ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

ΜΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ (31/3/2020)


      Λοιπόν, άλλαξα λίγο το πρόγραμμα της «κλεισούρας» στο σπίτι. Κατ’  αρχή, έχω ένα στικάκι με 180 τραγούδια της δεκαετάς 60 ( εκεί έμεινα εγώ!) το οποίο παίζει συνεχώς, όσο είμαι στον Η/Υ. Άρχισα να περπατώ και στο μπαλκόνι. 30 βήματα = 20 μέτρα, επι 40 πήγαινε – έλα, να τος ο λογαριασμός! Οφείλω να ομολογήσω, πως η κατάσταση βελτιώθηκε κάπως…. Βρέστε και εσείς κάτι ανάλογο που σας αρέσει, και ίσως η κατάσταση βελτιωθεί κάπως….
------------------------------------------
    Το κλείσιμο στα καταστήματα, πάει μέχρι 11 Απριλίου. Φυσικά, επειδή είμαστε «των παρατάσεων», προβλέπω να πηγαίνει και μετά το Πάσχα, και βλέπουμε…. Ποιο Πάσχα; Αυτό να μου πείτε…..
------------------------------------------
     «Ες αύριον τα σπουδαία»…. Τι σπουδαία δηλαδή, μια από τα ίδια!
------------------------------------------
    Όποιος φίλος θέλει να παίρνει καθημερινά σε ε-μαιηλ το «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ», δεν έχει παρά να μου στείλει το ε-μαιηλ του. Όποιος πάλι, από όσους παίρνουν το καθημερινό ε-μαιηλ, δεν το επιθυμεί, μπορεί να μου το πεί με ε-μαιηλ, χωρίς καμμία παρεξήγηση. Με το facebοok,κτλ  δεν ασχολούμαι!

ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ


Δημ. Α. Μουρτζούκος, Ταξχος ε.α.


ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΡΡΩΣΤΟΙ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ.....( 1 απο 2 )


Βασίλης Ναζλής
    Πολλά έχουν γραφεί εδώ και χρόνια ,για άτομα που ενώ είναι ασθενείς σωματικά αλλά και ψυχικά, που δυστυχώς πολλές φορές δεν διαγιγνώσκεται η ασθένεια τους, κατέχουν θέσεις ηγητόρων.
    Η αναρρίχηση στην πολιτική της γείτονος και η παρουσία του νεοσουλτάνου , όπως τον αποκαλούν πολλοί και του "σαλεμένου" όπως αρέσκονται να τον χαρακτηρίζουν άλλοι, προβλημάτισε πολλούς και προσπαθούν να δώσουν μία επιστημονική εξήγηση  από κοινωνιολογικής, πολιτικής και εθνικής σκοπιάς.
    Πολλά γράφονται και θα συνεχίσουν να γράφονται από κάθε γνωστικό επιστημονικό αντικείμενο.
    Εδώ θα αναπτύξω κάποιες επιστημονικές απόψεις που αλίευσα από το "
εγχειρίδιο ψυχιατρικής ενηλίκων" των Τ.LEMPERIERE-A.FELINE των εκδόσεων Παπαζήση.
    Θα αναπτύξω σε περίληψη κάποιες ειδικότερες ψυχιατρικές εκδηλώσεις και τα αισθήματα που διακατέχουν τους πάσχοντες.
   
