ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

ΜΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ (31/8/2019)


  Φαίνεται πως ξεγελαστήκαμε προχτές με τον κακόμοιρο τον καφετζή στο ορεινό χωριό, που του έριξαν πρόστιμο επειδή καθάριζαν πατάτες η νύφη και η πεθερά του. Και αυτό, γιατί όπως φανερώνεται, δεν ήταν και τόσο κακόμοιρος, αφού απασχολούσε και παιδιά του χωριού, χωρίς να πληρώνει ασφάλειες κτλ.  Φαίνεται πως την έχει σύστημα την «αμάκα»
------------------------------------------------
    Νωρίς – νωρίς, μείναμε χωρίς «δικεφάλους» στην Ευρώπη… Τόσο οι ασπρόμαυροι, όσο και οι κιτρινόμαυροι, την «πάτησαν» από χειρότερες ομάδες, λόγω των δικών τους λαθών. Είτε γενικώτερων λαθών ( ΑΕΚ), είτε αγωνιστικών ( ΠΑΟΚ). Τι να πούμε; Μόνο πως…. «τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και επιδέξιους κώλους». Τώρα, ή μεταξωτά βρακιά δεν έχουν, ή δεν έχουν επιδέξιους κώλους…..
------------------------------------------------
    Φαίνεται παράξενο και απρόσμενο το ότι τις τελευταίες μέρες «πλάκωσαν» λαθρομετανάστες και λαθρομεταναστόπουλα στα νησιά, με βάρκες από την Τουρκία; Καθόλου παράξενο, αφού το έχουν ήδη πεί οι… γείτονες, πως θα μας γεμίσουν λαθρομετανάστες! Και μην ξεχνάμε, πως ο πόλεμος δεν είναι απαραίτητο να γίνεται με ντουφέκια και κανόνια. Υπάρχουν και πολλά άλλα μέσα, που έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.
------------------------------------------------
    Γιατί τα συνέλαβαν τα παληκάρια στη Ρόδο; Επειδή παρακολουθούσαν τους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ που έκαναν ελέγχους; Από πότε απαγορεύεται αυτό; Δημοκρατία έχουμε, οπότε…..
------------------------------------------------
    Όποιος φίλος θέλει να παίρνει καθημερινά σε ε-μαιηλ το «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ», δεν έχει παρά να μου στείλει το ε-μαιηλ του. Όποιος πάλι, από όσους παίρνουν το καθημερινό ε-μαιηλ, δεν το επιθυμεί, μπορεί να μου το πεί με ε-μαιηλ, χωρίς καμμία παρεξήγηση. Με το facebοok,κτλ  δεν ασχολούμαι!

Πρώην ιερέας με αμαρτωλό παρελθόν στήνει νέα Μητρόπολη στη Θράκη


    Να δημιουργήσει νέα Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης και πάσης Θράκης προσπαθεί ένας πρώην ιερέας, σύμφωνα με έκτακτη ανακοίνωση η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως.
    Ο πρώην ιερέας, ο οποίος σύμφωνα με την ανακοίνωση μαζεύει υπογραφές για να δημιουργήσει τη Μητρόπολη, είχε καταδικαστεί αμετάκλητα για ανήθικες πράξεις χάνοντας τελείως την ιεροσύνη του.
    Η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, αφενός γνωστοποιεί πως ο εν λόγω ιερέας στέλνει οπαδούς του σε σπίτια και καταστήματα προκειμένου να μαζέψουν υπογραφές για να ιδρύσουν παλαιοημερολογίτικη «Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπούλης και πάσης Θράκης» και αφετέρου αποτρέπει τους πιστούς από το να υπογράψουν.
Η ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπούλης
   
