ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Οι εκπρόσωποι των τεχνών που «έφυγαν» από τη ζωή το 2014



    Προσωπικότητες των τεχνών και του πολιτισμού που απεβίωσαν μέσα στο 2014, αλλά στιγμάτισαν τον κόσμο.

Philip Seymour Hoffman
    Κάτοχος του βραβείου Όσκαρ για την ερμηνεία του στο Truman Capote,2005, ο Hoffman ήταν ακόμα μία από τις περιπτώσεις που συγκλόνισαν τον κόσμο με το θάνατό του. Εκτός από ηθοποιός, υπήρξε και σκηνοθέτης, κάνοντας το ντεμπούτο του με την ταινία «Jack goes boating». Ένας από τους καλύτερους ρόλους που υποδύθηκε ήταν αυτός στην ταινία «The Master» του Πολ Τόμας Άντερσον το 2012. Πέθανε από υπερβολική δόση ηρωίνης στο διαμέρισμά του στις 2 Φεβρουαρίου, σε ηλικία 46 ετών.

Oscar de La Renta
    Από τις κορυφαίες προσωπικότητες στο χώρο της μόδας, ο Όσκαρ ντε λα Ρέντα ξεχώρισε μέσα στη δεκαετία του '60 για την συμβολή του στην εδραίωση του στυλ της Τζάκι Κένεντι. Στο πελατολόγιό του συγκαταλέγονται μεγάλα ονόματα όπως Λόρα Μπους, Πριγκίπισσα Νταϊάνα, Μισέλ Ομπάμα, Χίλαρι Κλίντον, Όπρα Γουίνφρι,Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, Τζένιφερ Λόπεζ, ενώ η Αμάλ Αλαμουντίν τον εμπιστεύτηκε για την δημιουργία του νυφικού του. Είχε πει χαρακτηριστικά « Στιλ είναι όταν είσαι ο εαυτός σου και όχι όταν φοράς ότι επιτάσσει η μόδα». Πέθανε στις 20 Οκτωβρίου μετά από μάχη με τον καρκίνο στα 82 του χρόνια.

Robin Williams
    Ένας από τους πιο επιτυχημένους κωμικούς, ο Williams σπούδασε υποκριτική στην Νέα Υόρκη, πριν εκτοξευθεί στο καλλιτεχνικό στερέωμα ως ο εξωγήινος Μόρκ στην τηλεοπτική σειρά «Μόρκ & Μίντι» (1978-1982). Πρωταγωνίστησε σε μεγάλες εμπορικές επιτυχίες, όπως «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών», «Καλημέρα Βιετνάμ», «Η κυρία Ντάουτφαιρ», «Τζουμάντζι» κ.ά. Διαγνώστηκε με την νόσο του Πάρκισον και υπέφερε από χρόνια κατάθλιψη. Βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στις 11 Αυγούστου 2014, στα 63 του χρόνια με αιτία θανάτου «αυτοκτονία από ασφυξία».

Maya Angelou
    Υπήρξε μία από τις διασημότερες ποιήτριες της Αμερικής ενώ ασχολήθηκε με την λογοτεχνία, το χορό, το τραγούδι και την υποκριτική. Σύμφωνα με συντάκτη της Guardian «η ζωή της Maya Angelou ήταν το ίδιο το έργο της». Ως ακτιβίστρια συνεργάστηκε με τον Martin Luther King Jr. Έργα της διδάσκονται σε πολλά σχολεία της Αμερικής. Πέθανε στα 86 της χρόνια.

Lauren Bacall
    Η χαρακτηριστική φωνή της και το καθηλωτικό βλέμμα της, θα μείνουν στην μνήμη για πολλά χρόνια. Ξεκίνησε την καριέρα της ως μοντέλο και υπήρξε εξώφυλλο του Harper's Bazzar σε νεαρή ηλικία. Συμπρωταγωνίστρια του Humphrey Bogart στην μεγάλη επιτυχία «To Have and have not», συμμετείχε σε πολλά film noir έργα όπως «The Big Sleep», «Key Largo» αλλά και σε κωμωδίες στο πλευρό της Marilyn Monroe στην ταινία «How to marry a millionaire». Πήρε μέρος επίσης σε μιούζικαλς κερδίζωντας μάλιστα βραβείο Tony για το «Applause». Πέθανε από εγκεφαλικό στις 12 Αυγούστου σε ηλικία 89 ετών.

Gabriel Garcia Marquez
    Ίσως ο συγγραφές με την μεγαλύτερη επιρροή που προήρθε από την Λατινική Αμερική, ο Gabriel Garcia Marquez έχει χαρακτηρισθεί ως ο «καλύτερος Κολομβιανός που υπήρξε». Έχει δημοσιεύσει μυθιστορήματα, τα οποία άφησαν εποχή. Σημαντικότερος εκπρόσωπος του λογοτεχνικού ρεύματος «μαγικού ρεαλισμού», έχει βραβευτεί με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1982 «για τα μυθιστορήματα και διηγήματά του, στα οποία το φανταστικό και το πραγματικό συνδυάζονται σε έναν πλούσιο κόσμο φαντασίας, αντανακλώντας τη ζωή και τις συγκρούσεις μίας ηπείρου» . Στα πιο σημαντικά του έργα του συγκαταλέγονται τα «Έρωτας στα χρόνια της Χολέρας», «Εκατό χρόνια μοναξιάς», «Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου». Πέθανε στις 17 Απριλίου από καρκίνο των λεμφαδένων σε ηλικία 87 ετών στο Μεξικό.

Geoffrey Holder
    Χορογράφος και χορευτής ο Geoffrey Holder με αξιοζήλευτη καριέρα στο Broadway και στην Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, βραβευμένος με βραβείο Tony για την σκηνοθεσία και τον σχεδιασμό των κουστουμιών στο έργο του «The Wiz», διασκευή του Μάγου του Όζ, το 1975. Συμμετείχε επίσης στην ταινία του James Bond «Live and let die». Ασχολήθηκε και με την ζωγραφική, κερδίζοντας το βραβείο Guggenheim Fellowship, το 1956. Πέθανε από πνευμονία στις 5 Οκτώβρη.