ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Επανυπολογισμός συντάξεων Ίσως η χαριστική βολή



Γράφει ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΡΟΖΗΣ Αντιστράτηγος ε.α.Πρόεδρος  ΕΑΑΣ
Εφημ. «ΕΘΝΙΚΗ ΗΧΩ» Νοεμβρίου 2017
    Οι αλλαγές που έρχονται για το προσωπικό των Ε.Δ. και των Σ.Α. ε.ε και ε.α είναι η χαριστική βολή σε ένα κλάδο που στα χρόνια του μνημονίου είδε το εισόδημα του να μειώνεται  δραματικά ενώ οι  υποχρεώσεις να αυξάνονται καθιστώντας ακόμη καιτη φυσική διαβίωση του προβληματική.
    Στο νέος υπολογισμό συντάξεων για όσους έφυγαν από την υπηρεσία μέχρι 12/5/2016,(προ  νόμου  Κατρούγκαλου)  η  νέα  σύνταξη (ανταποδοτικό σκέλος) που επανυπολογίζεται με το γνωστό ως νόμο Κατρούγκαλου υπολογίζεται το σύνολο των ετών, δηλαδή πραγματική υπηρεσία και διπλά έτη. Αυτό οδηγεί σε μια εικονική ασφάλιση 40 ή 50 ή και 60 ετών υπηρεσίας.
    Τα έτη αυτά παίρνουν μεγαλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης και δίνουν καλύτερο ποσό ανταποδοτικής σύνταξης. Παρά ταύτα θα υπάρχουν μειώσεις ως 8% στην συντριπτική πλειοψηφία  κατά  μέσο  όρο  όπως  αποκάλυψαν στην εφημερίδα “Ε.Τ” αρμόδια καθ ύλην στελέχη που μελετούν τον επανυπολογισμό στις συντάξεις ΕΔ και ΣΑ.
    Χωρίς  τα  διπλά  έτη,  σύμφωνα  με   προηγούμενο  σενάριο,  τότε  οι  περικοπές  από 1/1/2019 θα ξεπερνούσαν το 25%  και για τις μέχρι 12/5/2016 συντάξεις θα υπήρχαν περικοπές με όριο το -18% (ανώτατο όριο περικοπής για όλους τους συνταξιούχους) στην σημερινή σύνταξή τους. Το υπόλοιπο ποσοστό της διαφοράς (το υπόλοιπο 7%)  θα υπήρχε  ως νέα προσωπική διαφορά που θα καταργείτο στο άμεσο μέλλον.
    Οι οδηγίες που έχουν πάρει οι  υπηρεσίες μηχανογράφησης  του  Γενικού  Λογιστηρίου σύμφωνα με πληροφορίες μας είναι να κάνουν τον επανυπολογισμό των συντάξεων λαμβάνοντας υπόψη:
        * Το σύνολο των ετών υπηρεσίας που είχαν οι απόστρατοι κατά την έξοδο στη σύνταξη, δηλαδή τα πραγματικά χρόνια συν τα διπλά έτη.
        * Τις συντάξιμες αποδοχές που είχαν όχι όταν αποχώρησαν, αλλά αυτές που διαμορφώθηκαν μετά την αναπροσαρμογή που έγινε στο μισθολόγιο των στρατιωτικών με το νόμο 4307/2014, βάσει του οποίου η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. επέστρεψε το 50% από τις περικοπές που είχαν με το νόμο4093/2012.
