ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Χαμός στη Βουλή: Σε κλίμα έντασης η ονομαστική ψηφοφορία - "Είχα για μια γκαζόζα"!


https://thessbomb.blogspot.com
    Σε ρυθμούς περιδίνησης που προκαλεί η κυβέρνηση «κουρελού» κινείται η Βουλή, παράγοντας εικόνες κοινοβουλευτικού ευτελισμού.
    Αυτή την ώρα στην αίθουσα της Ολομέλειας δίνεται η συνέχεια της χθεσινής ψηφοφορίας – παρωδία για το νομοσχέδιο που φέρνει αλλαγές στο ΑΣΕΠ με την αντιπρόεδρο Τασία Χριστοδουλοπούλου να επιχειρεί με νέες κοινοβουλευτικές «εφευρέσεις» να δείξει ότι η ψήφος εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση αποτυπώνεται
de facto και για κάθε νομοσχέδιο. Παράλληλα η προεδρεύουσα κάλεσε το Σώμα να επαναλάβει την χθεσινή ψηφοφορία με ονομαστική διαδικασία προκαλώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης που εξηγεί πως η διαδικασία έληξε χθες με την καταψήφιση του νομοσχεδίου.
    Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση ο αντιπρόεδρος τη Βουλής Γ. Βαρεμένος ξεκίνησε την ψηφοφορία επι της αρχής και όταν έφτασε στους ΑΝΕΛ διαπίστωσε ότι έλειπε ο εισηγητής τους και άρα υπήρχε κίνδυνος καταψήφισης με αποτέλεσμα να διακόψει στη μέση την ψηφοφορία.
    Σήμερα η κατάσταση απέκτησε χαρακτηριστικά φαιδρής κωμωδίας καθώς ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Αριστείδης Φωκάς προκειμένου να δικαιολογήσει την απουσία τους είπε «
Είχα πιει στο καφενείο μια γκαζόζα και πήγα στην τουαλέτα και εκείνη την ώρα ξεκίνησε η ψηφοφορία. Που το προβλέπει ο Κανονισμός να ξεκινά με αυτό τον τρόπο η ψηφοφορία; Εϊναι γελοία η διαδικασία».
    Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τους 145 βουλευτές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, που παραμένει μειοψηφία στη Βουλή, και από 6 ανεξάρτητους. Η πλειοψηφία που προέκυψε μοιάζει με δεύτερη τερατογένεση (
σ.σ. η πρώτη ήταν η σύμπραξη με τους ΑΝΕΛ), όμως δεν είναι αυτό το βασικό πρόβλημα του Μεγάρου Μαξίμου.
    Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση –
όσο και αν το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να δείξει ότι «ανακατεύει» τα άλλα κόμματα – είναι πως οι 6 που της έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης το έκαναν συγκυριακά αν όχι για ιδιοτελείς λόγους. Γι αυτό άλλωστε 2 απο αυτούς έσπευσαν στο πρώτο κρίσιμο νομοσχέδιο (σ.σ. Συμφωνία των Πρεσπων) να καταψηφίσουν.
    Υπο αυτά τα δεδομένα ο κίνδυνος για την κυβέρνηση είναι να μετατραπούν όλες οι επόμενες ψηφοφορίες νομοσχεδίων –
ακόμα και επουσιωδών – σε ένα ιδιότυπο κυνήγι της δεδηλωμένης με φαιδρά αλισβερίσια με ανεξάρτητους βουλευτές. Σίγουρα, η εικόνα κυβέρνησης που κοινοβουλευτικά εξαρτάται από τις επιθυμίες ορισμένων «ανέστιων» στελεχών της εθνικής αντιπροσωπείας δεν εμπνέει εμπιστοσύνη.
    Ο κίνδυνος αυτός επιβεβαιώθηκε και μάλιστα στο πρώτο ήσσονος σημασίας νομοσχέδιο με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να παραδέχεται ότι «
Προς ώρας αυτή είναι η σύνθεση της Βουλής και αν συνεχίσει το αριθμητικό δεδομένο τα νομοσχέδια θα έρχονται προς ψήφιση με ονομαστική διαδικασία. Είναι νέα κατάσταση που όμως δεν αμφισβητεί την δεδηλωμένη της κυβέρνηση».
