ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Ομπάμα: Δεν θα κάνουμε το συριακό έναν πόλεμο των ΗΠΑ με τη Ρωσία -Θα συνεργαστώ με τον Πούτιν αν...



    Το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν την πρόθεση να επιτρέψουν να μετατραπεί η σύρραξη στη Συρία σε πόλεμο με τη Ρωσία μέσω ενδιάμεσων, έστειλε ο Μπαράκ Ομπάμα.
    Παράλληλα, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Αμερικανός πρόεδρος έθεσε το πλαίσιο υπό το οποίο η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να συνεργαστεί με το Κρεμλίνο σε αυτό το ζήτημα.
    «Είπα στον κ. Πούτιν ότι θα ήμουν διατεθειμένος να συνεργαστώ μαζί του εάν προτίθεται να επιτύχει σε συνεννόηση με τους εταίρους του, τον κ. Ασαντ και το Ιράν, μια πολιτική μετάβαση, εάν μπορεί να προσφέρει στην υπόλοιπη διεθνή κοινότητα μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, αναφερόμενος στη συνομιλία που είχαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα.
    «Στη συζήτησή μου με τον πρόεδρο Πούτιν έκανα πολύ σαφές ότι ο μόνος τρόπος να επιλυθεί το πρόβλημα στη Συρία είναι να υπάρξει μια πολιτική μετάβαση η οποία θα είναι συνολική, η οποία θα διατηρήσει τις κρατικές δομές σε τάξη, θα κρατήσει το στρατό σε τάξη... και ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί αυτό είναι ο κ. Ασαντ [να δεχθεί] τη μετάβαση», ανέφερε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος.
    Ο Ομπάμα είπε πως εάν η Ρωσία και το Ιράν επιδιώκουν να «ενισχύσουν τον Άσαντ και να καθυποτάξουν τον πληθυσμό, θα βρεθούν σε τέλμα και αυτό δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Ο κ. Πούτιν αναγκάστηκε να επέμβει στη Συρία όχι λόγω της δύναμής του, αλλά λόγω της αδυναμίας του, διότι ο πελάτης του, ο κ. Άσαντ, κατέρρεε, και δεν αρκούσε πλέον να του στέλνει όπλα και χρήματα», σημείωσε επίσης.
    Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ακόμη ότι η μετατροπή του συριακού σε πόλεμο ΗΠΑ- Ρωσίας μέσω ενδιάμεσων θα ήταν λαθεμένη στρατηγική από της χώρας του. Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι ο πόλεμος στη Συρία πλέον διεξάγεται ανάμεσα «στη Ρωσία, το Ιράν, και στον [πρόεδρο Μπασάρ αλ] Άσαντ και τη συντριπτική πλειονότητα του συριακού λαού». Πρόσθεσε ακόμη ότι ο πόλεμος της Συρίας δεν είναι «μια παρτίδα στη σκακιέρα των υπερδυνάμεων» και εκτίμησε ότι η εμπλοκή της Ρωσίας στον πόλεμο πρόκειται να την αποδυναμώσει.