ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΛΙΘΙΩΝ - ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΩΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ (1)

Αισιόδοξο μήνυμα ! Έχουμε μέλλον ακόμα ! Είμαστε μικροί.
ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 87 ΕΤΩΝ
    Τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου (ΕΣ) της Βουλής, όλοι τους εγνωσμένης αξίας καθηγητές σε ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα, εκτός από τις θέσεις τους σε αυτά ή τη σύνταξη τους από την ακαδημαϊκή τους θητεία, διατηρούν ισοβίως και τη θέση τους στο κοινοβούλιο, με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου μερικής απασχόλησης. Δεν υποχρεούνται να έχουν συγκεκριμένο ωράριο, εκτός από τον πρόεδρο του οργάνου, που είναι πλήρους απασχόλησης, δίνοντας τα φώτα τους όποτε χρειαστεί. Και το «αν χρειαστεί» είναι απολύτως ρεαλιστικό, αφού, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, το 9μελές ΕΣ συνεδριάζει μία φορά κάθε μήνα.
    Ο μικρότερος εξ αυτών είναι περίπου 60 ετών, τρεις είναι 63 ετών, ο επόμενος είναι 64 ετών, άλλοι δύο είναι 67 ετών, ένας 69 ετών, ενώ ο μεγαλύτερος είναι γεννημένος το 1925, δηλαδή σήμερα είναι 87 ετών.
    Στο Συμβούλιο περιλαμβάνονται καθηγητές συνταγματολόγοι, καθηγητές της Νομικής, αλλά και των Πολιτικών Επιστημών, ενώ αίσθηση προκαλεί η συμμετοχή στο συμβούλιο καθηγητή Πληροφορικής ή συνταξιούχου διπλωμάτη.
    Η μηνιαία αμοιβή τους φτάνει περίπου τα 2.500 ευρώ μηνιαίως, αφού λόγω της μερικής απασχόλησής τους δεν λαμβάνουν επίδομα θέσης, υπερωρίες ή έξοδα κίνησης, όπως άλλοι συνάδελφοί τους που εργάζονται σε άλλες θέσεις της Βουλής. Εξαίρεση αποτελεί ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου, ο οποίος είναι πλήρους απασχόλησης και λαμβάνει μισθό μαζί με κάποιες υπερωρίες και έξοδα κίνησης περίπου 7.200 ευρώ. Και μπορεί τα χρήματα αυτά να μη θεωρούνται υπέρογκα για την επιστημονική κατάρτιση και την εμπειρία των μελών του Συμβουλίου, ωστόσο οι όροι της πρόσληψής τους και  κυρίως η ισοβιότητα της θέσης τους, αλλά και το γεγονός ότι η …  κοινοβουλευτική ενασχόλησή τους αποτελεί ουσιαστικά δεύτερη εργασία τους, αποτελούν πρόκληση.
    Σύμφωνα δε με κοινοβουλευτικές πηγές, την τελευταία διετία, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής κλήθηκε να γνωματεύσει επί τεσσάρων υποθέσεων και τα μέλη του συμβουλίου απάντησαν σε δύο από τις συγκεκριμένες υποθέσεις, οπότε συνάγεται το συμπέρασμα ότι το εν λόγω όργανο δεν έχει και ιδιαίτερο φόρτο εργασίας. Πρόκειται σαφώς για άλλη μια περίπτωση εντός του κοινοβουλευτικού πεδίου που εξέθρεψε με στρεβλό τρόπο και δεδομένα το πολιτικό σύστημα, προκειμένου, πέραν του κομματικού χρωματισμού, οι κατά καιρούς κυβερνώντες να τοποθετήσουν στο Δημόσιο κάποιους ανθρώπους και μάλιστα ισοβίως, χωρίς να προβλέπονται για εκείνους κάποιοι στοιχειώδεις όροι αποχώρησης από την υπηρεσία και συνταξιοδότησής τους.
    Αναμφίβολα, το μεγάλο ….. μπόνους των συγκεκριμένων θέσεων του Συμβουλίου είναι η θητεία τους, κάτι το οποίο δεν υπάρχει σε καμία άλλη θέση του δημοσίου τομέα, παρά μόνο στα υψηλά κλιμάκια της ιεραρχίας των κληρικών, δηλαδή στην Ιερά Σύνοδο.
    Τις ιδιαίτερα ευνοϊκές αυτές συνθήκες επιχείρησε να … διαταράξει ο Δημήτρης Σιούφας, ως πρόεδρος της βουλής, λίγες μέρες πριν τη διάλυση της Βουλής (7/9/2009) και τη διεξαγωγή των εκλογών του Οκτωβρίου.
    Με απόφασή του, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της 21ης Αυγούστου 2009, προβλέπεται πως μεταξύ άλλων «τα μέλη του επιστημονικού συμβουλίου τοποθετούνται με απόφαση του προέδρου της Βουλής για πενταετή θητεία, που μπορεί να ανανεώνεται με την ίδια διαδικασία». Ωστόσο, τα μέλη προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και κερδίζοντας την προσφυγή τους, διασφάλισαν την ισοβιότητά τους στο κοινοβούλιο (ΕΘΝΟΣ, 16/9/12).
    Το 9μελές ΕΣ της Βουλής έχει ουσιαστικά εποπτικό ρόλο, αφού για τον όποιο όγκο της δουλειάς, υπάρχει ένα άλλο όργανο, αυτό των «Επιστημονικών Συνεργατών και Ειδικών Επιστημονικών Συνεργατών του Επιστημονικού Συμβουλίου» που το στελεχώνουν περίπου 30 άνθρωποι, οι οποίοι είναι επίσης υπάλληλοι της Βουλής με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ενώ στην πλειονότητά τους είναι πτυχιούχοι νομικών σχολών. Κάποιοι δε από τους ειδικούς συνεργάτες του επιστημονικού συμβουλίου είναι εν ενεργεία καθηγητές πανεπιστημίου, οπότε και λαμβάνουν δύο μισθούς του Δημοσίου, έναν από την ακαδημαϊκή τους καριέρα και έναν από τη Βουλή.
    Οι μισθοί που παίρνουν τα μέλη του συγκεκριμένου οργάνου είναι υψηλότεροι από αυτούς των μελών του ΕΣ, με δεδομένο ότι οι περισσότεροι, εκτός από τον βασικό τους μισθό, λαμβάνουν επίδομα θέσης αφού είναι προϊστάμενοι τμημάτων, υπερωρίες, έξοδα κίνησης, αλλά και επίδομα επιστημονικής στήριξης. Έτσι οι μηνιαίες αποδοχές τους ξεκινούν από τις 3.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τις 4.100 (ΕΘΝΟΣ, 16/9/12).