ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Ο υφυπουργός Άμυνας στο News247: Όλα τα πυρομαχικά ήταν ελληνικά, κατασκευής 1984

Ιωάννα Μπρατσιάκου
    Σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα των αρμόδιων Αρχών για το τραγικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε δύο υπαξιωματικούς και έναν στρατιώτη κατά τη διάρκεια άσκησης στο πεδίο Γλαφυρών στο Βόλο.
    Την υπόθεση έχει επιληφθεί τόσο η δικαστική όσο και οι πολιτική δικαιοσύνη, ενώ στις έρευνες συμμετέχουν οι κορυφαίοι των εμπειρογνωμόνων που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός
    Η ανείπωτη τραγωδία έχει συγκλονίσει όχι μόνο τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.
    Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος, δήλωσε συγκλονισμένος και τόνισε πως δεν είναι σωστό σε αυτή τη φάση να γίνονται εικασίες για τα αίτια της τραγωδίας. Ξεκαθάρισε ωστόσο την επιτακτική ανάγκη να βρεθούν άμεσα τα αίτια, αφενός για να αποδοθούν ευθύνες και αφετέρου για να προληφθεί ένα μελλοντικό γεγονός. 
    Το υπουργείο έχει ήδη δώσει εντολή να μην χρησιμοποιηθούν τα συγκεκριμένα βλήματα και οι πυροσωλήνες μέχρι να να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη. 
    "Ο σωλήνας, το βλήμα και όλα τα λοιπά εξαρτήματα ήταν ελληνικά, κατασκευής 1984, της εταιρίας ΕΒΟ" (σήμερα ΕΑΣ), λέει ο υφυπουργός και τονίζει πως "δεν τίθεται κανένα θέμα παλαιότητας ή λήξης των πυρομαχικών καθώς είναι όλα σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρντ".
    Πριν την άσκηση έγινα όλοι οι έλεγχοι που προβλέπει ο νόμος γι αυτό και οι έως τώρα εκτιμήσεις συγκλίνουν στην άποψη ότι πιθανώς να υπήρχε πρόβλημα εσωτερικά στο βλήμα, το οποίο δεν φαινόταν.  Αντιθέτως, μία βλάβη στο σωλήνα θα γινόταν εύκολα αντιληπτή.
    Οι νεκροψίες ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Τρίτης και η σωρός του 19χρονου στρατιώτη μεταφέρθηκε με αεροπλάνο στην Πάτρα με όλες τις τιμές.
    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός ήταν απολύτως εκπαιδευμένος για τέτοιου είδους ασκήσεις. Βρισκόταν άλλωστε στο τέλος της θητείας του. 
    Γενικώς το σενάριο του “ανθρώπινου λάθους” δεν είναι το επικρατέστερο. 
    Πρόκειται άλλωστε για μια απλή διαδικασία για την οποία εκπαιδεύονται οι στρατιώτες. Ενδεικτικό αυτού, είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει προηγούμενο τέτοιου ατυχήματος.