Ένας πρώην κληρικός της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας και της Μητροπόλεως μας, ο οποίος καταδικάσθηκε αμετάκλητα από τα πολιτικά δικαστήρια κι έπειτα καθαιρέθηκε για ανήθικες πράξεις από τα Συνοδικά Δικαστήρια της Εκκλησίας της Ελλάδος, και έχασε τελείως την ιεροσύνη του, στέλνει οπαδούς του σε σπίτια και καταστήματα προκειμένου να μαζέψουν υπογραφές για να ιδρύσουν παλαιοημερολογίτικη «Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως και πάσης Θράκης».
    Βεβαίως, οι Ιερές Μητροπόλεις στην Πατρίδα μας, βάσει του Συντάγματος, είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, προβλέπονται από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας μας, που είναι ο Νόμος 590 του 1977 και δεν ιδρύονται με υπογραφές, αλλά με Προεδρικά Διατάγματα. Ο σκοπός του καθηρημένου κληρικού και των οπαδών του είναι να πετύχουν κάποια νομική αναγνώριση ως παλαιοημερολογίτικη θρησκεία, από αυτές τις παλαιοημερολογίτικες ομάδες που στην Πατρίδα μας δεν τις αναγνωρίζει ούτε το Άγιον Όρος, ούτε άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία.
    Η παρούσα ενημέρωση σκοπεύει να προφυλάξει τους Χριστιανούς μας στην Αλεξανδρούπολη και στην Θράκη από την παραχώρηση υπογραφής και προσωπικών στοιχείων τους σε ανθρώπους που δεν ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά προσπαθούν να κάνουν σχίσμα. Όσοι Χριστιανοί μας θα υπογράψουν από άγνοια αυτομάτως με την υπογραφή τους θα δηλώσουν την απομάκρυνσή τους από την Ενορία τους, από την κανονική και νόμιμη Ιερά Μητρόπολη μας και από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος. Παρακαλώ να προσέξετε και να μην εξαπατηθείτε από τους πλανεμένους αυτούς και αποκομμένους από την Εκκλησία μας τάχα χριστιανούς.
    Γι’ αυτό, σας συμβουλεύουμε, μην υπογράψετε και όσοι ενδεχομένως από άγνοια υπογράψατε, να επανορθώσετε για να μην θέσετε τον εαυτό σας εκτός Εκκλησίας...

"Εφ' ᾧ ἐτάχθη"