 ΜΑΝΙΟΚΑΤΑΘΛΙΨΗ = ο πάσχων έχει υποκειμενική αντίληψη του εαυτού του, παίρνει υψηλά ρίσκα, εκδηλώνει ξεσπάσματα θυμού με έντονες εναλλαγές συναισθημάτων, έχει υπεραισιοδοξία και αίσθημα μεγαλομανίας, χωρίς ρεαλιστική βάση, λογοδιάρροια, υπερκινητικότητα, που μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφική συμπεριφορά με ροπή σε επικίνδυνες δραστηριότητες.
    ΠΑΡΑΝΟΙΑ = ο πάσχων έχει υπερεκτίμηση του εαυτού του, που εκδηλώνεται με την αυτάρκεια και την αλαζονεία. Είναι αυστηρός κριτής των άλλων, περιφρονητικός, επιτιμητικός., δεν αναγνωρίζει ποτέ ότι έχει άδικο. Θεωρεί τον εαυτό του αλάνθαστο και δεν μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση τη γνώμη του και προσπαθεί να επιβάλλει ενάντια σε όλους και σε όλα, το δικό του τρόπο θεώρησης των πραγμάτων, επειδή θεωρεί τον εαυτό του παρεξηγημένο και αδικημένο.
    Συνεπεία της πάθησης του, απουσιάζει η αυτοκριτική, που μπορεί να εξηγηθεί από την υπερτροφία του
ΕΓΩ του. Σε αυτήν την υπερτροφία οφείλεται και η ακαμψία των αποφάσεων και των κρίσεων και ο αυταρχισμός και η έλλειψη ανεκτικότητας απέναντι στους άλλους. Η σκέψη λειτουργεί με τρόπο συστηματοποιημένο και δύσκαμπτο.
    Διακατέχεται από καχυποψία και ευθιξία. Η καχυποψία με τον ψυχικό δυναμισμό, που συνήθως τον συνοδεύουν, παρασύρει τον παρανοϊκό σε αντιδράσεις σθεναρής και επιθετικής διεκδίκησης.
    Οι παρανοϊκές προσωπικότητες, δεν αποδιοργανώνονται ποτέ και μπορούν εξ αυτού να καταλάβουν επίζηλες κοινωνικές, επαγγελματικές και πολιτικές θέσεις, γιατί διατηρούν τις πνευματικές τους ικανότητες ακέραιες.
    ΟΙ ψυχοπαθητικές αυτές προσωπικότητες, έχουν πολυτάραχη ζωή και είναι συχνά σαγηνευτικοί και πειστικοί ομιλητές, δίνουν ατελείς και παραποιημένες εκδοχές, συνειδητές προσποιήσεις και
μυθομανείς εξηγήσεις.
    Η μυθομανία διαποτίζει μερικές φορές ολόκληρη την συμπεριφορά τους και τότε μέσα στη σύγχυση μεταξύ φαντασίωσης και πραγματικότητας ο ψυχοπαθητικός ιδιοποιείται ρόλους, που του δίνουν αξία και ικανοποιούν τον ναρκισσισμό τους. Κρίσεις καταστρεπτικής διέγερσης με ετεροεπιθετικότητα, εκλύονται από πραγματικές ματαιώσεις ή ασήμαντες αιτίες και έχουν συχνά χαρακτήρα εκρηκτικό, θορυβώδη, υπερεκφραστικό!!
    Μερικοί οι ψυχοπαθητικοί ασθενείς παρουσιάζουν μεθοριακή διαταραχή δηλ. μεταξύ ασθένειας και κανονικότητας και είναι πολύ καλά προσαρμοσμένοι στην κοινωνική ζωή, υπερβολικά προσαρμοσμένοι μάλιστα και μπορούν να τηρούν τους τύπους.
    Η επαγγελματική τους σταδιοδρομία μπορεί να είναι πολύ επιτυχής καθώς και οι κοινωνική τους πορεία,επειδή έχουν μόνιμη ανάγκη να γίνονται αντικείμενο εκτίμησης και θαυμασμού.

Υστερόγραφο
σε άλλο σημείο θα αναλύσουμε το πρόβλημα της παιδικής ηλικίας όταν είναι διαταραγμένο και την επίδραση των φαρμάκων στην συμπεριφορά του πάσχοντος.

Πρόστιμο €150 σε ψαροντουφεκά στο Βόλο


https://www.euro2day.gr/
    «Βούλιαξε» χθες η παραλία του Βόλου από πολίτες που ήθελαν να «κάνουν τη σωματική τους άσκηση» ή να βγάλουν βόλτα τον τετράποδο φίλο τους, σύμφωνα με τις εξαιρέσεις που προβλέπονται από την απαγόρευση της κυκλοφορίας για τη μη διασπορά του κορονοϊού.
    Η εικόνα που παρουσίαζε όλο το παραλιακό μέτωπο του Βόλου, μήκους περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων, θύμιζε ένα ανοιξιάτικο, κανονικό από κάθε πλευρά, απόγευμα και χιλιάδες Βολιώτες περπατούσαν (άλλοι νόμιμα και άλλοι παράνομα χωρίς δικαιολογητικά) απολαμβάνοντας την ομορφιά της φύσης.
    Παρά τις συνεχείς ενημερώσεις της Λιμενικής Αστυνομίας, με αυτοκίνητο που έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις, οι περισσότεροι έδειχναν να αγνοούν τις παραινέσεις. Ανάλογο το σκηνικό και στο λόφο της Γορίτσας, όπου πήγαν εκατοντάδες πολίτες για περπάτημα μέσα στο πευκοδάσος.
    Η αστυνομία πάντως βεβαίωσε χθες είκοσι παραβάσεις για μη τήρηση των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας στον Βόλο, στις οποίες και επιβλήθηκαν τα πρόστιμα των
150 ευρώ, ενώ σε ελέγχους από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου διαπιστώθηκαν τρεις παραβάσεις που αφορούσαν έναν πολίτη που έκανε υποβρύχιο ψάρεμα (περίπτωση που δεν εμπίπτει στις εξαιρέσεις), μία περίπτωση που σε αυτοκίνητο επέβαιναν πάνω από τρία άτομα και τέλος σε ένα άτομο που δεν είχε καμία βεβαίωση μαζί του.

