ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Τα 'παρατράγουδα' των ελληνικών δικαστηρίων



Αντωνία Ξυνού
    Τι σχέση μπορεί να έχουν ένας Κινέζος, ένας παπαγάλος, και ένας πυλώνας της ΔΕΗ; Τα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων! Μια δικαστική ρεπόρτερ αφηγείται ιστορίες καθημερινής τρέλας, που μοιάζουν βγαλμένες μέσα από ελληνικές ταινίες
    Μέσα στη δικαστική αίθουσα, η πρόεδρος της έδρας έχει αρχίσει να ρωτά τον κατηγορούμενο διευκρινήσεις για το τι συνέβη και βρέθηκε να κάθεται στο εδώλιο, αντιμέτωπος με φυλάκιση. Ήταν η κορύφωση του δράματος. Η στιγμή που μόνο εκείνος μπορούσε να πείσει το δικαστήριο ότι αν και πρωταγωνιστής τροχαίου, δεν έφταιγε που υπήρξαν τραυματίες. "Ήταν ατύχημα. Δεν ξέρω πως συνέβη. Δεν έτρεχα καν..." αρχίζει να λέει με τρεμάμενη φωνή.
    Δύο άνδρες, κρατώντας έναν μετασχηματιστή, που τοποθετείται σε πυλώνες της ΔΕΗ, περνάνε από μπροστά του, με αποτέλεσμα να χάσει τον ειρμό του. Η διαδικασία διακόπτεται, με τους παρευρισκόμενους να χαχανίζουν και να σχολιάζουν χαμηλόφωνα, τη συσκευή που κατέλαβε όλο το έδρανο της υπεράσπισης.
    "Τί είναι αυτό κύριοι;" ρωτάει η πρόεδρος, μόνο για να λάβει την απάντηση: "είναι για την επόμενη υπόθεση. Θα σας εξηγήσουμε τότε!". Ίσως ήταν η περιέργεια ίσως και τα αποδεικτικά στοιχεία, ο κατηγορούμενος για το τροχαίο καταδικάζεται μέσα σε λίγα λεπτά.

Η Πυρκαγιά
    Σειρά είχε πια ο τεράστιος σκουριασμένος μηχανισμός, που χρειάστηκε δύο άτομα για να μεταφερθεί. Στην υπόθεση, κατηγορούμενοι είναι στελέχη της πυροσβεστικής υπηρεσίας και της ΔΕΗ για εμπρησμό εξ αμελείας. Εν ολίγοις ένα χωράφι είχε πάρει φωτιά, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία, ξεκίνησε από κάποιο πυλώνα της ΔΕΗ.
    Η υπεράσπιση θέλοντας να καταδείξει ότι λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για να μην συμβαίνουν τέτοια ατυχήματα και κατ' επέκταση δεν μπορούσε να βγει ούτε μία σπίθα από τον πυλώνα, είχε αποφασίσει να κουβαλήσει στο δικαστήριο ολόκληρο το μηχανισμό. Χρειάστηκαν περίπου 40 λεπτά για τους συνηγόρους να αναλύσουν πώς λειτουργεί η ασφάλεια του μετασχηματιστή, ότι είναι αδύνατον να προκάλεσε εμπρησμό, ότι στην τελική οι πελάτες τους ήταν αθώοι.
"Κύρια πρόεδρε, ζητάμε να καταχωρηθεί στα πρακτικά ο μετασχηματιστής" αφήνουν για το τέλος οι συνήγοροι.
Πρ: Τi εννοείτε;
Συν: Να τον πάρετε κυρία πρόεδρε. Είναι αποδεικτικό μέσο.
Πρ: Και που θα τον πάω ακριβώς κύριοι; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Θα το αναφέρουμε στα πρακτικά.
    Μετά από ολιγόλεπτη λεκτική διαμάχη, τελικός νικητής ήταν η έδρα του δικαστηρίου.  Οι συνήγοροι υπεράσπισης βρέθηκαν να φεύγουν από την αίθουσα με το κεφάλι σκυμμένο και τον μετασχηματιστή στα χέρια. Η πρόεδρος είχε αποφασίσει τη διακοπή της διαδικασίας έως ότου εξαφανιστεί από το χώρο η συσκευή...
    Ιστορίες καθημερινής τρέλας, που μοιάζουν βγαλμένες μέσα από ελληνικές ταινίες, όμως είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων και όχι μόνο. Δικαστές, εισαγγελείς και δικηγόροι -ο καθένας από το δικό του πόστο- καλούνται συνεχώς να αντιμετωπίσουν και τα παρατράγουδα, ακόμη και αν δεν πρόκειται για το Σπανοβαγγελοδημήτρη Νικόλαο, γνωστό Γύλο της "Σωφερίνας".

