ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

Πόση ώρα μπορούν να περνούν μπροστά σε μία οθόνη τα μικρά παιδιά


https://thessbomb.blogspot.com/
    Τα παιδιά ηλικίας δύο έως τεσσάρων ετών δεν πρέπει να περνούν πάνω από μία ώρα τη μέρα μπροστά σε οθόνες (τηλεόραση, βιντεοπαιχνίδια κλπ), ενώ τα μωρά κάτω του ενός έτους δεν θα πρέπει να εκτίθενται καθόλου σε ηλεκτρονικές οθόνες, σύμφωνα με οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
    Πρόκειται για την πρώτη σχετική οδηγία που εκδίδει ο οργανισμός, που υπάγεται στον ΟΗΕ.
    Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα παιδιά κάτω των πέντε ετών θα πρέπει να ασκούνται σωματικά και να κοιμούνται επαρκώς, ώστε να αναπτύξουν καλές μακροχρόνιες συνήθειες και να αποτραπεί ο κίνδυνος της παχυσαρκίας και άλλων ασθενειών στο μέλλον.
   
«Η υγιής σωματική δραστηριότητα, η καθιστική ζωή και οι συνήθειες του ύπνου καθιερώνονται στην αρχή της ζωής, παρέχοντας μία δυνατότητα σχηματισμού των συνηθειών που διαπερνούν την παιδική ηλικία, την εφηβεία και την ενήλικη ζωή», αναφέρει ο Οργανισμός στην οδηγία του προς τα κράτη-μέλη.
    Ο ΠΟΥ συνιστά να απασχολούνται τα παιδιά ηλικίας από ενός έως τεσσάρων ετών για τουλάχιστον τρεις ώρες σε διάφορες σωματικές δραστηριότητες στη διάρκεια της μέρας, ενώ τα μωρά κάτω του ενός έτους θα πρέπει να αλληλεπιδρούν με παιχνίδια στο πάτωμα και να αποφεύγουν όλες τις οθόνες.
    Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας αποτελεί «κορυφαίο παράγοντα κινδύνου» για τη θνησιμότητα και πυροδοτεί την παγκόσμια αύξηση της παχυσαρκίας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
    «
Οι καθιστικές συμπεριφορές, όπως η χρήση οχημάτων αντί για το περπάτημα ή την ποδηλασία, το κάθισμα σε ένα θρανίο στο σχολείο, η παρακολούθηση τηλεόρασης ή τα παιχνίδια με οθόνες είναι όλο και πιο κυρίαρχα και συνδέονται με αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία», αναφέρει ο οργανισμός, επισημαίνοντας ότι η αυξημένη έκθεση στην τηλεόραση και τα βιντεοπαιχνίδια έχει συνδεθεί με μικρότερη διάρκεια ύπνου, σύμφωνα με μελέτες.
    «
Η βελτίωση της σωματικής δραστηριότητας, της καθιστικής συμπεριφοράς και της διάρκειας ύπνου των μικρών παιδιών θα συμβάλει στη σωματική τους υγεία, θα μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία και των συνδεόμενων μη μεταδοτικών ασθενειών στη μετέπειτα ζωή και θα βελτιώσει την ψυχική υγεία και την ευημερία», επισημαίνει ο ΠΟΥ.