Το έστειλε ο Γιάννης Κόντης
    Ενώ τον συμβουλεύουν όλοι, να εγκαταλείψει τη Σμύρνη για να σωθεί ο ίδιος, ο  μετά από λίγο εθνομάρτυρας Άγιος Χρυσόστομος, δεν κάμπτεται και απαντά:
     «Αρχαία παράδοσις του ελληνικού κλήρου, αλλά και καθήκον του καλού ποιμένος είναι να παραμένει με το ποίμνιόν του… ΄Αν έφευγα, θα με καταδίωκον αι σκιαί του Ιερού Πολυκάρπου και του αγίου Γρηγορίου του Ε΄ ως προδότην και ανάξιον διάδοχόν των … Εφ΄όσον και ένας ακόμη εκ των πιστών του ποιμνίου μου ευρίσκεται ενταύθα, είμαι υποχρεωμένος να μείνω και εγώ. Αδυνατώ να σας ακολουθήσω».
    Τις παραμονές του μαρτυρικού του θανάτου, ο Χρυσόστομος Σμύρνης έγραψε την παρακάτω επιστολή προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Την επιστολή αυτή την έστειλε με καράβι που πήρε μαζί του τον ελληνικό στρατό.
Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
"Εν Σμύρνη
Τη 25 Αυγούστου 1922
    Αγαπητέ φίλε και αδελφέ κ. Ελευθέριε Βενιζέλε,
    Επέστη η μεγάλη ώρα της μεγάλης εκ μέρους σας χειρονομίας. Ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας, το Ελληνικόν Κράτος, αλλά και σύμπαν το Ελληνικόν Έθνος καταβαίνει πλέον εις τον Άδην, από του οποίου καμμία πλέον δύναμις δεν θα δυνηθή να το αναβιβάση και το σώση.
    Της αφαντάστου ταύτης καταστροφής βεβαίως αίτιοι είναι οι πολιτικοί και προσωπικοί σας εχθροί, πλην και Υμείς φέρετε μέγιστον της ευθύνης βάρος δια δύο πράξεις Σας.
    Πρώτον διότι αποστείλατε εις Μ. Ασίαν ως Ύπατον Αρμοστήν ένα παράφρονα και εγωιστήν.( εννοεί τον Στεργιάδη) Και δεύτερον διότι πρωτού αποπερατώσητε το έργον σας και θέσητε την κορωνίδα και το επιστέγασμα επί του ανεγερθέντος αφαντάστως ωραίου και μεγαλοπρεπούς δημιουργήματός Σας, της καταθέσεως των θεμελίων της περικλεεστάτης ποτέ Βυζαντινής μας Αυτοκρατορίας, είχατε την ατυχή και ένοχον έμπνευσιν να διατάξητε εκλογάς κατ’ αυτάς ακριβώς τας παραμονάς της εισόδου Σας εις Κωνσταντινούπολιν και της καταλήψεως αυτής υπό του Ελληνικού Στρατού προς εκτέλεσιν – οίμι –δια παντός καταστραφείσης Συνθήκης των Σεβρών.
    Αλλά γέγονεν ο γέγονεν.
    Ακόμη όμως υπάρχει καιρός αν όχι να σωθή η Συνθήκη των Σεβρών, αλλά τουλάχιστον να μη καταστραφή τελείως το Ελληνικόν Έθνος δια της απωλείας όχι μόνον της Μ. Ασίας, αλλά και της Θράκης και αυτής ίσως της Μακεδονίας.
    Και επειδή οι καιροί ου μενετοί πλέον, έκρινα καθήκον και εμόν απαραίτητον να κυλίσω τον πίθον μου εν μέσω της γενικής κινήσεως της παγκοίνου εδώ συμφοράς μας και πρώτον μεν έγραψα με ημερομηνίαν 21 Αυγούστου προς τον επί του Ελληνικού θρόνου ευρισκόμενον Κωνσταντίνον να προβή εις τας μεγάλας αποφάσεις, εν αις πρωτίστην θεωρώ την ανάληψιν της πηδαλιουχίας του ελληνικού σκάφους παρά της πάγκοινον την ευρωπαϊκήν υπόληψιν κεκτημένης Σης κορυφής.
    Την παράδοσιν της διοικήσεως του στρατού εις τους εκδιωχθέντας αξιωματικούς της Αμύνης, οι οποίοι γνωρίζουν πως ανασυντάσσεται καταστραμμένος στρατός και οδηγείται εις την νίκην και την άμεσον εντεύθεν εκδίωξιν Στεργιάδου και Χατζανέστη και άλλα σχετικά.
    Έκρινα δε προ παντός απαραίτητον εκ των φλογών της καταστροφής εν αις οδυνάται ο Μικρασιατικός Ελληνισμός, και ζήτημα είναι εάν όταν το παρόν μου γράμμα αναγιγνώσκεται υπό της Υμετέρας Εξοχότητος, αν ημείς πλέον υπάρχωμεν εν ζωή προοριζόμενοι – τις οίδε- κατ’ ανεξερευνήτους βουλάς της Θείας Προνοίας εις θυσίαν και μαρτύριον, ν’ απευθύνω την υστάτην ταύτην έκκλησιν προς την φιλογενή και μεγάλην ψυχήν Σας και να Σας είπω μόνο δύο λέξεις.
    Εάν δια να σώσητε την Ελλάδα εκρίνατε καθήκον σας να προβήτε εις το επαναστατικόν κίνημα της Θεσσαλονίκης, μη διστάσητε τώρα να προβήτε εις εκατόν τοιαύτα κινήματα, ίνα σώσητε τώρα ολόκληρον τον απανταχού και ιδία τον μικρασιατικόν και θρακικόν Ελληνισμόν, ο οποίος τόσην θρησκευτικήν λατρείαν τρέφει προς Υμάς.
    Και νυν, φίλτατε αδελφέ, σε μόνον θεωρούμεν τον από μηχανής Θεόν, σε βράχον, σε ελπίδα, σε σωτήρα και σε μεσσίαν μας. Περίζωσε την ρομφαίαν του λόγου σου κατευοδού προς υμάς και κόψον τον άλυτον δια την διπλωματίαν μέχρι σήμερον δεσμόν του Ανατολικού ζητήματος.
    Πίπτων επί του τραχήλου υμών, περιλούω υμάς δι’ απείρων φιλημάτων σεβασμού και αγάπης.
† Ο Σμύρνης Χρυσόστομος"
    Η δραματική του επιστολή, στην οποία διακρίνεται η αγωνία γι αυτό που επέρχεται για τους Έλληνες της περιοχής, χωρίς κανείς να μπορεί να το αποτρέψει, γράφτηκε από τον Χρυσόστομο Σμύρνης στις 25 Αυγούστου 1922 προπαραμονή του μαρτυρικού θανάτου του. Σίγουρα ο Βενιζελος διάβασε τη δραματική έκκληση όταν ο Ιεράρχης ήταν πια νεκρός, στις 27 Αυγούστου 1922, κατακρεουργημένος από τον όχλο , στον οποίο παραδόθηκε από τον Διοικητή της Σμύρνης Νουρεντιν.

Η αριστοκράτισσα που αγάπησαν ο Όθωνας, ο πατέρας του και… μερικοί ακόμα!


