ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

H «πονηρή» τροπολογία που έκανε άνω κάτω τη Βουλή .



Μία περίπτωση της τροπολογίας, είναι η ΣΕΚΑΠ !
http://www.kerdos.gr
    «Φωτιά» στην Ολομέλεια της Βουλής έπειτα από τη βουλευτική τροπολογία που κατατέθηκε την Πέμπτη στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και παρέχει την απαλλαγή αστικών ευθυνών για περιπτώσεις παραβιάσεων λαθρεμπορίου. Η τροπολογία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Δημητριάδη, την οποία έκανε αποδεκτή η κυβέρνηση στο παραπέντε της ψήφισης του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό πυροδοτεί πρωτοφανείς καταστάσεις που παραπέμπουν σε αντιθεσμικές μεθοδεύσεις.
    Η αντιπολίτευση επέμενε από νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης να απαιτεί από τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου να δηλώσει εάν θα κάνει αποδεκτή την επίμαχη τροπολογία ξεκαθαρίζοντας πως αν δεν την αποδεχθεί τότε θα ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία.
    Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση προβλέπει ότι οι εταιρείες του Δημοσίου που έχουν περάσει -ή πρόκειται να περάσουν- σε χέρια ιδιωτών απαλλάσσονται από πρόστιμα λαθρεμπορίας αρκεί αυτά να είχαν καταλογιστεί σε περίοδο που οι μετοχές άνηκαν στο κράτος.
    Τελικά ο κ. Παπαδημητρίου ενημέρωσε το Σώμα στις 20:30 το βράδυ πως η ρύθμιση γίνεται αποδεκτή. Αντιδρώντας ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος ενημέρωσε πως το κόμμα του θα καταθέσει ονομαστική ψηφοφορία.
    Να σημειωθεί ότι το σχετικό αίτημα απαιτεί την υπογραφή τουλάχιστον 15 βουλευτών που σημαίνει ότι η διαδικασία είναι σχετικά χρονοβόρα.
    Όμως, την ώρα που τα επιτελεία της ΚΟ ΝΔ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης καλούσαν τους βουλευτές τους να υπογράψουν το σχετικό αίτημα το προεδρείο της Ολομέλειας ανακοίνωνε την λήξη της συζήτησης!
     «Σπεύδετε να κλείσετε τη συζήτηση για να μην καταθέσουμε το αίτημα για ονομαστική. Σας είχα ενημερώσει ότι θα καταθέσουμε το αίτημα. Αν δεν μας δώσετε το δικαίωμα να καταθέσουμε το αίτημα θα αποχωρήσουμε» διαμαρτυρήθηκε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος.
    Επίσης, ο κ. Νίκος Δένδιας σε έντονο ύφος είπε «προκαλέσαμε και παρακαλέσαμε τον υπουργό να μας ξεκαθαρίσει εάν κάνει δεκτή τη τροπολογία. Αυτό έγινε πριν από λίγο. Για να καταθέσουμε πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας πρεπει να συλλεχθούν υπογραφές. Αν η κυβέρνηση θέλει να κάνει τέτοιες μεθοδεύσεις να ξέρετε ότι δεν θα περάσουν».
    Αντιδρώντας ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος είπε πως «δεν υπάρχει κυβέρνηση εδώ. Υπάρχει προεδρείο της Βουλής» ενώ παράλληλα εξήγησε προς την αντιπολίτευση πως δεν υπάρχει πρόθεση να κλείσει εσπευσμένα τη συνεδρίαση και πως αναμένει τα σχετικά αιτήματα για ονομαστική.
    Ωστόσο, ο κ. Δένδιας επέμεινε λέγοντας «Δεν ντρέπεστε; Σας ρωτάμε ποιον καλύπτετε και δεν μας το λέτε. Δεν ντρέπεστε;». Τελικά, το προεδρείο αποφάσισε να διακόψει την συνεδρίαση για 15 λεπτά προκειμένου ΝΔ και Δημ. Συμπαράταξη να καταθέσουν τις σχετικές προτάσεις.
