ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Πράσινη ελιά Χαλκιδικής: Τιμή και βιολογικοί καθαρισμοί καθηλώνουν το προϊόν



    Στο ζενίθ βρίσκεται αυτή την περίοδο η συγκομιδή της πράσινης βρώσιμης ελιάς Χαλκιδικής. Ωστόσο η τιμή για την πρώτη κατηγορία δεν ξεπερνά το ένα ευρώ ανά κιλό ενώ λόγω της αυξημένης παραγωγής στις χαμηλότερες κατηγορίες, οι παραγωγοί δε θα εισπράξουν κατά μέσο όρο περισσότερο από 75 λεπτά το κιλό.
    Διάφορα είναι τα θέματα που απασχολούν τόσο τους καλλιεργητές όσο και τους μεταποιητές της ελιάς στη Χαλκιδική. Ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Χαλκιδικής Παύλος Γιαλαγκολίδης, μιλώντας πρόσφατα στην εκπομπή «Όλα στον αέρα» του ράδιο Star 95,5 επεσήμανε ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη για την καθηλωμένη τιμή του κυρίαρχου αυτού προϊόντος, φέρουν οι ίδιοι οι αγρότες καθώς «εγκαταλείπουν» την παραγωγή τους στην πόρτα των εμπόρων και σχεδόν επαιτούν να εισπράξουν κάποια χρήματα. «
Μόνο στον αγροτικό τομέα συμβαίνει αυτό. Εάν το εξετάσουμε επιχειρηματικά, γιατί να ανακοινώσουν οι έμποροι τιμές; Έχουν λόγο; Ή γιατί να προσφέρουν μεγαλύτερη τιμή;»είπε χαρακτηριστικά. Συνεχίζοντας τόνισε ότι πρέπει οι καλλιεργητές να βάλουν μυαλό και να αλλάξουν στάση καθώς πρόκειται για την κορυφαία στιγμή της χρονιάς, τώρα που ανταμείβονται οι κόποι τους.
Σκεπτικισμός και στους μεταποιητές
    Σε δεινή θέση, όμως, βρίσκονται και οι δεκάδες μεταποιητές που ασχολούνται με το αντικείμενο στο νομό Χαλκιδικής αφού πέρα από την εξοντωτική φορολογία έχουν να αντιμετωπίσουν και την αυστηρή περιβαλλοντική νομοθεσία. Η υποχρέωση που καλούνται να εκπληρώσουν με την κατασκευή βιολογικών καθαρισμών στις μονάδες τους, ουσιαστικά τους οδηγεί σε οικονομική ασφυξία. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που ανέφερε ο μεταποιητής-ιδιοκτήτης μονάδας και πρόεδρος του ελαιουργικού συνεταιρισμού Πολυγύρου Παναγιώτης Χλιάπας ότι για μια μονάδα δυναμικότητας 500 τόνων το κονδύλιο μόνο για την κατασκευή βιολογικού καθαρισμού, ξεπερνά τις 250.000ευρώ. «Θα πρέπει σε αυτό το ποσό να προσθέσουμε και το ετήσιο κόστος λειτουργίας και συντήρησης του καθαρισμού οπότε το ποσό εκτοξεύεται. Αλλά ακόμα και αν προχωρήσουμε, τι θα γίνει δηλαδή, θα γεμίσει η Χαλκιδική με βιολογικούς καθαρισμούς, γιατί μιλάμε για πολλές δεκάδες τέτοιων επιχειρήσεων» αναρωτήθηκε ο κ. Χλιάπας. Σύμφωνα με τον ίδιο, λύση αποτελεί η κατασκευή δύο βιολογικών καθαρισμών μεγάλης χωρητικότητας, που θα εξυπηρετούν όλες τις μονάδες του νομού και επιπλέον το επεξεργασμένο νερό θα είναι κατάλληλο για την άρδευση των κτημάτων.
Ολιγωρία της πολιτείας για τους βιολογικούς καθαρισμούς
    Προς την ίδια κατεύθυνση ήταν και οι δηλώσεις του περιφερειακού συμβούλου Κεντρικής Μακεδονίας Δημήτρη Τζηρίτη, ο οποίος επεσήμανε ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας η συγκεκριμένη δράση και την κατηγόρησε για απροθυμία στον τομέα αυτό. «Έτσι, η ευθύνη μετακυλύεται αναγκαστικά στο μεταποιητή, η οποία όμως είναι δυσβάσταχτη και δύσκολα μπορεί να καλυφθεί. Οι μεταποιητές χρεώνονται για τη δράση αυτή. Σκεφτείτε ότι οι 100.000 τόνοι ελιάς δημιουργούν 350.000 τόνους ελαιολύματα. Πέραν όλων των άλλων αυτή η ποσότητα του επεξεργασμένου πλέον νερού, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για άρδευση και έτσι να αντιμετωπιστεί κάπως, το επίσης μείζον θέμα» είπε ο κ. Τζηρίτης. Επίσης συμπλήρωσε ότι αυτά τα έργα θα έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και κάποτε πρέπει να ξεκινήσουν ενώ εάν αφήσουν την αρμοδιότητα αυτή στους φορείς της αυτοδιοίκησης, δήμους και περιφέρεια, αυτοί θα καταφέρουν να τους κατασκευάσουν.