Το έστειλε ο Γιάννης Κόντης
    Στις 11 Αυγούστου 1881 πεθαίνει από δυσεντερία στη Δαμασκό της Συρίας η γυναίκα του βεδουίνου σεΐχη,  Αβδούλ Μεντζουέλ Ελ Μεζράμπ, η Σαϊκίν που στα Αραβικά σημαίνει «μητέρα του γάλακτος».
    Το γεγονός δεν θα είχε προκαλέσει την εντύπωση κανενός ιστορικού εάν η 74χρονη μακαρίτισσα, σύζυγος του κατά 17 χρόνια νεότερού της σεΐχη δεν ήταν μια από τις πιο γνωστές και πιο άτακτες ευρωπαίες. Ήταν η Τζέιν Ντίγκμπι, με τέσσερις γάμους στο ενεργητικό της, αναρίθμητους εραστές ανάμεσά τους τον Λουδοβίκο το Α’ της Βαυαρίας, τον γιό του Όθωνα της Ελλάδας, αλλά και τον στρατιωτικό και ήρωα του ’21 Χριστόδουλο Χατζηπέτρο. Να μην το ξεχάσουμε ήταν και σύζυγος του Κερκυραίου ευπατρίδη Σπυρίδωνα Θεοτόκη και στην Ελλάδα έγινε γνωστή ως Τζένη Θεοτόκη!
    Ποια όμως ήταν αυτή η γυναίκα που ξύπνησε τόσα πάθη σε τόσους άνδρες;
    Γεννήθηκε στην Αγγλία στις 3 Απριλίου 1807 και ήταν από αριστοκρατική οικογένεια. Ο πατέρας της ήταν Ναύαρχος και την πάντρεψε στα 17 της χρόνια με τον Άγγλο αριστοκράτη Εντουαρντ Λο, Λόρδο του Ελλενμπορο που τότε είχε ακριβώς τα διπλά της χρόνια (34 χρόνων). Ο γάμος κράτησε μόλις έξι μήνες, αλλά η Τζένη κατάφερε στο διάστημα αυτό να κάνει πολλά. Κατ’ αρχήν έκανε ένα γιό , τον Άρθουρ που πέθανε δύο χρόνια αργότερα. Δημιούργησε μια σχέση με τον ξάδελφο της Τζόρτζ  Ανσον, ο οποίος πιθανότατα
να ήταν ο πατέρας του παιδιού και το σημαντικότερο ήταν το ειδύλλιο  με τον Αυστριακό πρέσβη Φέλιξ Σβάρτσενμπεργκ.
    Ο Λόρδος το πήρε βαρέως. Άλλο να μένει κάτι μέσα στην οικογένεια ι άλλο να γινόμαστε… βούκινο μέχρι την Αυστρία, σκέφτηκε. Ζήτησε διαζύγιο και παράλληλα πέτυχε την ανάκληση του πρέσβη. Είχε από τότε τα μέσα. Κι αυτό φάνηκε αργότερα όταν έγινε αντιβασιλιάς των Ινδιών.
    Η Τζένη δεν κάθισε με σταυρωμένα τα χέρια. Ακολούθησε στη Βιέννη τον εραστή της και μαζί του απέκτησε δύο παιδιά. Τη Ματθίλδη το 1829 και τον Φέλιξ τον νεότερο το 1830 που πέθανε μια εβδομάδα αργότερα. Ο Αυστριακός δεν είχε σκοπό να αποκαταστήσει το κορίτσι. Με διάφορες προφάσεις του στιλ «είμαι καθολικός και δεν μπορώ να παντρευτώ μια χωρισμένη» απέφευγε να μπεί σε συζήτηση για αποκατάσταση. Η Τζένη δεν έχασε χρόνο. Τον εγκατέλειψε και πήγε στη Γερμανία όπου σχετίστηκε με ένα πρίγκιπα στη συνέχεια με κάποιο Δούκα και πάει λέγοντας.
    Το 1831 βρίσκεται στην αυλή του αυτοκράτορα Λουδοβίκου, πατέρα του Όθωνα. Ο Βαυαρός Βασιλιάς ήταν ήδη 55 χρόνων και γρήγορα έλκεται από τη Τζένη. Δημιουργούν σχέση, την αφήνει έγκυο και της μιλά για την Ελλάδα. Παράλληλα πρέπει να την αποκαταστήσει για να βουλώσει στόματα. Την παντρεύει με τον βαρόνο Καρλ φον Φένιγκεν με τον οποίο η Τζένη απέκτησε άλλα δύο παιδιά. Τον Χέρμπερτ, τον Ιανουάριο του 1833 που γεννήθηκε στο Παλέρμο της Ιταλίας και την Μπέρθα τον Σεπτέμβριο του 1834.
