ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Τα «κοράκια» πέφτουν πάνω στην Ελλάδα



Μήπως δεν ήταν αναμενόμενο? Όχι ‘’-Β’’, αλλά και  ’-Ω’’ θα μας βάλουν. Στα……
    Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από το «Β» στο «Β-» με αρνητική προοπτική προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής ικανότητας Standard and Poor`s. «Η περιορισμένη ρευστότητα έχει στενέψει το χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη συμφωνίας από τη νέα ελληνική κυβέρνηση με τους επίσημους πιστωτές της για ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης», αναφέρει ο οίκος.
    Εκφράζεται επίσης η άποψη ότι οι πιθανές αβεβαιότητες που συνδέονται με το χρονοδιάγραμμα και την επιτυχία μιας τέτοιας συμφωνίας επιδεινώνουν τους κινδύνους εκροής καταθέσεων, ασκώντας πίεση στις επενδύσεις, και αποδυναμώνοντας τη φορολογική συμμόρφωση.
    Όπως αναφέρεται, η παράταση των συνομιλιών με τους επίσημους πιστωτές θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε περαιτέρω πιέσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα με τη μορφή αναλήψεων και, στη χειρότερη περίπτωση, με την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και μια απώλεια της πρόσβασης σε έκτακτη χρηματοδότηση, με πιθανό αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της Ελλάδας από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση.
    Όπως αναφέρεται, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την άρση της επιλεξιμότητας της ελληνικής κυβέρνησης και των εγγυημένων ομολόγων της κυβέρνησης έχει μεταβιβάσει την ευθύνη για δανεισμό έκτακτης ανάγκης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας, μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA).
    Προστίθεται ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να μετατρέψουν την τρέχουσα χρηματοδότηση από την ΕΚΤ σε χρηματοδότηση από τον ELA, αν και η συνέχεια και το επίπεδο της χρηματοδότησης από τον ELA στις ελληνικές τράπεζες – συμπεριλαμβανομένης της αποδοχής των γραμματίων του ελληνικού δημοσίου – εξακολουθεί να υπόκειται στην έγκριση της ΕΚΤ.
    Αναμένεται ωστόσο η ΕΚΤ να περιορίσει την παροχή ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα (και, ως εκ τούτου, στην οικονομία της), αν η δίμηνη τεχνική επέκταση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) δεν επεκταθεί πέραν της ημερομηνίας λήξης στις 28 Φεβρουαρίου 2015.