Πεζικό Περού, “Πόλεμος Ειρηνικού”… Ένας αξιωματικός ανά 1,4 στρατιώτες!


    Το Περού ήταν μια από τις σημαντικότερες χώρες που προέκυψαν από τη διάλυση της ισπανικής αποικιακής αυτοκρατορίας στη νότια Αμερική. Θεωρητικά θα έπρεπε να παρατάσσει και έναν από τους ισχυρότερους στρατούς. Το πολιτικό παιχνίδι εξουσίας όμως δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο και όταν προέκυψε ανάγκη ο στρατός ήταν απροετοίμαστος.
    Ο Πόλεμος του Ειρηνικού του 1879-83 με το Περού και τη Βολιβία να μάχονται μαζί κατά της Χιλής, ξέσπασε για καθαρά οικονομικούς λόγους, για την εκμετάλλευση της πλούσιας σε ορυκτό πλούτο ερήμου Ατακάμα, και της περιοχής των Άνδεων στα σημερινά σύνορα των τριών χωρών. Ο πόλεμος ξεκίνησε με την εισβολή του στρατού της Χιλής σε εδάφη που τότε ανήκαν στη Βολιβία η οποία και κήρυξε τον πόλεμο στη Χιλή, η οποία απάντησε και με κήρυξη πολέμου κατά του Περού που ήταν σύμμαχος της Βολιβίας.
    Το Περού δεν ήταν προετοιμασμένο για μια τέτοια αναμέτρηση. Σπαρασσόμενο για χρόνια από τις πολιτικές διαμάχες που λάμβαναν τη μορφή εμφυλίων πολέμων, είχε έναν πολύ μικρό τακτικό στρατό, 6.140 ανδρών, διαθέσιμο. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονταν και 25 στρατηγοί και άλλοι 2.654 αξιωματικοί. Αντιστοιχούσε κατά συνέπεια ένας περίπου αξιωματικός ανά 1,4 άνδρες!
    Το πεζικό αποτελείτο από μόλις οκτώ τάγματα. Υπήρχαν ακόμα τρία συντάγματα ιππικού και δύο συντάγματα πυροβολικού, όλα υποεπανδρωμένα. Τα τάγματα πεζικού ήταν το 1ο από την επαρχία της Πιτσίνκα, που σήμερα ανήκει στο Εκουαδόρ, το 2ο από την επαρχία Ζεπίτα, το 3ο από την περιοχή του Αγιακούτσο, το 4ο από την πόλη του Καγιάο, το 5ο Κυνηγών του Κούσκο, το 6ο Κυνηγών του Πούνο, το 7ο Κυνηγών της Φρουράς και το 8ο της πρωτεύουσας Λίμα.
    Μαζί με ένα σύνταγμα λογχοφόρων, ένα ουσάρων και ένα εφίππων κυνηγών και τα δύο συντάγματα πυροβολικού, συγκρότησαν την “Στρατιά του Νότου”. Κατά τη διάρκεια του πολέμου σχηματίστηκαν άλλα οκτώ τάγματα πεζικού και πολλά περισσότερα εθνοφρουρών.
    Το 1880 το πεζικό παρέτασσε 16 τάγματα γραμμής, επτά τάγματα εθνοφρουρών και πέντε «φάλαγγες» εθνοφρουρών, δυνάμεως τάγματος επίσης. Επίσης σχηματίστηκε ένα τάγμα πεζοναυτών δυνάμεως έξι λόχων. Μετά τις καταστροφικές ήττες σε Τάκνα και Αρίκα υπήρξε νέα αναδιοργάνωση για να συγκρατηθούν οι Χιλιανοί πριν τη Λίμα. Όλοι οι ικανοί να φέρουν όπλα άνδρες, ηλικίας 16-60 ετών, κατατάχθηκαν υποχρεωτικά στον στρατό, σχηματίζοντας την Εφεδρική Στρατιά της Λίμα.
