ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΛΙΘΙΩΝ - ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΩΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ (2)

ΕΦΑΠΑΞ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΒΟΥΛΗΣ
    Η επιτροπή Κανονισμού της Βουλής αποφάσισε 10 μέρες πριν τη διάλυση της λόγω των εκλογών την προαγωγή δύο διευθυντών των υπηρεσιών της Βουλής για την θέση των αναπληρωτών γενικών διευθυντών. Μισθολογικά αυτό σημαίνει την αύξηση στον μισθό των δύο υψηλόβαθμων υπαλλήλων της Βουλής κατά 800 - 900 ευρώ μηνιαίως και εκτίναξη του εφάπαξ τους. Η αποζημίωσή τους με τον βαθμό που κατείχαν κυμαινόταν από 180.000 -200.000 ευρώ για τον καθένα. Από τη θέση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή ωστόσο το εφάπαξ αυτό εκτινάσσεται στις 320.000 - 350.000 ευρώ έκαστος. Κι αυτό όταν το «κούρεμα» στους μισθούς των «απλών» υπαλλήλων της Βουλής κυμαίνεται από 35 - 40%, ενώ πρόβλημα αντιμετωπίζει και το ταμείο των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου (ΕΘΝΟΣ, 1/4/ 2012).
ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ
    Μισθολογικά οι εργαζόμενοι στο Κοινοβούλιο βρίσκονται στα ρετιρέ: παρά το γεγονός ότι από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν υποστεί μειώσεις της τάξης του 35% και επί προεδρίας Φίλιππου Πετσάλνικου το μπόνους του 15ου και του 16ου μισθού ενσωματώθηκε στο ετήσιο εισόδημά τους ως «επίδομα επίτευξης στόχου» με τις ανάλογες φορολογικές επιβαρύνσεις και μειώσεις, εξακολουθούν να αμείβονται κατά μέσο όρο με περίπου 3.000 ευρώ τον μήνα.
    Πέραν, όμως, της μισθολογικής υπεροχής, στο όνομα του αυτοδιοίκητου και μέσω του «κρυφού» Κανονισμού, οι υπάλληλοι μπορούν και εξασφαλίζουν κάθε λογής παροχές κάτω από το τραπέζι. Το ειδικό επίδομα εκλογών, ύψους 1.000 ευρώ, που επιχειρήθηκε να δοθεί το καλοκαίρι του 2012, σε μια περίοδο όπου η Βουλή δεν λειτουργούσε καν, υπήρξε μόνο ένα εξ αυτών – και δεν το πήραν εν τέλει εξαιτίας της κατακραυγής που προκλήθηκε μόλις έγινε γνωστή η σχετική απόφαση του κ. Β. Πολύδωρα.
    Οι υπάλληλοι της Βουλής ενισχύονται και από άλλες πηγές. Όλα τα μισθώματα διαφόρων υπηρεσιών που στεγάζονται στο κτίριο του Κοινοβουλίου, προκειμένου να εξυπηρετούν τις ανάγκες βουλευτών και εργαζομένων, καταλήγουν στο Ταμείο Αρωγής των Υπαλλήλων της Βουλής (ΤΑΥΒ). Πρόκειται για το κυλικείο και το εστιατόριο της Βουλής που καταβάλλουν 24.000 ευρώ τον χρόνο, το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας που δίνει 312.000 ευρώ τον χρόνο, το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ που πληρώνει 48.000 ευρώ το χρόνο και την Ολυμπιακή που μισθώνει το γραφείο της έναντι 48.000 ευρώ τον χρόνο. Ακόμη, σε κάθε τιμολόγιο που πληρώνει η Βουλή σε προμηθευτές, το Ταμείο επιβάλλει 7% υπέρ των υπαλλήλων της Βουλής, από το οποίο το 50% πηγαίνει στο ΤΑΥΒ.
    Μέρος των αμοιβών των υπαλλήλων της Βουλής εξακολουθεί να είναι αφορολόγητο. Με επίκληση του άρθρου 101 του «μυστικού» Κανονισμού της Βουλής, απαλλάσσεται από τη φορολογία ένα μέρος του ετήσιου εισοδήματος τους. Είναι τόσο πολλοί και διάσπαρτα τα γραφεία όπου είναι «χρεωμένοι» ώστε κανείς δεν μπορεί να ελέγξει ποιοι πάνε και ποιοι όχι στη δουλειά τους.
ΜΕΤΑΚΛΗΤΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
    Οι μετακλητοί υπάλληλοι της Βουλής δεν υπολογίζονται στους 1.300 μόνιμους που εργάζονται στο κοινοβούλιο. Πρόκειται για αδιαφανείς προσλήψεις αμέσως μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση με διάρκεια έως τις επόμενες εκλογές. Στις κατηγορίες αυτών που δικαιούνται να προσλάβουν μετακλητούς υπαλλήλους της αρεσκείας τους περιλαμβάνονται ο Πρόεδρος της Βουλής, οι αντιπρόεδροι, ο γενικός γραμματέας, ο ειδικός γραμματέας, οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής , οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, οι πρώην πρωθυπουργοί που διετέλεσαν βουλευτές και αρχηγοί κόμματος, οι πρώην αντιπρόεδροι κυβερνήσεων και οι πρώην πρόεδροι Κοινοβουλευτικών Ομάδων.
    Με τον τρόπο αυτό περισσότεροι από 200 «ημέτεροι» βολεύονται στα προσωπικά γραφεία που διατηρούν στη βουλή οι κύριοι Κ. Σημίτης, Ν. Κωνσταντόπουλος, Κ. Μητσοτάκης, Α. Κακλαμάνης, Αν. Ψαρούδα - Μπενάκη, Δ. Σιούφας, Κ. Καραμανλής, Γ. Παπανδρέου, Θ. Πάγκαλος, Φ. Πετσάλνικος, Β. Πολύδωρας κ.ά.
    Σύμφωνα με τον σχετικό κώδικα του προϋπολογισμού της Βουλής, το ετήσιο κονδύλι για τις πληρωμές των συγκεκριμένων υπαλλήλων ανέρχεται σε 2,8 εκατ. ευρώ και οι αμοιβές των υπαλλήλων αυτών κυμαίνονται από 1.200 έως και 2.000 ευρώ, ανάλογα με τα πτυχία και την προϋπηρεσία του προσληφθέντα.  Πέραν αυτών, είναι γνωστό ότι στο παρελθόν βουλευτές και υπουργοί διόριζαν «από πόρτες και παράθυρα» στη Βουλή συζύγους, αδέλφια, παιδιά και ανίψια και εκμεταλλευόμενοι τον νόμο Σιούφα κατάφεραν να τους μονιμοποιήσουν. Συγκεκριμένα, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Σιούφας είχε περάσει βράδυ από τη Βουλή ρύθμιση με την οποία μονιμοποιούσε όλους τους μετακλητούς και αποσπασμένους υπαλλήλους που υπηρέτησαν στο κοινοβούλιο από τον Μάρτιο του 2004 έως και τον Σεπτέμβριο του 2009!!
Πόσους μετακλητούς δικαιούνται:
Πρόεδρος της Βουλής 12
Οι 6 αντιπρόεδροι από 5 έκαστος
Ο γενικός και ο ειδικός γραμματέας του Κοινοβουλίου από 4 έκαστος
Οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής από 5 έκαστος!!!
Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες: Ν.Δ 24, ΣΥΡΙΖΑ 14, ΠΑΣΟΚ 7, ΑΝ.ΕΛ., Χρυσή Αυγή και ΔΗΜ. ΑΡ. από 4 και ΚΚΕ 3.
Οι πρόεδροι των Κ.Ο. Α. Σαμαράς 8, Α. Τσίπρας 7, Ε. Βενιζέλος 5 και Π. Καμμένος, Ν. Μιχαλολιάκος, Φ. Κουβέλης και Αλ. Παπαρήγα από 4 έκαστος.
Οι πρώην πρωθυπουργοί που διετέλεσαν βουλευτές και αρχηγοί κόμματος από 4 έκαστος
Οι πρώην αντιπρόεδροι κυβερνήσεων από 1 έκαστος
Οι πρώην πρόεδροι Κ.Ο. από 1 έκαστος (ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 26/8/12).