ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Υποψήφιος πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ ο Κωσταράκος!!!!

parapolitika.gr
    Την υποψηφιότητά του για την θέση του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (Chairman of the European Union Military Committee-EUMC) υπέβαλλε επισήμως ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος. Η δήλωση των υποψηφιοτήτων μπορεί να ολοκληρωθεί την 3η Νοεμβρίου 2014, ενώ η διαδικασία της εκλογής του νέου προέδρου θα πραγματοποιηθεί στις 13 Νοεμβρίου 2014 στην έδρα της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.
    Αντίστοιχη Στρατιωτική Επιτροπή υπάρχει και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ (MC/NATO), στην οποία μάλιστα στις 21 Σεπτεμβρίου ο Στρατηγός Κωσταράκος ήταν και εκεί υποψήφιος στις εκλογές που έγιναν για την ανάδειξη του Προέδρου της MC του ΝΑΤΟ, στις οποίες υπερίσχυσε αυτού στον δεύτερο γύρο ο Τσέχος ανθυποψήφιός του.
    Ως τώρα, εκτός της Ελληνικής Υποψηφιότητος του Στρατηγού Κωσταράκου έχουν δηλώσει υποψηφιότητα ένας Ισπανός Ναύαρχος και ένας Φινλανδός Αντιστράτηγος, χωρίς όμως να έχει διατελέσει κανείς τους αρχηγός Επιτελείου στη χώρα του. Η θητεία του Προέδρου της EUMC είναι τριετής με ανάληψη καθηκόντων τον Νοε 2015.
    Σημειώνεται ότι η EUMC είναι το ανώτατο στρατιωτικό όργανο της ΕΕ και υπάγεται απευθείας στον Ύπατο Εκπρόσωπο για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ), της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, παρέχοντας στρατιωτικές συμβουλές τόσο στην ΕΠΑ, όσο και στον Ύπατο Εκπρόσωπο, ενώ προΐσταται του Στρατιωτικού Επιτελείου της Ενώσεως και αποτελεί το σημείο επαφής με τους Επιχειρησιακούς Διοικητές των στρατιωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ.
    Τον Δεκέμβριο του 2000, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας στη Γαλλία, ιδρύθηκε επισήμως η EUMC και αποτελείται από τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών-μελών της ΕΕ, που εκπροσωπούνται σε τακτική βάση από μόνιμους στρατιωτικούς αντιπροσώπους τους στις Βρυξέλλες. Πολύ συχνά, πολλοί Αρχηγοί είναι στρατηγοί ή αντίστοιχοι δύο ή τριών αστέρων.
    Όπως έγινε γνωστό, ο Πρόεδρος (Chairman) της EUMC είναι πρώην Αρχηγός ΓΕΕΘΑ (Στρατηγός ή αντίστοιχος τεσσάρων αστέρων), ο οποίος εκλέγεται από τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων των ΕΔ των κρατών-μελών και διορίζεται από το Συμβούλιο της ΕΕ, με θητεία τριών ετών.
    Από το 2001, που ενεργοποιήθηκε ο θεσμός μέχρι σήμερα, πρόεδροι στην EUMC έχουν διατελέσει οι εξής:
• 2001-9/4/2004: Στρατηγός Gustav Hägglund (Φινλανδία)
9/4/2004-6/11/2006: Στρατηγός Rolando Mosca Moschini (Ιταλία)
6/11/2006-6/11/2009: Στρατηγός Henri Bentégeat (Γαλλία)
6/11/2009-6/11/2012: Ναύαρχος Håkan Syrén (Σουηδία)
6/11/2012-2015: Πτέραρχος Patrick de Rousiers (Γαλλία)