    Έτσι συγκεντρώθηκαν περί τους 20.000 άνδρες. Η δύναμη αυτή όμως είχε τεράστιες ελλείψεις σε οπλισμό και εξοπλισμό και φυσικά οι άνδρες δεν ήταν επαρκώς εκπαιδευμένοι. Θεωρητικά το πεζικό έφτασε να παρατάσσει 30 τακτικά τάγματα και 41 τάγματα ή διλοχίες εθνοφρουρών. Δεν κατορθώθηκε πάντως να συγκρατηθεί ο Χιλιανός Στρατός και η Λίμα κυριεύθηκε.
    Πολλοί αξιωματικοί και στρατιώτες του διαλυμένου στρατού κατέφυγαν στις Άνδεις και σχημάτισαν μια δύναμη γνωστή ως “Στρατός του Κέντρου”. Σε αυτή εντάχθηκαν και πολλοί Ινδιάνοι που εκτελούσαν επιθέσεις ανταρτοπόλεμου κατά των Χιλιανών. Μια άλλη δύναμη που συγκροτήθηκε από υπολείμματα μονάδων ήταν η λεγόμενη “Στρατιά του Βορρά”, που όμως δεν είχε και πολλές επιτυχίες να επιδείξει. Οι Περουβιανοί αναγκάστηκαν να παραδεχτούν την ήττα τους και υπέγραψαν μια αρχική συνθήκη με τη Χιλή το 1883. Ο πόλεμος έληξε επίσημα τον Απρίλιο του 1884.
    Ο Περουβιανός πεζός ήταν καθ’ ομολογία των αντιπάλων του γενναίος στρατιώτης. Δεν ήταν όμως και καλά εκπαιδευμένος, ενώ υστερούσε και σε οπλισμό των αντιπάλων του. Έτσι το τακτικό πεζικό εξολοθρεύτηκε στις πρώτες μάχες και από το 1880 και μετά οι μονάδες πεζικού συγκροτούντο από άνδρες ακόμα ελλιπέστερα εκπαιδευμένους, που στρατολογούνταν βιαστικά ενόψει της προέλασης των εχθρών. Οι εθνοφρουροί ελάμβαναν ακόμα χειρότερη εκπαίδευση και εξοπλίζονταν με ότι όπλο ήταν διαθέσιμο.
    Τα ίδια και χειρότερα ίσχυαν για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των ανδρών της λεγόμενης “Εφεδρική Στρατιά της Λίμα”. Οι περισσότεροι άνδρες της ήταν Ινδιάνοι πάροικοι των μεγαλοκτηματιών και δεν είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την σύγκρουση. Αντίθετα οι άνδρες που διασώθηκαν και κατέφυγαν στις Άνδεις ήταν οι πλέον αποφασισμένοι και πολέμησαν καλά ενισχυμένοι από τους Ινδιάνους Κουέσκα, οι οποίοι συνηθισμένοι στο άγριο κλίμα της οροσειράς αποδείχθηκαν ακαταπόνητοι έναντι των Χιλιανών.
    Το πεζικό ήταν οπλισμένο με ποικίλο οπλισμό. Υπήρχαν 5.000 βελγικής κατασκευής γαλλικά τυφέκια Chassepot, αλλά και νεώτερα Chassepot υποδείγματος 1869 με μεταλλικό φυσίγγιο και 2.000 τυφέκια Comblain. Αποφασίστηκε η μετατροπή 5.000 Chassepot ώστε να βάλλουν το φυσίγγιο των 11mm του Comblain, αλλά μόνο 2.000 από αυτά μετατράπηκαν.
    Όταν ξέσπασε ο πόλεμος το πεζικό διέθετε ακόμα 1.417 μετασκευασμένα από εμπροσθογεμή, τυφέκια Snider-Enfield M1866. Κατά τη διάρκεια του πολέμου παραγγέλθηκαν τυφέκια Peabody-Martini από την Τουρκία, και ισπανικής κατασκευής Remington. Άλλα 5.000 Remington αγοράστηκαν από την Αίγυπτο. Σε γενικές γραμμές το πεζικό μαστίζονταν από την πολυτυπία και την παλαιότητα και την κακή συντήρηση των τυφεκίων του.