ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Η Β. Κορέα απειλεί όλο τον κόσμο συμφωνούν Τραμπ και Μουν: “Θα το τακτοποιήσουμε”…



Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Τόκιο, Japan,Νέα Υόρκη, United Nations, Ουάσινγκτον, United States
 
    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο ομόλογός του της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν έκριναν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους ότι η νέα δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα απειλεί «τον κόσμο ολόκληρο».
    «
Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη σοβαρή απειλή την οποία η νέα πρόκληση της Βόρειας Κορέας εγείρει όχι μόνο για τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, αλλά για τον κόσμο ολόκληρο», αναφέρει ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος για τη συνομιλία των Τραμπ και Μουν, οι οποίοι συζήτησαν για την αντίδρασή τους στη νέα δοκιμή ICBM από την Πιονγκγιάνγκ.
   
Θα το τακτοποιήσουμε” δήλωσε χθες το βράδυ ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφερόμενος στην απειλή της Βόρειας Κορέας. Η νέα εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ “είναι μια κατάσταση που θα αντιμετωπίσουμε” σημείωσε λίγα λεπτά νωρίτερα ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.
    Ο Τραμπ επισήμανε ότι η νέα εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ δεν αλλάζει την προσέγγιση των ΗΠΑ στο θέμα της Βόρειας Κορέας, μία εβδομάδα μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να συμπεριλάβει τη χώρα αυτή στον κατάλογο των ΗΠΑ με τα κράτη που στηρίζουν την τρομοκρατία.
    Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις σημείωσε ότι ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε έφθασε στο μεγαλύτερο ύψος όλων των προηγούμενων πυραύλων που είχε εκτοξεύσει η Πιονγκγιάνγκ και αντιπροσωπεύει “
μια απειλή για όλον τον κόσμο”.
    Σημειώνουμε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε σχετικά με τη νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα ενώ ο πύραυλος αυτός βρισκόταν ακόμα σε πορεία, έγινε σήμερα γνωστό από τον Λευκό Οίκο.
    Αυτή η νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, που τους τελευταίους δύο μήνες δεν είχε προχωρήσει σε κάποια πυραυλική δοκιμή, αποτελεί ένδειξη ότι το βορειοκορεατικό καθεστώς αψηφά τις διπλωματικές προσπάθειες του Ρεπουμπλικανού προέδρου, που πρόσφατα επέστρεψε από μια μακρά περιοδεία στην Ασία, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, στόχευε στο «
να ενώσει τον κόσμο εναντίον της απειλής που θέτει» η Βόρεια Κορέα.
    Ο Τραμπ βρισκόταν σε επίσκεψη στο Κογκρέσο τη στιγμή της εκτόξευσης και «
ενημερώθηκε σχετικά με την κατάσταση στη Βόρεια Κορέα ενώ ο πύραυλος βρισκόταν ακόμη σε πορεία» είπε η Σάρα Σάντερς, η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου.
    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου, ο Συνταγματάρχης Ρομπ Μάνινγκ, διευκρίνισε ότι ο αμερικανικός στρατός ανίχνευσε
«γύρω στις 13.30 τοπική ώρα (20.30 ώρα Ελλάδας)» μια «πιθανή εκτόξευση πυραύλου εκ μέρους της Β. Κορέας».
    Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε προς τα ανατολικά από την επαρχία Πιονγκάν, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Η Σεούλ είχε κάνει λόγο για ενδείξεις κάποιας δραστηριότητας σε μια πυραυλική βάση στη Βόρεια Κορέα, ενώ η Πιονγκγιάνγκ δεν είχε προχωρήσει σε εκτόξευση από την
15η Σεπτεμβρίου.
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ:
    Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι “
διπλωματικές επιλογές” για τη διευθέτηση της πυρηνικής κρίσης με τη Βόρεια Κορέα παραμένουν “στο τραπέζι, προς το παρόν”, μετά τη νέα εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, δήλωσε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.
    Σε μια δήλωση που ανέγνωσε η εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα “
να λάβει νέα μέτρα”, επιπλέον των κυρώσεων που έχουν ήδη εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
    Μεταξύ των μέτρων να συμπεριλαμβάνεται “
το δικαίωμα να απαγορεύεται η κυκλοφορία στη θαλάσσια περιοχή που επιτρέπει τη μεταφορά αγαθών προς και από τη Βόρεια Κορέα”, σύμφωνα με τον Ρεξ Τίλερσον.
Τραμπ και Άμπε συμφωνούν να αυξήσουν τις αποτρεπτικές δυνατότητες Ιαπωνίας και ΗΠΑ μπροστά στην «απειλή» της Πιονγιάνγκ
    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε συμφώνησαν κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν να ενισχύσουν την αντίδρασή τους στα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων και να προτρέψουν την Κίνα να κάνει περισσότερα, σύμφωνα με δηλώσεις Ιαπώνων κυβερνητικών εκπροσώπων, μια ανάρτηση του Λευκού Οίκου στο Twitter και μια ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.
    Ο Λευκός Οίκος ανήρτησε μια φωτογραφία του Τραμπ στην οποία εικονίζεται να συζητά με τον Άμπε σχετικά με «
την εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ο οποίος κατέπεσε) στη θάλασσα της Ιαπωνίας». Σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αντιμετωπίσουν τη βορειοκορεατική απειλή.
    Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης, οι δύο ηγέτες «
συμφώνησαν να ενισχύσουμε τις αποτρεπτικές δυνατότητές μας έναντι της απειλής της Βόρειας Κορέας», δήλωσε ο Γιασουτόσι Νισιμούρα, ένας εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, σε δημοσιογράφους.
    Τραμπ και Άμπε επίσης «
συμφώνησαν ότι η Κίνα χρειάζεται να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο» στην αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας, πρόσθεσε ο Νισιμούρα.
    Σε χωριστή συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα διευκρίνισε ότι οι δύο ηγέτες δεν εξέτασαν στρατιωτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο Σούγκα συμπλήρωσε ότι το Τόκιο θα συνεργαστεί στενά με την Ουάσινγκτον και τη Σεούλ μετά τη νέα δοκιμαστική εκτόξευση ενός ICBM από τη Βόρεια Κορέα που κατέληξε στην ιαπωνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών
    Η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Βόρεια Κορέα, που απαίτησαν η Ουάσινγκτον, το Τόκιο και η Σεούλ μετά τη νέα δοκιμαστική εκτόξευση ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε η χώρα αυτή, θα λάβει χώρα σήμερα στις 23:30 (
ώρα Ελλάδας), γνωστοποίησε η αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ.
    Το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε ήδη υιοθετήσει το καλοκαίρι δύο νέους γύρους σκληρών οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας, μετά τις δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και ενός πυρηνικού όπλου στις οποίες προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ αψηφώντας αποφάσεις του. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέστησε σαφές ότι θέλει να αποφασιστούν «νέα μέτρα», συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης «
του δικαιώματος να απαγορεύονται οι μεταφορές αγαθών διά θαλάσσης προς και από τη Βόρεια Κορέα».