ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Και όμως, οι Γερμανίες είναι ακόμη δύο: Στα δυτικά BMW, στα ανατολικά Skoda!



Μακάρι να γίνουν σαράντα δύο !
    Είκοσι πέντε χρόνια μετά την ένωση των δύο Γερμανιών, ένα «αόρατο τείχος» φαίνεται να τις χωρίζει ακόμα.
    Και όταν αναφερόμαστε σήμερα στη «Γερμανία» και στον «γερμανικό λαό» θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι μιλάμε στην πραγματικότητα για ένα έθνος που εμφανίζει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά στο πρώην ανατολικό και δυτικό τμήμα και σε πολύ περισσότερους τομείς από ό,τι φανταζόμαστε, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα: από τον μισθό και τα αυτοκίνητα που οδηγούν μέχρι τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και την ισότητα των δύο φύλων.
    Παρόλο που η οικονομική ψαλίδα κλείνει σιγά σιγά ανάμεσα στις δύο Γερμανίες και έχει σταματήσει η φυγή προς τα δυτικά, έρευνα του Ινστιτούτου Πληθυσμού και Ανάπτυξης του Βερολίνου έδειξε ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικές ανισότητες. Οι εργαζόμενοι στο ανατολικό τμήμα κερδίζουν κατά μέσο όρο 25% λιγότερα χρήματα από τους συναδέλφους τους στο δυτικό (με μέσο μεικτό μηνιαίο μισθό στα 2.800 ευρώ), ενώ οι Ανατολικογερμανοί εργάτες δουλεύουν περισσότερες ώρες και είναι λιγότερο παραγωγικοί.
Βιοτικό επίπεδο
    Το βιοτικό επίπεδο είναι σαφώς υψηλότερο στην πρώην Δυτική Γερμανία, όπου βρίσκονται οι 19 από τις 20 γερμανικές πόλεις με τη μεγαλύτερη ευημερία (μόνο η πόλη Γένα φιγουράρει από τα ανατολικά στη λίστα). Ούτε μία από τις 30 εταιρείες του DAX δεν έχει τα κεντρικά της γραφεία στην Ανατολική Γερμανία, η οποία φιλοξενεί κυρίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι από τους 500 πλουσιότερους Γερμανούς μόνο οι... 20 είναι κάτοικοι περιοχών της πρώην Ανατολικής Γερμανίας (και οι 14 εξ αυτών του πρώην Αν. Βερολίνου).
    Σε μια χώρα που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αυτοκινητοβιομηχανία, οι διαφορές στις προτιμήσεις αυτοκινήτων είναι μεγάλες: οι Δυτικογερμανοί οδηγούν πολυτελείς BMW σε διπλάσιο ποσοστό από τους Ανατολικογερμανούς, οι οποίοι από την πλευρά τους προτιμούν τα τσεχικά Skoda.
    Αξιοσημείωτο είναι ότι και οι αντιλήψεις για τον ρόλο της γυναίκας διαφέρουν σημαντικά. Στη Δυτική Γερμανία είναι διπλάσιο το ποσοστό των ανδρών που θεωρούν ότι ο άντρας πρέπει να δουλεύει και η γυναίκα να ασχολείται αποκλειστικά με τα παιδιά και το νοικοκυριό από ό,τι στην Ανατολική, κάτι που αποτυπώνει ακόμα τις διαφορές που υπήρχαν πριν από την ένωση των δύο Γερμανιών: το 1989 το 78% των γυναικών εργάζονταν στην Ανατολική και μόλις το 60% στη Δυτική Γερμανία. Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι οι Δυτικογερμανοί είναι πιο θρήσκοι από τους Ανατολικογερμανούς, οι οποίοι σε ποσοστό μεγαλύτερο του 75% δεν ανήκουν σε καμία θρησκεία.
    Την ώρα που η Γερμανία προετοιμάζεται για τις εορταστικές εκδηλώσεις των 25 χρόνων από την ενοποίηση στις 3 Οκτωβρίου, η έρευνα έδειξε ότι υπάρχουν ακόμα... αντιπάθειες ανάμεσα στις «δύο Γερμανίες», με τους Ανατολικογερμανούς να θεωρούν τους συμπατριώτες τους που βρίσκονται στην άλλη πλευρά του «νοητού τείχους» ως αλαζόνες και τους τελευταίους να θεωρούν τους Ανατολικογερμανούς ανικανοποίητους και με πολλές απαιτήσεις.
Ορόσημο η 50ή επέτειος
    «Σήμερα όπως και τότε (το 1990) τα δύο τμήματα της Γερμανίας είναι εντυπωσιακά διαφορετικά» ανέφερε ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Ρ. Κλίνγκχολτς, που αποκάλυψε με μια έρευνα το τεράστιο αυτό χάσμα. Οι συντάκτες της μελέτης θεωρούν ότι θα χρειαστεί άλλη μία γενιά για να γεφυρωθεί. Εξάλλου σήμερα 19 εκατομμύρια Γερμανοί -κάτω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού- έχουν γεννηθεί την τελευταία 25ετία, δηλαδή μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Εκτιμάται ότι το ποσοστό εκείνων που θα έχουν γεννηθεί στην ενωμένη Γερμανία θα ξεπεράσει το ήμισυ του πληθυσμού όταν η χώρα γιορτάσει την 50ή επέτειο από την ένωση.