ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Καταπέλτης ο Νικολούδης: 3.500 πολίτες διέπραξαν φοροδιαφυγή 7 δισ. ευρώ



     «Η διαφθορά πλήττει την ίδια τη δημοκρατία». Με αυτή τη φράση, ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και νυν υπουργός κατά της διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης, άρχισε την ομιλία του στη βουλή, λίγες ώρες πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
    Ο νέος υπουργός, ο οποίος όπως είπε δεν είχε κανένα όνειρο να φορέσει πολιτικό κοστούμι αφού του έφτανε η τήβεννος, επέμεινε ότι  κράτος που δεν μπορεί να εισπράξει τους νόμιμους φόρους του δεν είναι κράτος, τονίζοντας με νόημα ότι το ελληνικό κράτος από το 1974 και μετά δεν κατάφερε (!) να αποκτήσει στοιχειώδη φοροεισπρακτικό μηχανισμό, αποδίδοντας ευθύνες και αφήνοντας αιχμές σε βάρος όλων όσοι διατέλεσαν υπουργοί Οικονομικών από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα.
     «Ποιός μηχανισμός;» αναρωτήθηκε ο κ. Νικολούδης. «Δεν υπήρχε τίποτα. Πήγαινε ο φορολογούμενος στον έφορο και ποτέ ο έφορος στον φορολογούμενο».
Αποκαλύψεις για τη φοροδιαφυγή
    Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός προχώρησε όμως και σε μία αποκάλυψη, αναφερόμενος στην θητεία στην Αρχή Καταπολέμησης Βρώμικου χρήματος. Όπως είπε, στα τέλη του 2012, ο ίδιος ως πρόεδρος, και οι συνεργάτες του, ζήτησαν από όλες τις τράπεζες καταλόγους με τους καταθέτες που έχουν κινήσει ποσά μεγαλύτερα από 200.000 ευρώ. Ζήτησαν ακόμη λίστες με όσους έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό αλλά και τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ασφαλισμένων, αφού υπήρξαν περιπτώσεις που ασφαλιζόμενος δήλωνε εισόδημα 25.000 ευρώ και είχε ασφαλιστικό συμβόλαιο ύψους 17.000 !
    Ελέγχθηκαν ακόμη και οι φορολογικές δηλώσεις από το 2000 και μετά. Τι απέδειξε ο έλεγχος;3500 περιπτώσεις κραυγαλέας δυσαναλογίας μεταξύ δηλωθέντων και πραγματικών εσόδων, κραυγαλέα φοροδιαφυγή όπως είπε ο κ. Νικολούδης, ύψους 7 δις ευρώ, η οποία θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα στα δημόσια ταμεία ύψους 2 δις ευρώ!! «Και όμως αυτούς τους φακέλλους» είπε ο Παναγιώτης Νικολούδης, «δεν είχαμε τι να τους κάνουμε. Δεν μπορούσαμε να εισπράξουμε αυτόν τον πακτωλό χρημάτων, ούτε από το ΣΔΟΕ ούτε από τις εφορίες».
Αμεσα μέτρα
    Πρόθεση του νέου υπουργού είναι να αφήσει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός στην άκρη ό,τι κάνει και να ασχοληθεί μόνο με αυτές τις 3500 υποθέσεις. 
    Δεύτερον, θα θεσπιστεί νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει στο ΣΔΟΕ την δυνατότητα να βεβαιώνει φόρους και να μην μένει μόνο στο να στέλνει τα φύλλα ελέγχου στις εφορίες και από εκεί οι υποθέσεις να βαλτώνουν...
    Τρίτον, θα μπει τέλος, όπως είπε στις συμβάσεις με «κάλπικα χαρτιά». Τέλος στις επιχορηγήσεις από την Ε.Ε ή από το δημόσιο, χωρίς έλεγχο. 
     «Ο δρόμος αυτός θα κλείσει» είπε με νόημα ο κ. Νικολούδης, τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα κάνει ό,τι μπορεί αλλά ό,τι πρέπει, ότι απαιτείται και ό,τι χρειάζεται για την διαφθορά.