ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Γερμανία: Στο τραπέζι η επαναφορά της υποχρεωτικής στράτευσης



    Μια μορφή υποχρεωτικής στράτευσης φαίνεται να επεξεργάζεται η γερμανική κυβέρνηση. Η είδηση έρχεται σε συνέχεια των πληροφοριών ότι το υπουργικό συμβούλιο πρόκειται να συζητήσει το ενδεχόμενο να ζητήσει από τους πολίτες να εφοδιαστούν με τροφή και νερό για το ενδεχόμενο μιας επίθεσης «που μπορεί να απειλήσει την ύπαρξή μας».
    Το σχέδιο πολιτικής άμυνας, στο οποίο εντάσσονται όλα αυτά τα μέτρα, έχει απασχολήσει έντονα τον γερμανικό αλλά και τον διεθνή τύπο τις τελευταίες ημέρες.
    Σε περίπτωση κρίσης, οι πολίτες ενδέχεται να κληθούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της κυκλοφορίας, να παρέχουν καύσιμα ή ακόμα και στέγαση στις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.
    Η είδηση αυξάνει τις ανησυχίες ότι η γερμανική πλευρά διαβλέπει κάποιου είδους εμπλοκής στο μέλλον, ακόμα και μέσα στην καρδιά της Ευρώπης, ωστόσο έντονη είναι και η κριτική που δέχεται η κυβέρνηση ότι μέσα από αυτές τις κινήσεις ουσιαστικά επιχειρεί να τρομοκρατήσει και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη.
Η υποχρεωτική θητεία στη Γερμανία
    Η Γερμανία έπαυσε την υποχρεωτική θητεία το 2011, ωστόσο η διάταξη παραμένει σε ισχύ στο γερμανικό σύνταγμα, με αποτέλεσμα να μπορεί να επανέλθει αρκετά εύκολα.
    Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Δυτική Γερμανία ήταν σε θέση να αυξήσει τη στρατιωτική της δύναμη στα 1,2 εκατομμύρια επιστρατεύοντας περίπου 495.000 έφεδρους στρατιώτες.
    Όσοι αποφοιτούσαν από το σχολείο είχαν την δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ πολιτικής θητείας (π.χ. σε νοσοκομείο) που διαρκούσε 18 μήνες, ή στρατιωτικής θητείας διάρκειας 9 μηνών.
    Ωστόσο, όταν ο Ψυχρός Πόλεμος βρισκόταν στο απόγειό του, κατά τις δεκαετίες του 1960 – 1980, οι νέοι έπρεπε να περάσουν 18 μήνες στον στρατό.