ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Το ίδιο επικίνδυνο με το συμβατικό


    Η απομάκρυνση της βλέννας και ο καθαρισμός των αεραγωγών στους ατμιστές φαίνεται ότι δεν είναι και τόσο ευκολότερος συγκριτικά με τους καπνιστές
    Δυσκολία στην απομάκρυνση της βλέννας από τους αεραγωγούς των πνευμόνων φαίνεται να προκαλεί η νικοτίνη του ηλεκτρονικού τσιγάρου, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο
American Thoracic Society’s American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.
    Συνήθως, οι αεραγωγοί παράγουν μια μικρή ποσότητα βλέννας (
πτύελο ή φλέγμα) η οποία παγιδεύει τυχόν μικρόβια που εισέρχονται στους πνεύμονες. Η βλέννα αυτή μεταφέρεται μέχρι το λαιμό μέσω μικροσκοπικών τριχοειδών στα κύτταρα των αεραγωγών (κροσσοί) προς αποτροπή τυχόν λοίμωξης.
    Μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας, το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι και το Ιατρικό κέντρο Mt. Sinai παρατήρησε ότι η έκθεση των κυττάρων των ανθρώπινων αεραγωγών στη νικοτίνη του ηλεκτρονικού τσιγάρου έχει ως αποτέλεσμα μείωση της αποτελεσματικής κάθαρσης της βλέννας. Οι ερευνητές ανέφεραν παρόμοια ευρήματα σε
in vivo πειράματα σε πρόβατα, των οποίων οι αεραγωγοί προσομοιάζουν σε εκείνους των ανθρώπων όταν εκτίθεται στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου.
    «
Αυτή η μελέτη προέκυψε από την έρευνα της ομάδας μας για την επίδραση του καπνού του τσιγάρου στην απομάκρυνση της βλέννας από τους αεραγωγούς», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Matthias Salathe. «Το ερώτημα ήταν αν η νικοτίνη που περιέχεται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο δυσχεραίνει την κάθαρση των αεραγωγών όπως και ο καπνός του τσιγάρου».
    Η δυσλειτουργία των κροσσών του βλεννογόνου αποτελεί χαρακτηριστικό πολλών πνευμονικών παθήσεων όπως το άσθμα, η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (
ΧΑΠ) και η κυστική ίνωση. Η μελέτη βρήκε ότι το άτμισμα μειώνει τη συχνότητα του βλεννοκροσσωτικού ρυθμού, αφυδατώνει το υγρό των αεραγωγών και καθιστά τη βλέννα πιο παχύρρευστη ή κολλώδη. Αυτές οι αλλαγές καθιστούν δυσκολότερη την προστασία των βρόγχων από μολύνσεις και τραυματισμούς.
    Οι ερευνητές σημείωσαν ότι σε μία πρόσφατη μελέτη βρήκαν πως οι νεαροί ατμιστές που δεν είχαν καπνίσει ποτέ συμβατικό τσιγάρο είχαν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιας βρογχίτιδας, μίας πάθησης που χαρακτηρίζεται από χρόνια παραγωγή φλέγματος η οποία παρατηρείται επίσης και στους καπνιστές.
    Ο Δρ. Salathe ανέφερε ότι τα νέα δεδομένα δεν στηρίζουν μόνο την παλαιότερη κλινική αναφορά, αλλά βοηθούν και να εξηγηθεί. Το άτμισμα μπορεί να μεταφέρει περισσότερη νικοτίνη στους αεραγωγούς συγκριτικά με το κάπνισμα. Επιπλέον η απορρόφηση στο κυκλοφορικό σύστημα είναι χαμηλότερη πιθανότατα εκθέτοντας τους αεραγωγούς σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις νικοτίνης για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.
    Η μελέτη βρήκε επίσης ότι η νικοτίνη παρήγαγε αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα ερεθίζοντας τα κανάλια ιόντων της πρωτεΐνης TRPA1. Μπλοκάροντας την TRPA1 μειώθηκαν οι επιδράσεις της νικοτίνης στον καθαρισμό τόσο σε ανθρώπινες καλλιέργειες κυττάρων όσο και στα πρόβατα.