Δύο νέες μελέτες έρχονται να επιβεβαιώσουν
σειρά προηγουμένων που έχουν δείξει ότι η μαύρη σοκολάτα αποτελεί ένα είδος… φαρμάκου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις
δύο μελέτες που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας της Αμερικανικής Εταιρείας για τη Φαρμακολογία και την
Πειραματική Θεραπευτική (American Society for
Pharmacology and Experimental Therapeutics, ASPET) στο Σαν
Ντιέγκο, η σκούρα σοκολάτα με
περιεκτικότητα 70% σε κακάο έχει θετική επίδραση στο στρες, στις φλεγμονές, στη
διάθεση, στη μνήμη και στην ανοσία ενάντια στις ασθένειες. Τα
τελευταία χρόνια έχουν γίνει δεκάδες μελέτες και για τις ευεργετικές ιδιότητες
της σοκολάτας (κυρίως της μαύρης) στον ανθρώπινο οργανισμό. Ας δούμε
ορισμένες από τις πιο ενδιαφέρουσες εξ αυτών.
Καρδιακή λειτουργία
Η
κατανάλωση σοκολάτας με μέτρο σχετίζεται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο διάγνωσης
κολπικής μαρμαρυγής, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Heart.
Ερευνητές του Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του
Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής την Ελίζαμπεθ
Μοστόφσκι, ανέλυσαν στοιχεία για 55.500 άτομα 50 έως 64 ετών,
συσχετίζοντας την κατάσταση της υγείας τους με τη διατροφή τους και άλλους
παράγοντες. Σε διάστημα 13,5 ετών διαγνώστηκαν 3.346 περιπτώσεις κολπικής
μαρμαρυγής, της συχνότερης καρδιακής αρρυθμίας. Από την επεξεργασία των
δεδομένων προέκυψε ότι όσο περισσότερη σοκολάτα έτρωγε κανείς (έως ένα
όριο) τόσο
μειωνόταν η πιθανότητα να διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή. Για την κατανάλωση
δύο έως έξι μερίδων την εβδομάδα, ο κίνδυνος ήταν κατά μέσο όρο 20% μικρότερος,
για μία μερίδα την εβδομάδα ήταν 17% μικρότερος, ενώ για μία έως τρεις μερίδες
τον μήνα η μείωση του κινδύνου ήταν 10%. Ως μερίδα θεωρήθηκαν τα 30 γραμμάρια
περίπου.
Εγκεφαλική λειτουργία
Όσοι
τρώνε 100 γραμμάρια σοκολάτα καθημερινά, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο για
καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως έμφραγμα και εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια βρετανική
επιστημονική έρευνα. Επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Φίο
Μίιντ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Σκωτία,
πραγματοποίησαν μετα-ανάλυση οκτώ μελετών πάνω στη σχέση σοκολάτας και
καρδιαγγειακών παθήσεων. Στις μελέτες
αυτές έλαβαν μέρος περίπου 158 χιλιάδες άτομα και κάλυπταν μια περίοδο 12 ετών
κατά μέσο όρο. Περίπου το 20% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι δεν έτρωγαν
καθόλου σοκολάτα. Μεταξύ των υπολοίπων, η μέση ημερήσια κατανάλωση ήταν επτά
γραμμάρια, ενώ μερικοί έτρωγαν έως 100 γραμμάρια τη μέρα. Η ανάλυση έδειξε ότι
αυτή η τελευταία ομάδα, που έτρωγε την περισσότερη σοκολάτα, αποτελούνταν
κυρίως από νεότερα άτομα, με μικρότερο βάρος, μικρότερη αρτηριακή πίεση και λιγότερες
πρωτεΐνες λόγω φλεγμονής ενώ παράλληλα τα άτομα αυτά ασκούνταν περισσότερο
– πρόκειται για παράγοντες που στο σύνολό τους μειώνουν τον καρδιαγγειακό
κίνδυνο. Οι υπολογισμοί έδειξαν ότι, σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου
σοκολάτα, όσοι έτρωγαν πολλή, κινδύνευαν κατά 11% λιγότερο από καρδιαγγειακή
νόσο, κατά 25% λιγότερο από θάνατο λόγω καρδιαγγειακού επεισοδίου και κατά 23%
λιγότερο από εγκεφαλικό.
Ο βήχας
Ερευνητές στη Βρετανία διαπίστωσαν ότι ένα
συστατικό της σοκολάτας έχει αντιβηχικές ιδιότητες. Ομάδα ερευνητών με
επικεφαλής τον καθηγητή Αλάιν Μόρις, διευθυντή της Κλινικής για τον
Βήχα του Πανεπιστημίου Hull στο Γιορκσάιρ, μελέτησαν 300 άτομα με επίμονο βήχα.
Οι ασθενείς λάμβαναν δύο φορές ημερησίως για διάστημα δύο εβδομάδων μια κάψουλα
που περιείχε θεοβρομίνη, μια φυσική ουσία που εξάγεται από το κακάο. Το 60% των
ασθενών παρουσίασε αξιοσημείωτη βελτίωση του βήχα κατά τη διάρκεια λήψης της
ουσίας. Όπως επισημαίνουν όμως οι ερευνητές δεν έχουμε να κάνουμε με θεραπεία
αφού, όπως φαίνεται, η θεοβρομίνη απλώς καταστέλλει τον βήχα, ο οποίος
επιστρέφει μόλις οι ασθενείς σταματήσουν τη λήψη της ουσίας. Οι επιστήμονες
αναφέρουν πάντως ότι η κατανάλωση μιας μαύρης σοκολάτας ημερησίως διαθέτει
ικανή ποσότητα θεοβρομίνης ώστε να ανακουφίσει κάποιον που ταλαιπωρείται από
βήχα.
Σούπερ τροφή
Σύμφωνα
με μελέτη αμερικανών ειδικών η σοκολάτα επιδρά πιο ευεργετικά στον οργανισμό
απ’ ό,τι πολλά φρούτα. Επιστήμονες του Κέντρου Υγείας και Διατροφής Ηershey
διαπίστωσαν ότι η μαύρη σοκολάτα διαθέτει πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς
και πολυφαινόλες που προστατεύουν τον οργανισμό ακόμη και από σοβαρές ασθένειες
όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες. «Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν
ότι η σοκολάτα πρέπει να καταχωρηθεί στη λίστα των σούπερ τροφών» αναφέρουν οι
ερευνητές στο άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Chemistry Central Journal». Με τον όρο «σούπερ τροφές» χαρακτηρίζονται
οι τροφές που έχουν υψηλές συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών συστατικών τα οποία
εμποδίζουν την αλλοίωση και τελικά την καταστροφή των υγιών κυττάρων. Οι
ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα και συγκρίσεις με τη μαύρη σοκολάτα, το
κακάο, διάφορα είδη ροφημάτων σοκολάτας καθώς και πολλά είδη φρουτοχυμών. Οπως
διαπίστωσαν, η αντιοξειδωτική δράση της μαύρης σοκολάτας υπερέχει από εκείνη
όλων των άλλων ειδών σοκολάτας και πολλών φρούτων. Τη δεύτερη πιο ευεργετική
δράση έχει σύμφωνα με τη μελέτη το κακάο. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι ζεστές
μορφές σοκολάτας δεν προσφέρουν κάτι στον οργανισμό γιατί η αύξηση της
θερμοκρασίας καταστρέφει τα αντιοξειδωτικά συστατικά της.