πειρασμό. Την κατάσταση επιβαρύνουν περισσότερο τα συμπτώματα από την έλλειψη της νικοτίνης. Στο πλαίσιο αυτό, ένας άνθρωπος μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του συντρόφου του ο οποίος βρίσκεται στη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος, προτείνοντας να πάνε μια βόλτα, βλέποντας μια ταινία ή ενθαρρύνοντας νέες συνήθειες όπως η υγιεινή διατροφή ή ο διαλογισμός. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ενεργή υποστήριξη λειτουργεί καλύτερα από τη γκρίνια», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Μάγδα Λαμπρίδου από το Imperial College του Λονδίνου.
    Οι κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων συνηγορούν στην αποχή από το κάπνισμα οποιασδήποτε μορφής, ενώ τα άτομα που σταματούν το κάπνισμα μειώνουν στο μισό τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
    «Οι παρεμβάσεις για τη διακοπή του καπνίσματος θα πρέπει να απευθύνονται σε ζευγάρια, όπου τουλάχιστον είναι δυνατόν, για την επίτευξη μιας ζωής απαλλαγμένης από το τσιγάρο», σχολίασε σχετικά η Δρ. Λαμπρίδου και συμπλήρωσε: «Προηγούμενη έρευνες έχουν δείξει ότι οι πρώην καπνιστές μπορούν επίσης να επηρεάσουν θετικά τις προσπάθειες των συντρόφων τους να σταματήσουν το κάπνισμα. Σε αυτή τη μελέτη το αποτέλεσμα δεν είναι στατιστικά σημαντικό, ενώ φαίνεται ότι και για τους συντρόφους που δεν καπνίζουν, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να υιοθετήσουν τη συνήθεια του συζύγου τους».
    Καταληκτικά, η Δρ. Λαμπρίδου σημείωσε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα και σε καπνιστές που σε γενικές γραμμές είναι υγιείς.