ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Στη Νέα Παραλία το Ιστορικό Αρχείο Φροντιστών


https://thessbomb.blogspot.com
    Φροντιστηριακές μνήμες από το 1875 αποτυπώνονται στην Έκθεση του Ιστορικού Αρχείου που εγκαινιάστηκε στο Γυάλινο Περίπτερο της παραλίας. Σπάνια ντοκουμέντα της ιστορίας της εκπαίδευσης της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται στην έκθεση του Ιστορικού Αρχείου των Φροντιστών, την οποία συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Φροντιστών Βορείου Ελλάδος και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και φιλοξενείται στο Γυάλινο Περίπτερο της παραλίας, το οποίο βρίσκεται λίγο πριν το Μέγαρο Μουσικής (στάση Γεωργίου).
    «
Το φροντιστήριο είναι ένας θεσμός που αντέχει στο χρόνο, καθώς όπως φαίνεται και στην έκθεση που παρουσιάζουμε, έχει μια ιστορία στη Θεσσαλονίκη που ξεκινά από το 1875 και φτάνει μέχρι το σήμερα. Είναι μια πρωτοβουλία που αναδεικνύει ότι το φροντιστήριο έχει διάρκεια, αλλά και μέλλον», σημείωσε στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΣΦΒΕ Κώστας Αμπατζίδης, ο οποίος ευχαρίστησε τόσο τον Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Δήμο Θεσσαλονίκης για την
υποστήριξη που παρείχαν για να υλοποιηθεί η πρωτοβουλία, όσο και στον μαθηματικό και πρώην αντιπρόεδρο του ΣΦΒΕ Γιώργο Κωνσταντάρα που δημιούργησε το Ιστορικό Αρχείο των Φροντιστών και το οποίο για πρώτη φορά παρουσιάζεται στο κοινό της Θεσσαλονίκης.
    Την εκδήλωση χαιρέτισαν με σύντομους χαιρετισμούς ο Οικονομικός Επόπτης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Κώστας Ιακώβου, ο οποίος σημείωσε ότι το Επιμελητήριο στηρίζει τις πρωτοβουλίας που αναδεικνύουν την ιστορία της Θεσσαλονίκης και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας Νίκος Ρουσάκης ο οποίος τόνισε ότι με τέτοιες εκδηλώσεις αποδεικνύεται ότι το φροντιστήριο στην Ελλάδα δηλώνει «παρών», ότι ο θεσμός έρχεται από μακριά και πηγαίνει ακόμη πιο μακριά. Από τη μεριά του ο κ. Κωνσταντάρας επισήμανε ότι το Ιστορικό Αρχείο είναι αποτέλεσμα έρευνας σε αρχεία βιβλιοθηκών της Θεσσαλονίκης, σε εφημερίδες από το 1875 και προφορικές μαρτυρίες φροντιστών και μαθητών. «
Ελπίζω να θυμίσει σε όλους που το επισκέπτονται τις στιγμές της μαθητικής ζωής, αλλά και εικόνες από τις παλιές γειτονιές της πόλης», σημείωσε.
    Ο επισκέπτης της έκθεσης έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά ιστορικά ντοκουμέντα, βιβλία που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα, παλιές φωτογραφίες, αποκόμματα από ιστορικές εφημερίδες, όπως ο «
Ερμής» της οικογένειας Γκαρμπολά, που χρονολογούνται από 1875, καθώς και ιστορικά γεγονότα γύρω από την φροντιστηριακή εκπαίδευση που χρονολογούνται από την Οθωμανική περίοδο και φτάνουν μέχρι το σήμερα.
    Η έκθεση λειτουργεί τις πρωινές ώρες από τις 11 μέχρι τις 13.30 και το απόγευμα από τις 5 έως τις 8.