    Οι συντάξεις των αποστράτων δηλαδή είχαν επανυπολογιστεί το 2014 με τις νέες αποδοχές που προέβλεπε ο νόμος για τους εν ενεργεία. Τότε ο επανυπολογισμός βελτίωσε τις αποδοχές τους. Τώρα ο επανυπολογισμός του νόμου Κατρούγκαλου επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα επιφέρει για την πλειονότητα των συνταξιούχων των Ε.Δ. και των Σ.Α. μειώσεις. Για παράδειγμα, στα 40 έτη ο συντελεστής υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης είναι 42,8% και για κάθε χρόνο πέραν των 40 ετών προσαυξάνεται κατά 2%. Έτσι στα 50έτη  το  ποσοστό  αναπλήρωσης  είναι  62,8%  (10  έτη x 2 = 20% + 42,8 = 62,8%) και στα 60 έτη είναι 82,8% επί των συντάξιμων αποδοχών. Επάνω στο νέο ποσό σύνταξης θα προστεθεί  και  η  εθνική  των  384  ευρώ.  Η  νέα  σύνταξη ωστόσο, πλην ελαχίστων περιπτώσεων,  θα είναι μικρότερη από την καταβαλλόμενη που παίρνουν σήμερα γιατί στο νέο καθεστώς με το νόμο 4387/2016 που έφτιαξαν τρόικα και  Κατρούγκαλος  ο  κανόνας  είναι  ότι  οι  συντάξεις  που επανυπολογίζονται να είναι μικρότερες και σπανίως να είναι έστω και κατά το ελάχιστο παραπάνω.
    Κερδισμένοι με ενδεχόμενη αύξηση σύνταξης λόγω επανυπολογισμού ενδέχεται να είναι περίπου μόνο το 2% των αποστράτων, δηλαδή αυτών που υπηρέτησαν σε Αεροπορία και Ειδικές Δυνάμεις (υποβρύχια, καταδρομείς κ.λπ.), καθώς με τα διπλά πτητικά και καταδυτικά εξάμηνα φτάνουν ως και στα 60 έτη υπηρεσίας. Ο επανυπολογισμός τους ευνοεί μεν, αλλά ο νόμος έχει παγώσει κάθε αύξηση συντάξεων ως και το 2022. Οπότε μέχρι τότε άνθρακες ο θησαυρός και μετά βλέπουμε…
    Η Ε.Α.Α. Σ. ως γνωστό έχει προσφύγει στο Σ.τ.Ε. κατά των διατάξεων του εκτρώματος του επονομαζόμενου Νόμου Κατρούγκαλου  (Ν.4387/16) η οποία μετά από αναβολή εκδικάσθηκε  στις  6  Σεπ.  2017  και  αναμένουμε  τη  σχετική απόφαση. Επίσης  προσφυγή κατατέθηκε και στην αρμόδια Επιτροπή Συμμόρφωσης  του  Σ.τ.Ε., μετά από δύο αναβολές ελπίζουμε να εκδικαστεί στις 9 Μαΐου 2018, και αφορά τη μη συμμόρφωσης της Διοίκησης για τις αποφάσεις 1128/16και 2192/14 κατά των Ν. 4307/14 και 4093/12. (Υπόλοιπο 50%).
    Θλίψη όμως προκαλεί το γεγονός ότι η παρά τις επανειλημμένες  δικαιώσεις  μας  από  το  Σ.τ.Ε.  ή  το  Ελεγκτικό Συνέδριο  η  μη  συμμόρφωση  της  Εκτελεστικής  Εξουσίας (Κυβέρνησης)  σε αποφάσεις της Δικαστικής Εξουσίας, ισοτίμων Εξουσιών κατά το Σύνταγμα της χώρας, έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη εμπιστοσύνης του πολίτη να βρίσκειτο δίκαιο του και επιπλέον δείχνει  αίσθημα αυταρχισμού, απαξίωσης και μη σεβασμού αυτής, δηλαδή της Δικαστικής από την Εκτελεστική. Ως πότε θα συνεχίζεται αυτή η κατάσταση,  καθόσον  κατά  τη  ταπεινή  άποψη  μου,  πρόκειται περί Συνταγματικής εκτροπής και έλλειμμα Δημοκρατίας;
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ…….
Βασίλειος Νικολόπουλος Ταξίαρχος εα, Πρόεδρος ΠΟΣ.
