ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

«Σιωπηρή ένταξη» ζήτησε το ΝΑΤΟ για τη Βόρεια Μακεδονία


Newsroom iefimerida.gr
    Να απαντήσουν αν εγκρίνουν η όχι το πρωτόκολλο εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ ζήτησε τις τελευταίες ώρες από τους αντιπροσώπους των κρατών-μελών της Συμμαχίας ο γ.γ. Γενς Στόλντεμπεργκ.
    Η διαδικασία, που είναι το πρώτο βήμα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της γειτονικής χώρας, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το απόγευμα.
    Ουσιαστικά, αυτό που ζήτησε ο Στόλτενμπεργκ είναι να απαντήσουν τα κράτη-μέλη αν έχουν ενστάσεις. Αν όλοι απαντήσουν θετικά, το πρωτόκολλο αποστέλλεται στα εθνικά κοινοβούλια για έγκριση.
    Την πληροφορία μετέδωσε αρχικά μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο επικεφαλής του γραφείου του Bloomberg στις Βρυξέλλες Νίκος Χρυσολωράς, αλλά επιβεβαιώνεται και από πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.
    «Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ», γράφει ο δημοσιογράφος, «ζήτησε από τους πρέσβεις των χωρών μελών της Συμμαχίας να επικυρώσουν το πρωτόκολλο εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας με σιωπηρή διαδικασία, η οποία ολοκληρώνεται στις 5.30 το απόγευμα, ώρα Βρυξελλών».
    Η είδηση επιβεβαιώνεται και από νατοϊκές πηγές από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ.
    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως εφόσον μέχρι τις 18:30' σήμερα Δευτέρα (ώρα Ελλάδας) ουδείς από τους 29 διακόψει την αποκαλούμενη «διαδικασία σιωπηρής αποδοχής», το κείμενο θα αποσταλεί στις 29 πρωτεύουσες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ για να ακολουθήσει η κύρωσή του από τα κοινοβούλια τους.
    Εξάλλου, με δηλώσεις του στο σάιτ Politico ο γ.γ. του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ περιέγραψε τη διαδικασία από εδώ και πέρα.
Fast track διαδικασίες
    Η «Βόρεια Μακεδονία» μπορεί να περιμένει πολύ σύντομα την πρόσκληση ένταξης της στο ΝΑΤΟ, τώρα που το ελληνικό Κοινοβούλιο επικύρωσε τη συμφωνία των Πρεσπών και την αλλαγή του ονόματος της χώρας, είπε.
    «Θα υπογράψουμε το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ και μπορούμε να το κάνουμε αυτό μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο Στολτενμπεργκ χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι «η κύρωση του πρωτοκόλλου θα χρειαστεί λίγο χρόνο, καθώς εξαρτάται και από τα 29 κοινοβούλια των χωρών μελών του NATO. Την τελευταία φορά χρειάστηκε περίπου ένα χρόνο» αναφερόμενος στην ένταξη του Μαυροβουνίου στη Βορειατλάντική Συμμαχία, η οποία ολοκληρώθηκε το 2017.
    «Μόλις υπογράψουμε το πρωτόκολλο προσχώρησης, τα Σκόπια θα αρχίσουν να κάθονται στο τραπέζι των συζητήσεων στο NATO», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ. Οπως σημειώνει το περιοδικό, φαίνεται ότι το ΝΑΤΟ θα είναι ο πρώτος οργανισμός που θα τηρήσει την υπόσχεση της Δύσης να εντάξει την χώρα με το νέο όνομα της. Ο επόμενος οργανισμός θα είναι η ΕΕ, η οποία θα αξιολογήσει την πρόοδο των υποψήφιων χωρών για ένταξη στην ΕΕ το καλοκαίρι.
    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ικανοποιημένη από τις εξελίξεις, με τον επίτροπο Γιοχάνες Χαν να αναφέρει ότι «η "δύναμη έλξης" της ΕΕ εξακολουθεί να λειτουργεί», προσθέτοντας ότι η ΕΕ «φέρνει σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή σε μια περίοδο που αυξάνονται οι δυνάμεις αποσταθεροποίησης».
    Το Politico καταλήγει ότι όλα θα κριθούν από το πόσο η συμφωνία θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις φετινές εκλογές - τόσο τις ευρωπαϊκές, όσο και τις ελληνικές.
Ξεκινάει τον Ιούνιο η ένταξη της Β. Μακεδονίας 
    Εντωμταξύ, σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μάγια Κοτσίγιανσιτς, ερωτηθείσα  σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο,απάντησε πως το Συμβούλιο της ΕΕ έχει ορίσει μια «σαφή πορεία» για το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο του 2019.   «Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, οι προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να ενδυναμωθούν», ανέφερε, σημειώνοντας, ωστόσο, πως οι εν λόγω εργασίες περιλαμβάνουν επίσης την εφαρμογή των «απαραίτητων μεταρρυθμίσεων».
«Η πορεία που έχουμε μπροστά μας είναι σαφής», κατέληξε η ίδια.