ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τρίτη 24 Απριλίου 2018

ΕΜΦΥΛΙΟΣ Ή ΞΕΝΟΚΙΝΗΤΟΣ


Νικόλαος Ζαρκάδας    Υποστράτηγος ε.α.
ΠΡΟΣ   Αδελφότητα Καταρρακτηνών
             "Η ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ"
Θεσσαλονίκη 23.04.2018
            Κύριε Πρόεδρε,
            Στο φύλλο των μηνών Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2018 της εφημερίδας "Ο ΚΑΤΑΡ­ΡΑ­ΚΤΗΣ" της Αδελφότητας διατυπώνεται το ερώτημα "εμφύλιος ή ξενοκίνητος;" με την επι­σήμανση ότι "Την περίοδο 1943 - 1949 μεταξύ ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του Εθνικού Στρατού συ­­νήφθησαν φοβεραί μάχαι. Εις τας τάξεις του ΕΛΑΣ μετέσχουν και ξέναι στρατιωτικαί δυ­­νάμεις. Είναι εμφύλιος ή ξενοκίνητος;"
            Το ερώτημα λίαν επίκαιρο. Η περίοδος που μνημονεύεται, θα πρέπει να χωριστεί σε δύο υποπεριόδους, ήτοι της Εθνικής Αντίστασης και του Συμμοριτοπολέμου.
            Τον μήνα Μάρτιο 1946 ξεκίνησε ο αδελφοκτόνος αλληλοσπαραγμός με την επίθεση και πυρπόληση του Σταθμού Χωροφυλακής Λιτοχώρου Πιερίας την νύχτα της 30ης προς 31η Μαρτίου από τους αναρχοκομμουνιστές και θύματα τους άνδρες του σταθμού.
            Στα τρία χρόνια που διήρκεσε ο συμμοριτοπόλεμος, Μάρτιος 1946 - Αύγουστος 1949, η χώρα βυθίστηκε στο θάνατο, στο αίμα, στον πόνο, στη δυστυχία, αλλά και στον όλε­θρο και την οικονομική καταστροφή. Έσπειρε παράλληλα το μίσος και χώρισε του Έλ­λη­νες σε δύο βαθιά μισούμενες παρατάξεις.
            Ήταν η χειρότερη μορφή πολέμου, που βίωσε η Πατρίδα μας με θύματα Έλληνες και από τις δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις. Ο ξένος κατακτητής φεύγει. Στον πόλεμο αυτό ήταν ο γείτονας, ο συγχωριανός, ο συγγενής, ο αδελφός που μπορεί να σκότωνε τον γονιό, τον α­δελ­φό ή ακόμα χειρότερα το παιδί τους.
            Μετά από την περιληπτική και σύντομη αυτή εισαγωγή στις γραμμές που ακο­λου­θούν, θα προσπαθήσω να παρουσιάσω τις σκέψεις μου και να δώσω απάντηση στο ερώ­τη­μα του δημοσιεύματος.
            Ο αρχικός τίτλος της αδελφοκτόνου αυτής σύρραξης ήταν "Συμμοριτοπόλεμος" και χρη­σι­μοποιήθηκε για περισσότερα από σαράντα χρόνια, ήτοι μέχρι το έτος 1989, όταν με σχε­τικό νόμο των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης η περίοδος από την απο­χώ­ρη­ση των στρατευμάτων κατοχής μέχρι 31.12.1949 αναγνωρίστηκε ως "περίοδος εμφυλίου πο­λέμου" (παρ.1 άρθρου 1 νόμου 1863/1989, ΦΕΚ 204Α').
            Στον πόλεμο της περιόδου αυτής τις αντίπαλες δυνάμεις αποτελούσαν ο Εθνικός Στρα­τός της Πατρίδας μας και οι ξενοκίνητες ανταρτικές δυνάμεις, οι οποίες με ξένη εκ­παί­δευ­ση και ξένη βοήθεια σήκωσαν τα όπλα κατά της ίδιας της Πατρίδας τους, προκειμένου να εγκαταστήσουν στη χώρα μας κομμουνιστικό καθεστώς, εναντίον της θέλησης της συ­ντρι­πτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Οι στασιαστές αυτοί - δυνάμεις κα­τευ­θυ­νό­με­νες αποκλειστικά από το Κομμουνιστικό Κόμμα της εποχής είχαν εκπαιδευτεί και οργα­νω­θεί σε στρατόπεδα γειτονικών χωρών, κυρίως Γιουγκοσλαβίας, αλλά και Βουλγαρίας και Αλ­βανίας, που διατελούσαν υπό κουμουνιστικό καθεστώς.
            Σήμερα, είναι πολλοί, οι οποίοι με διάφορα κείμενα, προσπαθούν να εμφανίσουν τον εμ­φύλιο πόλεμο αποκλειστικά ως πάλη μεταξύ των Ελλήνων διαστρέφοντας την αλήθεια και υπηρετώντας προπαγανδιστικούς σκοπούς προς συσκότιση της ιστορικής συνείδησης του Έθνους και παραχάραξη της ιστορίας του.
            Με τις παραπάνω θέσεις και σκέψεις μου δεν επιθυμώ να ξύσω πληγές ή να ανα­σκα­λέ­­ψω τις φρικτές μνήμες των ημερών εκείνων του παρελθόντος, που μερικοί ακόμα δια­τη­ρού­με, αλλά απλά ως άνθρωπος που σέβεται την αλήθεια να υπενθυμίσω ότι αναμφισβήτητα αυ­τοί που πήραν και σήκωσαν τα όπλα εναντίον της Πατρίδας την περίοδο 1946 - 1949 υπήρ­ξαν ξενοκίνητοι.
            Καιρός είναι να ξεπεραστεί εκείνη η γραμμή του αίματος και του διαχωρισμού των Ελ­λή­νων σε "εθνικόφρονες" και "ανθέλληνες".
            Κατόπιν αυτών η απάντηση στο ερώτημα του δημοσιεύματος είναι, ότι επίσημα από την Πολιτεία ονομάστηκε "εμφύλιος πόλεμος", πλην όμως στην πραγματικότητα επρόκειτο πε­­ρί ξενοκίνητης ενέργειας εναντίον της ακεραιότητας, της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας της Πατρίδας μας και προσπάθεια υπαγωγής της στο ανελεύθερο κου­μου­­νι­στι­κό καθεστώς των χωρών του σιδηρού παραπετάσματος.