ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ


Νικόλαος  Ζαρκάδας Υποστράτηγος  ε.α.  
    Με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 7 της από 25.5.2005 {ΦΕΚ 827 Β΄} απόφασης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας {ΥΕΘΑ} καθορίζεται ότι “Για τη διάθεση φαρμάκων στα παραπάνω πρόσωπα απαιτείται να είναι κάτοχοι βιβλιαρίων νοσηλείας όπως παρακάτω α. του ΥΕΘΑ για τους στρατιωτικούς των ΕΔ και τα αντίστοιχα και για τα υπ’ αυτών ασφαλισμένα μέλη των οικογενειών τους.-”.
    Μετά την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής από το 5% στο 15% με την από 27.11.2014 {ΦΕΚ 58 Β΄/ 16.1.2015} απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Υγείας η προσέλευση των δικαιουμένων έχει ελαττωθεί σημαντικά.
    Για την ενίσχυση της “εμπορικής” κίνησης των στρατιωτικών φαρμακείων  π ρ ο τ ε ί ν ε τ α ι  όπως η λιανική τιμή της επίσημης Κρατικής Διατίμησης είναι ελαττωμένη κατά ποσοστό 15% και συνεπώς η συμμετοχή των δικαιούχων να μεταβληθεί και καθοριστεί σε 10%.
    Τελευταία, μετά την υπαγωγή όλων μας αφ’ ενός μεν στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης {ΕΦΚΑ} αφ’ ετέρου δε στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας {ΕΟΠΥΥ} φρονούμεν ότι δεν υφίσταται ιδιαίτερος λόγος της απαγόρευσης χορήγησης φαρμάκων από τα στρατιωτικά φαρμακεία στα μέλη οικογενειών των στρατιωτικών, τα οποία έχουν βιβλιάρια νοσηλείας των λοιπών, πλην ΥΕΘΑ, ασφαλιστικών φορέων. Εξ άλλου με τις διατάξεις του άρθρου 67 του νόμου 4603/2019 {ΦΕΚ 48 Α΄} τα βιβλιάρια νοσηλείας καταργήθηκαν.
    Προς βελτίωση της εξυπηρέτησης και αρμονικότερης συμβίωσης της οικογένειας των στρατιωτικών  π ρ ο τ ε ί ν ε τ α ι  όπως επιτρέπεται η διάθεση φαρμάκων από τα στρατιωτικά φαρμακεία σε όλα τα μέλη των οικογενειών στρατιωτικών υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι αυτά είναι εφοδιασμένα με “Κάρτα μέλους στρατιωτικού”, η οποία   θα παρέχεται για μεν τα στελέχη σε ενέργεια από τις υπηρεσίες τους για δε τα σε αποστρατεία από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού {Ε.Α.Α.Σ.}
    Η υιοθέτηση της σχετικής πρότασης εξυπηρετεί την ταυτόχρονη προμήθεια φαρμάκων, βελτιώνει την “εμπορική” κίνηση των στρατιωτικών φαρμακείων, αποφεύγεται η ταλαιπωρία με την  αναζήτηση ιδιωτικών φαρμακείων, έχει ευμενείς επιπτώσεις στον οικογενειακό οικονομικό προϋπολογισμό και τέλος διευκολύνει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων κατά την παρούσα οικονομική κρίση της Πατρίδας μας.
    Μετά τον επιτυχή δικαστικό αγώνα, προκειμένου να επιτραπεί η λειτουργία των στρατιωτικών φαρμακείων, απαιτείται να ενισχύσουμε την “εμπορική” κίνηση αυτών με την παράλληλη εξυπηρέτηση των οικογενειών των στρατιωτικών.
    Έχουμε την γνώμη ότι η μεταβολή δύναται να πραγματοποιηθεί με σχετική τροποποίηση – συμπλήρωση του άρθρου 7 της από 25.5.2005 απόφασης του ΥΕΘΑ, εις τρόπου ώστε οι κατηγορίες ατόμων των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 1  της απόφασης να είναι και δικαιούχοι των στρατιωτικών φαρμακείων.