ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Τα 3 κορυφαία ρωσικά όπλα του εικοστού αιώνα



ΑΧΡΕΙΑΣΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ !
    Η Ρωσία, η οποία στη διάρκεια της ιστορίας της, βίωσε αρκετούς πολέμους, φημίζεται για την κατασκευή όπλων. Παρουσιάζουμε τα τρία πιο προηγμένα οπλικά συστήματα τα οποία είναι αντιπροσωπευτικά της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας στο πρώτο ήμισυ του 21ου αιώνα.
Στον αέρα: PAK FA
    Η υλοποίηση του προγράμματος για το νέο αεροσκάφος ξεκίνησαν το 2002 στο σχεδιαστικό γραφείο Sukhoi. Στις 21 Φεβρουαρίου 2014 παραδόθηκε στις Ενοπλες Δυνάμεις το πρωτότυπο για την πραγματοποίηση δοκιμών.
    Το PAK FA διαφέρει ριζικά από τον προκάτοχό του. Το νέο αεροσκάφος κατατάσσεται στα βαρέως τύπου αεροσκάφη, αλλά το βάρος του είναι σημαντικά μικρότερο απ’ ότι θα μπορούσε, καθώς για την κατασκευή του χρησιμοποιούνται ευρέως σύνθετα υλικά, ο όγκος των οποίων φτάνει σε ποσοστό 25% του βάρους του άδειου από συστήματα αεροσκάφους, ενώ καταλαμβάνουν το 70% της επιφάνειάς του.
    Ο κινητήρας του αεροσκάφους, του επιτρέπει να αναπτύσσει υπερηχητική ταχύτητα χωρίς τη χρήση του συστήματος μετάκαυσης, ενώ χάρις στο ραντάρ Ενεργού Διάταξης Ηλεκτρονικής Σάρωσης (AESA) «Belka» μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα 4 επίγειους και 30 ιπτάμενους στόχους, και να «παγιδεύει» τους 8 από αυτούς.
    Το αεροσκάφος «κρύβεται» από τα εχθρικά ραντάρ χάρις στα στοιχεία απόκρυψης ίχνους όπως το σχήμα του, η απορροφητική επικάλυψη-βαφή, κ.α. Ακόμη και το εκτινασσόμενο κάθισμα του πιλότου είναι νέας γενιάς. Το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πτήσης αναλύει αυτόματα το ύψος πτήσης, την ταλάντευση, κλίση, τις γωνιακές ταχύτητες πρόνευσης, το ύψος και το βάρος του πιλότου. Σε πρώτο στάδιο, η ρωσική αεροπορία σχεδιάζει την αγορά 60 τέτοιων αεροσκαφών, τα οποία θα αρχίσουν να εντάσσονται σε αυτή από το 2016.
Στην ξηρά: Armata
    Η εμπειρία των πολεμικών επιχειρήσεων στην Τσετσενία έδειξε ότι τα σοβιετικά άρματα μάχης, τα οποία ήταν ιδανικά για μεγάλης έκτασης επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, σε συνθήκες τοπικών συγκρούσεων σε περιορισμένο χώρο εμπνέουν σαφώς λιγότερη εμπιστοσύνη. Το πλήρωμα του άρματος, λόγω της εσωτερικής διαρρύθμισης του Τ-72/90, δεν είναι διαχωρισμένο από τα πυρομαχικά και σε περίπτωση έκρηξής τους δεν έχει πιθανότητες να σωθεί. Αυτό ελήφθη υπόψη κατά το σχεδιασμό του νέου οχήματος.
