ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

To μεγάλο φαγοπότι των μαϊμού συντάξεων στο Δημόσιο

    Τέλος στο μεγάλο φαγοπότι με μαϊμού και πεθαμένους συνταξιούχους του δημοσίου επιχειρεί να βάλει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
    Σε μεγάλο βαθμό τα έχει καταφέρει, καθώς η διαδικασία απογραφής των συνταξιούχων του δημοσίου ολοκληρώθηκεέχουν ανακτηθεί 42 εκατ. ευρώ αχρεωστήτως καταβληθέντων συντάξεων και αναζητούνται ακόμα 22,2 εκατ.
    Τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποδεικνύουν την εφευρετικότητα προσώπων του συγγενικού περιβάλλοντος πεθαμένων, οι οποίοι συνέχιζαν, για δεκαετίες μετά τον θάνατο του δικαιούχου σε ορισμένες περιπτώσεις, να παίρνουν τις συντάξεις.
    Η περίπτωση κόρης δικαστικού με μηνιαία σύνταξη 3.990 ευρώ είναι ίσως η πλέον χαρακτηριστική. Ο δικαστικός πέθανε και πέντε χρόνια μετά τον θάνατό του η κόρη του συνέχιζε να παίρνει τη σύνταξη του πεθαμένου πατέρα της παράνομα. Ήταν συνδικαιούχος στον λογαριασμό όπου έμπαινε η σύνταξη, αλλά για να μην καταγραφεί ο θάνατος του πατέρα της στο Ληξιαρχείο στη ληξιαρχική πράξη αφαίρεσε ένα σύμφωνο από το επώνυμο του πατέρα της, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει διασταύρωση του θανάτου του.
    Μάλιστα, η κόρη είχε πάρει ένα μεγάλο στεγαστικό δάνειο από τράπεζα και με πάγια εντολή το πλήρωνε από τη σύνταξη του μακαρίτη.
    Σε άλλη περίπτωση, βουλευτή, ο οποίος είχε εκλεγεί πριν από περίπου 50 χρόνια στο ελληνικό κοινοβούλιο, ακόμα αναζητείται η νόμιμη δικαιούχος είσπραξης της σύνταξής του σύζυγος, η οποία από το 2006 δεν έχει υποβάλει φορολογική δήλωση, ο θάνατός της δεν έχει δηλωθεί σε κανένα ληξιαρχείο, αλλά δεν έχει απογραφεί ούτε και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 17 Σεπτεμβρίου 2012 το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σταμάτησε να καταβάλλει συντάξεις σε 2.798 άτομα τα οποία δεν απεγράφησαν.
    Με την πάροδο των μηνών, κάποιοι προσήλθαν για απογραφή, άλλοι διαπιστώθηκε ότι είχαν πεθάνει και διεγράφησαν, με παράλληλη αναζήτηση των ενδεχομένως αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, και τελικά σήμερα 385 άτομα που έπαιρναν συντάξεις δημοσίου έως τον Σεπτέμβριο του 2012 εξακολουθούν να μην έχουν απογραφεί.
    Μεταξύ αυτών είναι η σύζυγος του βουλευτή, τρεις ιερείς, 49 δικαιούχοι πολεμικών συντάξεων, 62 στρατιωτικών συντάξεων, 94 πολιτικών συντάξεων, 6 του ΟΣΕ, 6 δήμαρχοι και πρόεδροι Κοινοτήτων, 19 υπάλληλοι Δήμων και Κοινοτήτων, 2 αγροφύλακες, 2 καλλιτέχνες - λογοτέχνες και 141 δικαιούχοι συντάξεων Εθνικής Αντίστασης.
    Σε 358 περιπτώσεις με αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά πάνω από 30.000 ευρώ στην κάθε μία τα στοιχεία έχουν διαβιβαστεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στις αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές καθώς υπάρχει υπόνοια απάτης.
    Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις δικαιούχου πολιτικής σύνταξης ο οποίος πέθανε το 1988 και εμφανιζόταν να κάνει φορολογική δήλωση έως το 2010. Άγαμης θυγατέρας που παντρεύτηκε το 1967, αλλά δήλωσε το γάμο 25 χρόνια αργότερα το 1992. Χήρας που έθαψε τον μακαρίτη το 1969, παντρεύτηκε ξανά το 1972, αλλά δεν δήλωσε τον γάμο της για να μη χάσει τη σύνταξη, ενώ αποτροπιασμό προκαλεί η περίπτωση δικαιούχου στρατιωτικής σύνταξης, στη ληξιαρχική πράξη θανάτου του οποίου αναφέρεται ως αιτία θανάτου ο στραγγαλισμός μετά από εγκληματική ενέργεια, αλλά στον τραπεζικό του λογαριασμό όπου έμπαινε η σύνταξη οι επιτήδειοι είχαν αφήσει μόνο 5 ευρώ.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μεγάλο φαγοπότι με τις παράνομες συντάξεις είχαν εμπλακεί στο παρελθόν και τρεις υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για τους οποίους έχει κινηθεί πειθαρχική διαδικασία και έχουν προφυλακιστεί, καθώς παρότι είχαν τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου των δικαιούχων έμπαιναν στο πληροφορικό σύστημα συντάξεων, τους «ανάσταιναν», άλλαζαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και έπαιρναν οι ίδιοι τις συντάξεις.
    Δύο άλλα ευσυνείδητα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι κ. Αλεξόπουλος και Λουκάς, τρέχουν τώρα ανά την Ελλάδα προκειμένου να συνδράμουν τις δικαστικές αρχές με τα στοιχεία που άντλησαν τα τελευταία χρόνια από τράπεζες, ληξιαρχεία, ασφαλιστικούς φορείς, δήμους ή ακόμη και κοιμητήρια προκειμένου να διερευνηθούν αυτές οι υποθέσεις.
    Ο κ. Σταϊκούρας πάντως διαβεβαίωσε ότι σήμερα δεν χορηγείται καμία μη νόμιμη σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης καθολικής απογραφής συνταξιούχων από το 1949.