Μεθοδεύσεις επι μεθοδεύσεων
    Αμέσως μετά την διακοπή το προεδρείο ανακοίνωσε πως εκτός από τις ΚΟ ΝΔ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης που κατέθεσαν αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για την επίμαχη τροπολογία, αντίστοιχο αίτημα κατέθεσε και ο ΣΥΡΙΖΑ για το σύνολο του νομοσχεδίου και για την τροπολογία. Η κίνηση της πλειοψηφίας ερμηνεύτηκε από την αντιπολίτευση ως απόπειρα να «θολώσει τα νερά».
     «Υπήρξαν απόπειρες να κλείσει άρον - άρον η συζήτηση για να μην κατατεθούν οι προτάσεις. Όταν έγινε σαφές ότι Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΝΔ καταθέτουν ονομαστική ψηφοφορία για ύποπτη ψηφοφορία τότε η πλειοψηφία ανακάλυψε ότι θέλει και αυτή να κάνει ονομαστική για όλο το νομοσχέδιο προκειμένου να μην καταλάβουν οι πολίτες το διακύβευσα που είναι η διαφθορά. Να μην νομίσουν ότι είναι τόσο πονηροί και πως θα καλύψουν τις αμαρτίες τους» υπογράμμισε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος.
    Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Νίκος Ξυδάκης επιχείρησε να αντιστρέψει τις κατηγορίες καταγγέλλοντας ότι η αντιπολίτευση παραβιάζει τον κανονισμό της Βουλής!
    Σχολιάζοντας ο κ. Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι) είπε «αποδεικνύεται πως αν έχεις γεννηθεί Πανελευσιανιακός δεν θα γίνεις ποτέ Μπαρτσελόνα. Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ διακινούσαν διάφορα μισόλογα. Εξω από την αίθουσα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι η τροπολογία είναι απαράδεκτη. Σας δίνουμε τελευταία ευκαιρία. Να την αποσύρετε μπας και σώσετε το τομάρι σας».
    Από την πλευρά του προεδρείου ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Κρεμαστινός, ενημέρωσε ότι οι ονομαστικές θα γίνουν σήμερα το πρωί στις 10:00 και επιχείρησε να κλείσει τη συζήτηση. Ωστόσο, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης ζήτησαν τον λόγο για να προτείνουν να διεξαχθεί η ονομαστική άλλη ημέρα. Όμως, όπως καταγγέλλουν οι Ανδρέας Λοβέρδος και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ο ειδικός γραμματέας της Βουλής Κώστας Βασιλάκης που είχε «ακροβολιστεί» στο προεδρείο έκλεισε το μικρόφωνο του κ. Κρεμαστινού και «σφύριξε» τη λήξη της συνεδρίασης.
Σάλος για την τροπολογία
    Να σημειωθεί ότι η επίμαχη προβληματική ρύθμιση που έφτασε στην Ολομέλεια με τη μορφή βουλευτικής τροπολογίας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση επισκιάζοντας την συζήτηση για τις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών με τις οποίες η κυβέρνηση φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να κάνει αποδεκτή την ύποπτη τροπολογία της τελευταίας στιγμής έρχεται λίγες ώρες μετά τις καταγγελίες του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την ποιότητα του νομοθετικού έργου αλλά και τις δεσμεύσεις του Προέδρου του κοινοβουλίου για αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας του Σώματος ώστε να αποφεύγεται ο «βομβαρδισμός» άσχετων τροπολογιών.
    «
Πολλά ακούστηκαν για την τροπολογία. Ειπώθηκε πως αποτελεί «φωτογραφία» κάποιου και εκφράστηκαν υποψίες για διαφθορά» είπε ο κ. Παπαδημητρίου για να προσθέσει «Εγώ δεν γνωρίζω κάτι ούτε υποψιάζομαι. Άσκουσα τις τοποθετήσεις και διάβασα προσεκτικά την τροπολογία. Βασισμένος σε αυτά την αποδέχομαι» και να προκαλέσει τις αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης.
     «Δεν ντρέπεσαι;» ακούστηκε να φωνάζει ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ενώ άλλος βουλευτής σχολίασε «βάλανε τον φουκαρά να την κάνει αποδεκτή».
    Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος προανήγγειλε πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία προκειμένου όπως είπε «να σηκώσετε το χεράκι σας και ονομαστικά να την ψηφίσετε ώστε να πάρετε και την ευθύνη και την ντροπή».
     «Η τροπολογία αφορά συγκεκριμένο επιχειρηματία ή περισσότερους; Γιατί η κυβέρνηση που την θέλει δεν φέρνει η ίδια την ρύθμιση με έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους ώστε το Σώμα να ενημερωθεί και να τοποθετηθεί; Κρύβεστε πίσω από τον βουλευτή. Το ζήτημα έχει να κάνει με πρόστιμα από λαθρεμπόριο. Πόσα χρήματα είναι; Αν η κυβέρνηση δεν την αποσύρει είναι εκτεθειμένη. Κομπίνες τέτοιους είδους δεν θα περάσουν από την Ολομέλεια χωρίς να πάρετε την ευθύνη και την ντροπή» επισήμανε ο κ. Λοβέρδος.
    Επίσης, από το ΚΚΕ ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος εξήγησε πως έχει «προκύψει σοβαρό ζήτημα. Ας φέρετε με κανονική διαδικασία - ως υπουργική ρύθμιση - την τροπολογία ώστε να υπάρχει και εκτίμηση του Λογιστηρίου του Κράτους. Υπάρχουν απώλειες, σε ποιο ύψος; Ποιοι ωφελούνται; Διαφορετικά διαμορφώνετε άσχημο περιβάλλον. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να είναι -αν είναι- τίμια αλλά και να φαίνεται. Με τέτοιου είδους διατάξεις δεν φαίνεστε τίμιοι. Να αποσύρετε την τροπολογία και φέρτε την με κανονική διθαδικασία. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Με τέτοιες πρακτικές δείχνετε ότι όχι μόνο φοβάστε τις αστραπές αλλά και το θρόισμα των φύλλων».
    Ο κ. Γιώργος Αμυράς υποστήριξε πως «αντίστοιχη τροπολογία κατατέθηκε και πέρυσι και μάθαμε πως αφορά συγκεκριμένους επιχειρηματίες με αποθήκες καυσίμων στην Β. Ελλάδα. Μια του κλέφτη τρεις του κλέφτη και μας έπιασε η μπόχα της τροπολογίας. Τι θα χάσει το δημόσιο; Πείτε μας ποιους αφορά και πόσα θα χάσουμε από την νομιμοποίηση λαθρεμπορίου καυσίμων».
    Νωρίτερα, η αντιπολίτευση εξαπέλυσε σφοδρό σφυροκόπημα για την επίμαχη τροπολογία του κ Δημητριάδη (ΣΥΡΙΖΑ, Κοζάνης).
    Η τροπολογία έχει την μορφή κυβερνητικού εγγράφου ωστόσο το «βάρος» της εισαγωγής» της στο κοινοβούλιο ανέλαβε κυβερνητικός βουλευτής, πρακτική που παραπέμπει ευθέως σε βουλευτικές τροπολογίες του παρελθόντος οι οποίες αποτελούσαν καραμπινάτα σκάνδαλα. Με τον τρόπο αυτό δεν γίνεται γνωστό ποιες περιπτώσεις αφορά η ρύθμιση, ούτε ποιο θα είναι το δημοσιονομικό κόστος. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο κ. Δημητριάδης είχε επιχειρήσει και τον Απρίλιο του 2016 να περάσει την ίδια ακριβώς ρύθμιση αλλά αναγκάστηκε σε απόσυρσή της μετά την γενικευμένη κατακραυγή από την αντιπολίτευση.
    Σήμερα, ο ίδιος βουλευτής επανέφερε την ρύθμιση υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «επιθυμούμε να ξεμπλοκάρουμε και να φτιάξουμε κλίμα εμπιστοσύνης με τους επενδυτές. Προτείνουμε να μην είναι συνυπεύθυνος με πράγματα που έχουν τελεστεί στο παρελθόν και δεν είναι υπεύθυνος ο ίδιος».