ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Οι πρώτες διαφορές ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ



Καθημερινή
ΕΛΛΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
    Με νωπή και την εικόνα των δυσκολιών με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ, οι ηγεσίες των δύο κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, επιχειρούν να «ξορκίσουν» τα μελλοντικά προβλήματα και δίνουν εξαρχής το μήνυμα ότι δεν δεσμεύονται σε κοινή στάση και ότι, αν και όπου απαιτείται, το κυβερνών κόμμα θα απευθύνεται είτε στο ΠΑΣΟΚ είτε στο «Ποτάμι» είτε και στους δύο προκειμένου να νομοθετήσει με ευρείες πλειοψηφίες πολιτικές με τις οποίες δεν συμφωνεί το κόμμα του κ. Π. Καμμένου. Παρά ταύτα, καταβάλλεται ήδη προσπάθεια να αποφευχθεί η μετωπική σύγκρουση των δύο, που σε αρκετά κρίσιμα ζητήματα έχουν πλήρως αποκλίνουσες απόψεις.
    Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Καμμένος στην πρόσφατη κλειστή συνεδρίαση της Κ.Ο. ζήτησε από τους βουλευτές του, με αφορμή τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, να επικεντρωθούν στα όσα ενώνουν τα δύο κόμματα και να αποφύγουν, κατά το δυνατόν, την ανάδειξη ζητημάτων που τα χωρίζουν. Το ίδιο τους ζήτησε να πράξουν και στις γενικότερες δημόσιες τοποθετήσεις τους. Τους διαβεβαίωσε, δε, ότι και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έχει διαπιστωθεί η ανάγκη, κατά το δυνατόν, να αποφευχθούν κινήσεις ή πρωτοβουλίες που θα φέρουν σε δύσκολη θέση τους ΑΝΕΛ.
    Παρά την εκατέρωθεν προσπάθεια, ωστόσο, το πρώτο κρας τεστ είναι προ των πυλών με αφορμή την ιθαγένεια. Ο κ. Καμμένος έσπευσε να αποσαφηνίσει δημοσίως ότι στο ζήτημα της άμεσης χορήγησης ιθαγένειας σε μετανάστες δεύτερης γενιάςτην οποία σημειωτέον ήδη προανήγγειλε η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλουτο κόμμα του διαφωνεί κάθετα και θα καταψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο. «Αν ένα νομοσχέδιο είναι αντίθετο στις αρχές και ιδίως στις κόκκινες γραμμές μας, δεν θα το ψηφίσουμε», δήλωσε. Επιπλέον, συνεργάτες του λένε ότι περίπτωση διαφοροποίησης της παραπάνω στάσης υπάρχει μόνον εάν οι προβλέψεις αφορούν τις «τρίτες γενιές», κάτι που πάντως δεν αποδέχεται η κυβέρνηση, η οποία εντός του επόμενου διαστήματος θα καταθέσει το νομοσχέδιο, που αποτελεί σαφή προεκλογική δέσμευση του κόμματος. Στον ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, μπορούν να υπολογίζουν στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει ξεκαθαρίσει ότι θα στηρίξει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία για το θέμα. Τριβές αναμένεται, εξάλλου, να προκαλέσει και οποιαδήποτε άλλη κυβερνητική πρωτοβουλία για τη μεταναστευτική πολιτική, όπως για παράδειγμα η τύχη του φράχτη στον Εβρο.
    Το δεύτερο ζήτημα στο οποίο επικρατούν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις είναι αυτό των σχέσεων κράτους - Εκκλησίας, επί του οποίου, πάντως, ακόμη δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τις κυβερνητικές προθέσεις. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι ενδεχόμενη προσπάθεια προς την κατεύθυνση του διαχωρισμού θα βρει αντίθετους τους ΑΝΕΛ.
    Το τρίτο και σημαντικό θέμα είναι αυτό της φορολογικής πολιτικής. Και αυτό διότι μπορεί τα δύο κόμματα να προσυπογράφουν την ανάγκη κατάργησης του ισχύοντος πλαισίου, αλλά οι ΑΝΕΛ έχουν ως πάγια θέση τη χαμηλή φορολόγηση για τις επιχειρήσεις, κάτι που δεν φαίνεται να συγκαταλέγεται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς ούτε να συγκινεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Διαφορετικές προσεγγίσεις όμως φαίνεται ότι υπάρχουν και σχετικά με τη φορολογία των εφοπλιστών, υπέρ της οποίας έχουν ταχθεί πολλά στελέχη του μεγαλύτερου κυβερνητικού εταίρου.
    Πέραν των τεσσάρων παραπάνω τομέων, και από τα δύο κόμματα προεξοφλείται η ύπαρξη και άλλων διαφορών, τόσο στο λεγόμενο κοινωνικό πεδίο όσο και ευρύτερα. Μένει να φανεί πού, πότε και με ποια ένταση θα καταγραφούν…