    Στην ΕΘΝΙΚΗ ΗΧΩ που διαβίβασε ο Αντγος εα  Βασ. Σταθόπουλος, υπάρχει πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο "επανυπολογισμός των συντάξεων". Επειδή το άρθρο περιέχει "επικίνδυνη" αναφορά στα συντάξιμα έτη, που θα υπολογίζονται στον επανυπολογισμό, για το οποίο θέμα η ΠΟΣ έχει δώσει αγώνα να συμπεριληφθεί στο νόμο, ανήρτησα στις 7/12, το παρακάτω σχόλιο στο facebook. Επίσης υπάρχουν και άλλα σημεία που δεν πρέπει να γράφονται, διότι διεγείρουν τον κοινωνικό αυτοματισμό. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.   Ελπίζω να διορθωθεί η υπό εκτύπωση εφημερίδα.
    "Έκπληκτος διαβάζω στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας της Ένωσης Αποστράτων Στρατού «ΕΘΝΙΚΗ ΗΧΩ», μηνός Νοε 2017, σε πρωτοσέλιδο άρθρο του Προέδρου της ΕΑΑΣ που γράφει για «εικονική» ασφάλιση των στρατιωτικών!! Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων γράφει «….η νέα σύνταξη (ανταποδοτικό σκέλος) που επανυπολογίζεται με το γνωστό ως νόμο Κατρούγκαλου υπολογίζεται το σύνολο των ετών, δηλαδή πραγματική, υπηρεσία και διπλά έτη. Αυτό οδηγεί σε μια εικονική ασφάλιση 40 ή 50 ή και 60 ετών υπηρεσίας….». Μα είναι δυνατόν ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ να γράφει τέτοιες απόψεις, που διεγείρουν τον κοινωνικό αυτοματισμό; Αυτό αποδεικνύει ότι ή αγνοεί ότι δεν υπάρχει εικονική ασφάλιση στις Ένοπλες Δυνάμεις ή κάτι άλλο επιδιώκει!!! Άραγε δεν γνωρίζει ότι σύμφωνα με τα άρθρα 40 και 41 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών συντάξεων (ΠΔ 169/2007), ο χρόνος υπηρεσίας που διανύθηκε σε Μονάδες εκστρατείας (μάχιμη 5ετία) και σε επικίνδυνες υπηρεσίες (ιπτάμενοι, αλεξιπτωτιστές, βατραχάνθρωποι, υποβρύχια κλπ), ΔΕΝ είναι εικονικός ή πλασματικός, αλλά ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΜΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ; Άραγε δεν γνωρίζει ότι με το ν.2084/1992 καταβάλλονται διπλές εισφορές, για την αναγνώριση των ετών αυτών;
    Η ΠΟΣ από τον
Οκτ 2015 μεταξύ των προτάσεων που είχε καταθέσει ήταν ο υπολογισμός της σύνταξης να γίνεται με βάση τα συντάξιμα έτη, με ότι αυτό συνεπάγεται. Πρόταση που έγινε αποδεκτή!! Μάλιστα τον Ιουλ. 2016, είχε εκδώσει και σχετική ανακοίνωση (υπ’ αριθμ. 66), ώστε να σταματήσουν εκφράσεις για πλασματικά κλπ (http://www.hellasmil.gr/index.php…). Προσωπικά, αρκετές φορές και στο facebook (10/5, 19/8, 24/11 κλπ), έχω αναφερθεί στη ζημιά που μπορεί να κάνουν μερικοί!!
    Το ΔΣ της ΕΑΑΣ οφείλει να παρέμβει και να διορθώσει αυτό το ολίσθημα και ταυτόχρονα να μην προχωρήσει στην αποστολή των φύλλων της εφημερίδας, με τέτοιες διατυπώσεις!! Προσοχή, «τα κάστρα πέφτουν από μέσα». Και η ζημιά θα είναι μεγάλη!!"