    Δύο χρόνια μετά το γάμο της αφήνει τον Γερμανό βαρόνο για τον δικό μας, τον Σπύρο Θεοτόκη, Κερκυραίο Κόμη και πολύ πλούσιο. Το ειδύλλιο θυμίζει ιπποτικά μυθιστορήματα. Ο Θεοτόκης είναι
το… τρίτο πρόσωπο στην ιστορία. Ο βαρόνος τον καλεί σε μονομαχία κι ο δικός μας τον τραυματίζει. Ταπεινωμένος ο Γερμανός κρατά τα παιδιά κι αφήνει τη γυναίκα του.
    Η Τζένη βαφτίζεται ορθόδοξη, τον παντρεύεται και ζουν για πέντε χρόνια στη Κέρκυρα. Αποκτούν κι ένα γιό, τον Λεωνίδα τον Μάρτιο του 1840 που προηγήθηκε του γάμου κατά ένα χρόνο!
    Όμως στα έξι του χρόνια ο Λεωνίδας πέφτει από το μπαλκόνι και σκοτώνεται. Η Τζένη τώρα νιώθει και πάλι μόνη. Ο σύζυγός της είναι γνωστός γυναικάς. Όλο το νησί ξέρει τι… κάνει τα βράδια! Έχει ένα ακόμα ελάττωμα. Πίνει. Πίνει πολύ και γίνεται επιθετικός.
    Αφήνει τη Κέρκυρα κι έρχεται στην Αθήνα. Γίνεται φίλη με τη Δούκισσα της Πλακεντίας. Η φιλία τους χαλάει όμως εξ αιτίας ενός νεαρού Αθηναίου.
    Η Τζένη τώρα είναι μια κυρία της Αθηναϊκής κοινωνίας. Μιλά άπταιστα Αγγλικά, Γερμανικά, Ελληνικά και Τούρκικα. Κάνει περιπάτους στην εξοχή, διοργανώνει δεξιώσεις και μπαίνει στα μεγάλα σαλόνια. Και στα μεγάλα κρεβάτια φυσικά. Το πιο μεγάλο από αυτά ήταν του ίδιου του Βασιλιά Οθωνα. Στο σπίτι της στην οδό Σωκράτους 67, κοντά στη Πλατεία Ομονοίας, εκεί που σήμερα βρίσκεται το πρώην εφετείο, συχνά τα βράδια την επισκέπτεται ο νεαρός μονάρχης που συνέχιζε ότι είχε αφήσει στη… μέση ο πατέρας του!
    Η Αμαλία αντιδρά άμεσα και δίνει τέλος στο ειδύλλιο. Ο θρόνος έτριζε αφού το βασιλικό ζεύγος δεν
μπορούσε να αποκτήσει παιδί. Ένα ερωτικό σκάνδαλο θα έδινε τη χαριστική βολή στη Μοναρχία.
    Ο Οθωνας δεν φημιζόταν για τα ιδιαίτερα προσόντα του. Αλλωστε ο πατέρας του τον προόριζε για ιερωμένο κι η Τζένη τον αντικαθιστά γρήγορα με άλλον πλούσιο και μπρουτάλ εραστή. Ήταν ο ήρωας του ΄21 Χριστόδουλος Χατζηπέτρος, με καταγωγή από πλούσια βλάχικη οικογένεια. Είχε κάνει στην αυλή του Αλή Πασά κι ήταν υπασπιστής του νεαρού βασιλιά. Αυτός τουλάχιστον ήταν κοντά στην ηλικία της. Την περνούσε μόλις οκτώ χρόνια. Νέο σκάνδαλο που γίνεται αφορμή να χάσει και τη θέση του. Στο τέλος έχασε και την ερωμένη του αφού κι αυτός ήταν ιδιαίτερα άτακτος. Τον έπιασε με την υπηρέτριά τους.
    Ετσι η Τζένη με τα πολλά επίθετα και τους πολλούς συζύγους αποφάσισε να ταξιδέψει για να ξεχάσει. Φθάνει στη Συρία όπου γνωρίζει τον σεΐχη. Τον ερωτεύεται, την ερωτεύεται και ζουν μαζί μέχρι το τέλος της ζωής της. Ζουν το μισό χρόνο στο αρχοντικό τους στη Δαμασκό και τον άλλο μισό χρόνο σε σκηνές με τους νομάδες. Το όνομα «Σαϊτκίν»  που σημαίνει «μητέρα του γάλακτος» της το έδωσε ο ίδιος για την λευκή επιδερμίδα της. Λογικά πρέπει να ήταν το μόνο λευκό στη ζωή της…