    Το Τ-14 Armata, το οποίο θα παρουσιαστεί φέτος στην παρέλαση της νίκης τον ερχόμενο Μάιο, θα συγκεντρώνει όλη την εμπειρία της «ρωσικής σχολής» κατασκευής αρμάτων μάχης. Για το Armata ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά, καθώς εξακολουθούν να είναι απόρρητα τα τακτικά και τεχνικά χαρακτηριστικά του, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στον Τύπο, το νέο βασικό άρμα μάχης θα διαθέτει πυροβόλο 125 χιλιοστών (με τη δυνατότητα τοποθέτησης και 152 χλστ.), στον πύργο δεν θα υπάρχει μέλος του πληρώματος, το πολυβόλο θα έχει τη δυνατότητα επαναφόρτισης εξ αποστάσεως, το πλήρωμα θα είναι τοποθετημένο σε μια σειρά και θα βρίσκεται σε μια θωρακισμένη «κάψουλα» διαχωρισμένη από το τμήμα με τα πυρομαχικά...
    Το Armata θα διαθέτει και δικό του ραντάρ το οποίο θα του επιτρέπει να παρακολουθεί μέχρι 40 δυναμικούς και 25 αεροδυναμικούς στόχους, και να ελέγχει μια περιοχή σε ακτίνα 100 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο 2015 το στράτευμα θα λάβει περισσότερα από 30 άρματα μάχης Τ-14.
Στη θάλασσα: Πυραυλοφόρο υποβρύχιο καταδρομικό στρατηγικού ρόλου Borei
    Το ναυτικό συστατικό στοιχείο της πυρηνικής τριάδας, λόγω του ότι είναι λιγότερο ευάλωτο, αποτελεί την εγγύηση του ανταποδοτικού πυρηνικού πλήγματος, και στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής στους εχθρούς της Ρωσίας. Όμως η ένταξη στο ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό των νέων στρατηγικών πυραυλοφόρων, καθυστέρησε σημαντικά. Βασική αιτία ήταν η παραίτηση από τον 100 τόνων πύραυλο «Bark», για τον οποίο προορίζονταν τα υποβρύχια κλάσης 955 Borei. Εν τω μεταξύ, ο στόλος χρειαζόταν επειγόντως νέους «στρατηγούς» κι έτσι το 1998 αποφασίστηκε να δημιουργηθεί  γρήγορα -και το κυριότερο φτηνά- με βάση τον πύραυλο «Topol», o ναυτικός «Bulava».
    Στις πρώτες δοκιμές, ο «Bulava» αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες, αλλά τα τελευταία χρόνια κατάφεραν τελικά «να μάθουν» τον πύραυλο να πετάει. Τα υποβρύχια 955 Borei είναι ικανά να εκτοξεύουν τον «Bulava» κάτω από τους πάγους της Αρκτικής όπου δεν υπάρχει ναυτιλία από πλοία επιφανείας, γεγονός που δυσχεραίνει τον εντοπισμό του υποβρυχίου, όχι μόνο από δορυφόρους, αλλά και από πλοία, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την αναχαίτιση των πυραύλων του στο αρχικό στάδιο της πτήσης. Επιπλέον, το υποβρύχιο έγινε λιγότερο «θορυβώδες» σε σύγκριση με τους προκατόχους του, ενώ δύναται να βάλλει ευρισκόμενο κάτω από το νερό «εν κινήσει».
    Το πρόγραμμα προβλέπει συνολικά την κατασκευή 8 υποβρυχίων του συγκεκριμένου τύπου, εκ των οποίων τα τρία βρίσκονται ήδη στο στάδιο της ναυπήγησης. Πρόκειται για τα «Πρίγκιπας Βλαδίμηρος», «Πρίγκιπας Ολέγκ» και «Πρίγκιπας Σουβόροφ». Πιθανόν κάποια από αυτά να κατασκευάζονται με βάση το ανανεωμένο σχέδιο κλάσης Borei-A. Μιλώντας στο Τύπο γι’ αυτό, ο Ίγκορ Βιλνίτ, επικεφαλής του κεντρικού σχεδιαστικού γραφείου «Rubin» όπου σχεδιάστηκαν τα υποβρύχια, ανέφερε ότι «θα πρόκειται για Borei με κάποιες προσθήκες».