    Από την άλλη πλευρά ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εξήγησε «
υπάρχει θεμελιώδης παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής. Είπατε με θάρρος (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ) ότι έχουμε ιδιότυπο καθεστώς. Η κυβέρνηση πήρε 151 ψήφους αλλά δεν έχει ως ΚΟ την απόλυτη πλειοψηφία. Δεν έχει δεδηλωμένη πλειοψηφία. Αρα στις επιμέρους ψηφοφορίες κοινοβουλευτικού έργου δεν έχει τεκμήριο δεδηλωμένης. Εφόσον αυτή είναι η κατάσταση η πλειοψηφία πρέπει να τεκμηριώνεται με τις πρακτικές της βουλής. Ακούστηκαν και καταγράφηκαν οι θέσεις κομμάτων και δεν προέκυψε η πλειοψηφία αυτή. Ανοιξε ο προεδρεύων την διαδικασία με τον συνήθη τρόπο. Θεώρησε ότι υπάρχει απαρτία και απερρίφθη επι της αρχής το νομοσχέδιο. Το συμβάν αυτό δείχνει ότι δεν είχε το προεδρείο την προνοητικότητα και αυτό που συνέβη είναι ότι απεδείχθη το αντιφατικό και ιδιόρρυθμο της κατάστασης. Έχουμε τυπικά κυβέρνηση ουσιαστικά δεν έχουμε πλειοψηφία. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση θεσμικής εκκρεμότητας. Αυτά είναι το αποτέλεσμα του εκβιασμού συνειδήσεων που έχετε κανει. Αν δεν το κατανοήσετε θα έχουμε ακραία θεσμική σύγκρουση. Θυσιάστε το νομοσχέδιο για να πορευτεί η χώρα το ταχύτερο σε εκλογές».
    Ο Νίκος Δένδιας (ΝΔ) εξήγησε πως «
Δεν υπάρχει διαδικασία που καλύπτει αυτό που γίνεται σήμερα δηλαδή την εκ νέου ψηφοφορία. Αν ο προεδρεύων θέλει να γίνει ονομαστική είναι στην ευχέρεια του. Πρέπει όμως να το ανακοινώσει».
    Από την πλευρά της η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου επιχείρησε αρχικά να θέσει σε ψηφοφορία αν το νομοσχέδιο έχει ήδη ψηφιστεί!
    «
Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα . Θέτω σε ψηφοφορία το αν έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Αν έχει καταψηφιστεί το νομοσχέδιο δεν έχουμε κανένα λόγο να γίνει συζήτηση. Αν θεωρείτε ότι απορρίφθηκε το νομοσχέδιο τότε θέτω σε ψηφοφορία αν όντως έχει γίνει αυτό. Θέτω σε ψηφοφορία «έχει καταψηφιστεί το νομοσχέδιο;»» είπε η αντιπρόεδρος.
    Η ίδια παραδέχθηκε ότι έχουν διαμορφωθεί νέες πρακτικές καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές και υπάρχουν 16 ανεξάρτητοι.
    «
Μην το τραβάτε. Μην κάνετε πολιτική από την έδρα. Μην οδηγείτε στα άκρα. Δώστε τον λόγο στους κοινοβουλευτικούς και μην προχωράτε σε προσωπικά συμπεράσματα. Μην το τραβάτε άλλο. Δεν υπάρχει άλλη διαφυγή» επισήμανε ο κ. Δένδιας.
    Από την πλευρά του ο κ Βούτσης είπε «
μετά την παρέμβαση του κ. Βενιζέλου που έχει δίκιο στα περισσότερα είναι σαφές ότι υπάρχει προδιάθεση δημιουργίας μιας πολιτικής και κοινοβουλευτικής εκκρεμότητας ενδεχομένως και για αποπροσανατολισμό από άλλα ζητήματα. Εϊναι απλά τα πράγματα» και πρόσθεσε «Στην χθεσινή διαδικασία δεν θα μπορούσε να διαπιστωθεί ότι υπάρχει πρόβλημα αν δεν ανέκυπτε. Τα προβλήματα διαπιστώνονται όταν ανακύπτουν. Όταν ανέκυψε το πρόβλημα έγινε εφαρμογή άρθρου ΚτΒ. Προς ώρας είναι αυτή η σύνθεση της Βουλής αν συνεχίσει το αριθμητικό δεδομένο τα νομοσχέδια θα έρχονται προς ψήφιση με ονομαστική. Είναι νέα κατάσταση που δεν αμφισβητεί την δεδηλωμένη της κυβέρνηση»
    Πάντως, η όλη εμπλοκή έληξε με την πρόταση του προεδρείου και το νομοσχέδιο τέθηκε εκ νέου σε ονομαστική ψηφοφορία.