ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

«Οχι» της Μέρκελ σε νέα συμφωνία με την Ελλάδα -Ο Γιούνκερ ζητάει ισοδύναμα μέτρα



    Αμετακίνητη στη σκληρή διαπραγματευτική γραμμή εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, όπως σημειώνουν σε άρθρο τους οι Financial Times, με τίτλο: «Η Μέρκελ συνεχίζει να πιέζει την Ελλάδα».
    Η  Άνγκελα Μέρκελ με δηλώσεις της ξεκαθάρισε πως εμμένει στη θέση της για συνέχιση του Μνημονίου, τονίζοντας πως οι επιλογές της Ελλάδας είναι δύο: «Είτε παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, είτε υλοποίηση όλων των συμφωνηθέντων έως τις 28 Φεβρουαρίου», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
    «Αυτές είναι οι μοναδικές πιθανότητες», υπογράμμισε η κυρία Μέρκελ, απορρίπτοντας ουσιαστικά την πρόταση της Αθήνας για τη σύναψη μιας νέας, αναθεωρημένης συμφωνίας μεταξύ Αθήνας - δανειστών.
    «Η Ευρώπη έχει ως στόχο πάντα να βρει μια συμβιβαστική λύση και αυτή είναι η επιτυχία της. Η Γερμανία είναι έτοιμη για αυτό», είπε η κυρία Μέρκελ. «Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να ειπωθεί ότι η αξιοπιστία της Ευρώπης εξαρτάται από το πόσο εμείς σεβόμαστε τους κανόνες».
    Αναφερόμενη στη συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε: «Χαιρετηθήκαμε με πολύ φιλικό τρόπο. Του είπα ότι είμαι έτοιμη να δουλέψουμε μαζί και ανταπέδωσε».
Η Μέρκελ ζητάει παράταση του Μνημονίου
    Συνεχίζοντας, η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα είτε θα κάνει το ταχύτερο αίτηση για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, είτε θα αποσαφηνίσει τη θέση της. Όπως είπε, η Σύνοδος Κορυφής δεν ασχολήθηκε με τις λεπτομέρειες του θέματος, λέγοντας ότι γι' αυτό υπάρχει το Eurogroup και οι τρεις θεσμοί που χρηματοδότησαν το πρόγραμμα. «Εμείς δεν ζητήσαμε λεπτομέρειες, απλά ακούσαμε τις βασικές αρχές που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας», είπε.
    Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει τη διαπραγματευτική στρατηγική της νέας ελληνικής κυβέρνησης, η Μέρκελ απάντησε: «Δεν ασχολούμαι με στρατηγικές, με νοιάζουν τα αποτελέσματα».
Γιούνκερ: «Πρέπει να φέρει ισοδύναμα μέτρα η Ελλάδα»
    Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι «πρέπει να γίνει μια μεγάλη συμφωνία με την Ελλάδα πριν από τη Δευτέρα». Συνεχίζοντας, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως συμφωνεί με το 70% του Μνημονίου. Σημείωσε, πάντως, ότι πρέπει να δούμε σε τι αφορά αυτό το 70% και σε τι αφορά το 30%, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει.
    Ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε στη συνέχεια ότι «η ελληνική κυβέρνηση μας είπε ότι θέλει να καταργήσει κάποια μέτρα γιατί είναι αντικοινωνικά. Πράγματι μπορεί να είναι αντικοινωνικά». Πρόσθεσε, όμως, ότι ένα μέτρο που θα ακυρωθεί θα πρέπει να αντικατασταθεί από νέα μέτρα που θα είναι ισοδύναμα.    Πάνω σε αυτήν τη βάση, είπε, προσπαθούμε να βρούμε μια συμφωνία εντός των προσεχών ημερών.
    «Για την Ελλάδα, παραμένω ανήσυχος ως προς τη συνάντηση της Δευτέρας, καθώς πολλά έχουν απομείνει για την επίτευξη συμφωνίας. Είμαι χαρούμενος που ο πρωθυπουργός Τσίπρας και ο πρόεδρος του Eurogroup Ντάισελμπλουμ συμφώνησαν στο να εξετασθούν λεπτομερώς το παρόν πρόγραμμα και οι νέες ιδέες που προτάθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει πως συμφωνεί με το 70% του προγράμματος, πρέπει να δούμε όμως ποιο είναι ακριβώς αυτό το 70% με το οποίο συμφωνούν και ποιο το 30% με το οποίοι διαφωνούν και τι μπορούμε να κάνουμε. Χρειαζόμαστε μια λογική προσέγγιση, έχουμε ακούσει για τα ελληνικά σχέδια να ακυρώσουν μέρος των μέτρων που θεωρούν αντιλαϊκά και δίχως αμφιβολία είναι αντιλαϊκά, αλλά ως προς την οικονομική τους πλευρά, όταν ένα μέτρο ακυρώνεται πρέπει να αντικατασταθεί με άλλα μέτρα, που, όπως λέω, θα δημιουργήσουν εισόδημα. Εάν χρησιμοποιούμε τη σκέψη αυτή ως γνώμονα στις συζητήσεις μας, θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε συμφωνία τις επόμενες ημέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά μετά το τέλος του Eurogroup.