ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναγνώρισε το Κοσσυφοπέδιο

    Το Κοσσυφοπέδιο θα λάβει μέρος, με πρώτη του παρουσία, στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016, μετά την χορήγηση προσωρινής αναγνώρισης από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή την Τετάρτη.
    Σύμφωνα με δήλωση της ΔΟΕ, στη σύνοδο του Δεκεμβρίου, ενδέχεται να ενταχθεί ως πλήρες μέλος στο σύνολο των χωρών  που συμμετέχουν, παγκοσμίως, στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
    Το Κοσσυφοπέδιο διακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, σχεδόν μια δεκαετία από την επέμβαση του ΝΑΤΟ κατά του σερβικού κράτους, προκειμένου να σταματήσει την εκδίωξη των Αλβανών από την περιοχή αυτή, όπως είχε σχεδιάσει ο τότε ισχυρός άνδρας της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
    Το Βελιγράδι αρνείται  να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της πρώην περιφέρειάς του, ισχυριζόμενο ότι το Κόσοβο, αποτελεί την καρδιά του σερβικού έθνους.
     «Το Διοικητικό Συμβούλιο δηλώνει ότι η Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή του Κοσσυφοπεδίου, έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την αναγνώριση, όπως αυτές περιγράφονται  στον Ολυμπιακό Χάρτη», αναφέρει η δήλωση του τοπικού παραρτήματος.
     «Οι προϋποθέσεις αυτές αναφέρονται στο άρθρο 30.1 και «το Κοσσυφοπέδιο έχει αναγνωρισθεί ως ανεξάρτητη χώρα από 108 μέλη του ΟΗΕ, από το σύνολο των 193 κρατών μελών του Οργανισμού, επομένως αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα».
    Η πλήρης ένταξή του θα γίνει κατά τη σύνοδο  της Ολυμπιακής Επιτροπής, το Δεκέμβριο που θα λάβει χώρα στο Μονακό.