ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Αισιοδοξία στην κυβέρνηση



Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα
    Αισιόδοξη εμφανίζεται η κυβέρνηση ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους μας, παρά το χθεσινό αδιέξοδο στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες και το ρητό τελεσίγραφο των Ευρωπαίων για απάντηση ως την Παρασκευή για το αν η Ελλάδα προτίθεται να ζητήσει παράταση του υπάρχοντος προγράμματος ή όχι.
    Σημειώνοντας ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών με συνεχείς διαβουλεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, το Μέγαρο Μαξίμου καταγγέλλει ότι το κείμενο που θα αποτελούσε τη βάση συζήτησης στο Eurogroup και στο οποίο η Ελλάδα ήταν καταρχήν θετική, αντικαταστάθηκε αίφνης με ένα τελείως διαφορετικό κείμενο που βρισκόταν σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση, ζητώντας την παράταση του μνημονίου.
    Επικαλούμενη την πρόσφατη λαϊκή εντολή, όπως καταγράφηκε στις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου, η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο, εκτιμώντας πάντως πως στην πορεία των διαπραγματεύσεων θα βρεθεί λύση. «Φαίνεται ότι κάποιοι δεν θέλουν διαπραγματεύσεις και επιμένουν να στηρίζουν ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει. Σε όλη την ευρωπαϊκή ιστορία οι Δημοκρατίες απέρριπταν τα τελεσίγραφα. Οι ευρωπαϊκές Δημοκρατίες δεν εκβιάζουν και δεν εκβιάζονται», σχολίαζε αργά χθες το βράδυ η κυβέρνηση.
    Λίγο νωρίτερα, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, έχοντας τα βλέμματα όλης της υφηλίου επάνω του, υποστήριζε στο ίδιο μήκος κύματος ότι στην ιστορία της ΕΕ δεν επήλθε τίποτα καλό από τελεσίγραφα, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι τις επόμενες ώρες θα αποσυρθεί κάθε έννοια τελεσιγράφου από τη διαπραγμάτευση.
«Δεν έχω αμφιβολία ότι τις επόμενες 48 ώρες η Ευρώπη θα ενωθεί και θα βρούμε τη σωστή διατύπωση», είπε, υποστηρίζοντας ότι στο τέλος θα υπάρξει «έντιμη συμφωνία» με τους εταίρους μας.
    Εξήγησε άλλωστε, ότι η ελληνική πλευρά ήταν διατεθειμένη να υπογράψει το πρώτο κείμενο που της παρουσιάστηκε σε συνάντηση του ίδιου με τον Πιερ Μοσκοβισί λίγο πριν από το Eurogroup και προέβλεπε την τετράμηνη παράταση του δανειακού προγράμματος, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών και να οδηγηθούμε σε νέο συμβόλαιο μεταξύ της Αθήνας και των εταίρων της.
    Τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα προέβαινε σε μονομερείς ενέργειες κατά τη διάρκεια των τεσσάρων αυτών μηνών, ζητώντας μόνο να μην υπάρξουν νέα μέτρα που θα συνέβαλαν στην ύφεση της οικονομίας.
    Αντίθετα, στο κείμενο που παρουσιάστηκε στο Eurogroup, γινόταν λόγος για «κάποια ευελιξία», που μάλιστα δεν διασαφηνιζόταν. Ζητείτο μάλιστα η παράταση και ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος, το οποίο ο κ.Βαρουφάκης χαρακτήρισε «μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης» και το απέρριψε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.
    Σε ακόμα πιο σκληρή γραμμή, εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος, που υπήρξε απολύτως κάθετος. «Δεν πρόκειται να αιτηθούμε καμία παράταση μνημονίου. Έχουμε λαϊκή εντολή να πάμε μέχρι τέλους. Όλοι μαζί οι Έλληνες λέμε ‘όχι’. Δεν εκβιαζόμαστε», έγραψε στα social media ο πρόεδρος των ΑνΕλλ και υπουργός Εθνικής Άμυνας.
    Το αδιέξοδο πάντως, είχε φανεί από την παρουσίαση ακόμα του κειμένου που επρόκειτο να αποτελέσει βάση για συζήτηση, στην αρχή της συνεδρίασης, με το Μέγαρο Μαξίμου, να παρατηρεί την «ριζική υπαναχώρηση» των εταίρων από όσα είχαν συμφωνήσει την προηγούμενη Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος «έφυγε» από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής», έλεγαν στην κυβέρνηση, προειδοποιώντας ότι όσοι την επαναφέρουν χάνουν τον χρόνο τους και πως με αυτά τα δεδομένα δεν θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία χθες.
    Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, που επιμένει πάντως πως αναζητά πολιτική λύση στο πρόβλημα. Από την πλευρά της ΕΕ, ξεκαθαρίστηκε -δια στόματος Ντάισελμπλουμ- ότι δεν τίθεται θέμα νέας Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα, παρά μόνο νέας συνεδρίασης του Eurogroup την Παρασκευή, και εφόσον η Ελλάδα έχει ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προβλήματος.
    Στο μεταξύ, πάντως, συνεδριάζει αύριο Τετάρτη η ΕΚΤ, με την Ελλάδα να στρέφει το βλέμμα της εκεί και τις όποιες εξελίξεις στο θέμα της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στον ELA.