ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Φορολογικές δηλώσεις: Η παράταση και η... παγίδα

Γιατί δεν λένε την αλήθεια?
Με τα τόσα προβλήματα του taxis, και με βάση τα αριθμητικά δεδομένα, ούτε μέχρι τέλους Αυγούστου δεν θα υποβληθούν οι δηλώσεις Ε1.
Όχι γιατί δεν θέλουν, αλλά γιατί δεν μπορούν οι πολίτες…
Euro2day
    Το αργότερο έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία για την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, αλλά και για την απαλλαγή από τα πρόστιμα των 100 ευρώ όσων φορολογουμένων υποβάλλουν το Ε9 μετά τις 30 Μαΐου, οπότε έληξε η επίσημη προθεσμία και δόθηκε άτυπη παράταση.
    Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης έδωσε χθες ρητή εντολή στους συνεργάτες του να κλείσουν τις εκκρεμότητες με τις φορολογικές δηλώσεις έως το τέλος της εβδομάδας, με την κατάθεση σχετικής τροπολογίας προκειμένου να εκλείψει η σύγχυση σε φορολογούμενους και λογιστές.
    Η απόφαση ότι θα δοθεί παράταση έχει ήδη ληφθεί. Η προθεσμία της 30ης Ιουνίου κρίνεται ανεπαρκής για να μπορέσουν οι φορολογούμενοι να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 2.391.945 φορολογικές δηλώσεις, σε σύνολο περίπου 5,5 εκατομμυρίων. Μένουν επομένως περισσότερες από 3 εκατομμύρια δηλώσεις και για την εκπνοή της προθεσμίας μένουν μόλις 14 ημέρες.
    Μέχρι πότε θα πάει η παράταση είναι ακόμα ανοιχτό. Η πρόταση που είχε πέσει στο τραπέζι για παράταση της προθεσμίας έως τις 31 Ιουλίου έχει ένα βασικό αδύνατο σημείο και μπορεί εύκολα να γυρίσει μπούμερανγκ.
    Κι αυτό γιατί παράλληλα με την απόφαση παράτασης της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων έχει κλειδώσει και η απόφαση να μην δοθεί παράταση για την εξόφληση των φόρων. Όπως είναι γνωστό, φέτος για πρώτη φορά ασχέτως με το χρόνο υποβολής της δήλωσης, όλοι οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό θα πρέπει να πληρώσουν το φόρο τους σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη έως το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου, η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου.
    Είναι σαφές επομένως ότι αν η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων παραταθεί έως τις 31 Ιουλίου, όποιος υποβάλλει τη δήλωση στην καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας θα πρέπει να εξοφλήσει και την πρώτη δόση του φόρου εντός της ίδιας ημέρας. Η δήλωση εκκαθαρίζεται φέτος για πρώτη φορά την ίδια ώρα που υποβάλλεται. Αν δεν εξοφληθεί ο φόρος στην ώρα του αρχίζουν να τρέχουν μηνιαίοι τόκοι και πρόστιμα.
Πόσοι φόροι θα μας πέσουν στο ...κεφάλι
    Από εδώ και κάτω, έχουμε ‘’σάλτσες για τρομοκρατία’’. Πόσους αλήθεια αφορούν συσσωρευτικά τα παρακάτω ? Και αν τους αφορούν, σημαίνει ότι έχουν και λεφτά. Και εάν έχουν λεφτά, σημαίνει ότι μπορούν να πληρώσουν. Και εάν μπορούν να πληρώσουν, ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ, μέχρι να μην έχει κανένας λεφτά ( ΚΑΝΕΝΑΣ ???? ΤΙ ΛΕΩ ΤΩΡΑ… )

    Το φετινό καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα θερμό, από φορολογικής πλευράς. Τα εκκαθαριστικά είναι τετραπλά, καθώς ενσωματώνουν εκτός από το φόρο εισοδήματος, κατά περίπτωση έκτακτη εισφορά, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Ο συνολικός λογαριασμός, όπως προκύπτει από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού φτάνει τα 6,880 δισ. ευρώ.
    Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα 2,650 δισ. ευρώ των φόρων ακινήτων. Ο ΕΝΦΙΑ και ο συμπληρωματικός φόρος, έχει προγραμματιστεί να εξοφληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο (αν έχουν εκκαθαριστεί οι φόροι ακινήτων καθώς σημειώνονται καθυστερήσεις στην υλοποίηση της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής).
    Φόροι εισοδήματος, έκτακτες εισφορές, τέλος επιτηδεύματος, φόρος πολυτελούς διαβίωσης (για όσους έχουν Ι.Χ άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, πισίνες και αεροσκάφη) μαζί με τον ΕΝΦΙΑ σημαίνουν ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν έως το τέλος του έτους 9,530 δισ. ευρώ. Αν προστεθεί και περίπου 1 δισ. ευρώ τέλη κυκλοφορίας που θα πρέπει να εξοφληθούν στο τέλος του έτους, ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 10,530 δισ. ευρώ και οι φορολογούμενοι είναι πιθανόν να ανέβουν στα ...βουνά.
    Για να αποφευχθούν «πολιτικά εμφράγματα» λόγω ασήκωτων φόρων ή υπερδιόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που αυξάνονται ήδη κατά 1 δισ. ευρώ το μήνα, το υπουργείο Οικονομικών πιέζει την τρόικα για αύξηση των δόσεων εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τις 12 σε τουλάχιστον 48.
Μέχρι σήμερα απάντηση των τροϊκανών δεν υπάρχει...