Ο παπαγάλος
    Η ελληνική Δικαιοσύνη άλλωστε δεν πρέπει να κάνει διακρίσεις. Οφείλει να έχει την ίδια ευσυνειδησία, όταν ερευνά μία ανθρωποκτονία, αλλά και όταν εξετάζει την κλοπή ενός... παπαγάλου.
    Βέβαια, δεν μιλάμε για κάποιο τυχαίο παπαγάλο! Έξαλλος ο ιδιοκτήτης pet shop επί της οδού Αθηνάς στο κέντρο της Αθήνας κατέθετε στο δικαστήριο, ότι ο συγκεκριμένος παπαγάλος ήταν η ατραξιόν του καταστήματος και μάλιστα, κόστιζε περίπου 2000 ευρώ. "Και εκεί που κάθομαι στο κατάστημά μου και καθαρίζω, ακόμα κάποιον απ' έξω να φωνάζει: <Πού πας με τον παπαγάλο εσύ;>. Βγαίνω έξω και τί να δω;  Είχε πάρει τον παπαγάλο -ξέρετε όχι παπαγαλάκια, ήταν μεγάλος αυτός-  μαζί με το κλουβί και έτρεχε σαν δαιμονισμένος!", κατάθεσε.
    Από πίσω του, στη θέση του κατηγορούμενου ο νεαρός άνδρας, άκουγε το μάρτυρα κοιτώντας επίμονα στο πάτωμα. Όταν ήρθε η ώρα να μιλήσει, το μόνο που μπόρεσε να εξηγήσει, είναι ότι του άρεσαν τα... χρώματα του πτηνού. "Ιδέα δεν είχα πόσο κόστιζε. Ήταν εκεί κάθε φορά που περνούσα και μια μέρα είπα να το πάρω" είπε και καταδικάστηκε για κλοπή.

Ο άτυχος Κινέζος
    Αντίστοιχη κατάληξη είχαν και δύο Κινέζοι υπήκοοι, που κρίθηκαν ένοχοι αυτή τη φορά όχι για κλοπή, αλλά για απόπειρα δωροδοκίας αστυνομικού, ο οποίος όχι μόνο δεν δέχθηκε να δωροδοκηθεί, αλλά τους συνέλαβε κιόλας!
    Όλα συνέβησαν σε ένα τυχαίο έλεγχο της τροχαίας, όταν ο αστυνομικός σταμάτησε ένα μηχανάκι με επιβαίνοντες τους κατηγορούμενους, προχωρώντας σε έναν τυπικό έλεγχο. Ο οδηγός όμως, δίπλωμα δεν είχε και είπε να δώσει στον αστυνομικό 100 ευρώ για να τον αφήσει να φύγει χωρίς κυρώσεις. Αντ' αυτού -μαζί με τον συνεπιβάτη- βρέθηκαν να περνάνε το βράδυ στο κρατητήριο και από εκεί στα δικαστήρια.

Κράμερ εναντίον... γείτονα
    Λίγα κτίρια μακριά από το Αυτόφωρο Τριμελές, στις αίθουσες των μισθωμάτων, ένας προσφάτως διαζευγμένος κύριος, ηλικίας περίπου 40 ετών, ζει το δικό του δράμα. Βέβαια, είναι δύσκολο να συναντήσουμε ατάκα τύπου Βίρνας Δράκου σε ρόλο εισαγγελέα για τον "τραγικό καρπό της ακόρεστης πείνας ενός πανίσχυρου αρσενικού, που δεν εννοούσε ποτέ και με κανένα τρόπο να του ξεφύγει η γυναίκα που ήθελε".
    Όμως, ο κύριος που εντοπίσαμε στη δικαστική αίθουσα δεν έχει και λίγα προβλήματα. Σαν να μην του έφτανε ο χωρισμός, οι αντιδικίες με την πρώην σύζυγο, είχε να αντιμετωπίσει και τους ...γείτονες, οι οποίοι αντέδρασαν στο διαζύγιο, καταλαμβάνοντας τις θέσεις στάθμευσης!
    Όπως κατέθεσε ο ανιψιός του, η διένεξη ξεκίνησε όταν άρχισαν να βάζουν τα αυτοκίνητά τους στο χώρο του θείου του, με αποτέλεσμα να προσφύγει στα δικαστήρια. "Εκείνη την περίοδο έπαιρνε διαζύγιο. Η θεία μου έφυγε από το σπίτι και όλα αυτά τα έκαναν για συμπαράσταση. Ήταν φίλοι βλέπετε..." είπε ο νεαρός.
    Πρόεδρος: Τόσες θέσεις στάθμευσης και δεν μπορούν να βγάλουν άκρη; Μιλάμε για τα δεύτερα αυτοκίνητα, γιατί για τα πρώτα έχουν όλοι. Ευτυχώς που ήρθε η κρίση και δεν τα κινούμε πολύ και μειώθηκαν οι τσακωμοί!
    Συνήγορος: Δηλαδή, οι άλλοι ιδιοκτήτες αντέπραξαν στο διαζυγίων των θείων σας;
    Μάρτυρας: Αυτό μου είπε ο θείος μου.
    Συν: Η ουσία είναι ότι παραβιάστηκαν οι θέσεις.
    Πρ: Η ουσία είναι ότι δεν υπάρχει συνεννόηση...