Η τουρκική κουζίνα αποτελεί τον συνδετικό
κρίκο της ελληνικής με αυτή της Μέσης Ανατολής και υπάρχουν πολλά φαγητά που
έχουν αγαπηθεί τόσο ώστε να τα θεωρούμε «δικά
μας». Ας δούμε 10 χαρακτηριστικά πιάτα που ίσως να μην είναι τόσο
προφανή αλλά σίγουρα θα τα λατρέψετε.
Κεμπάπ
Το κεμπάπ είναι ένα από τα πιο τυπικά
τουρκικά φαγητά, αφού αναφέρεται σε όλα τα τουρκικά κρέατα. Τα ψητά κομμάτια
κρέατος σε σουβλάκι ονομάζονται σις κεμπάπ,
ενώ σε κάποιες συνοικίες σερβίρουν «doner»
κεμπάπ. Αξίζει να δοκιμάσετε και Alazanik
και Tandir κεμπάπ.
Menemen
Το menemen
θεωρείται ιδανικό πιάτο για πρωινό αλλά μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε
στιγμή της ημέρας. Είναι ένα βασικό γεύμα και αποτελείται από κρεμμύδια, πιπεριές και ντομάτες
που ζεσταίνονται σε καυτό τηγάνι. Στη συνέχεια τα αυγά σπάνε
μέσα στο τηγάνι και είτε μένουν τηγανητά είτε αναμιγνύονται με τα κρεμμύδια και
τις πιπεριές σαν ομελέτα. Στο τέλος προστίθενται ορισμένα μπαχαρικά όπως πάπρικα και μαύρο πιπέρι, και με τη συνοδεία ενός
απλού κομματιού από ψωμί είστε έτοιμοι για ένα τέλειο γεύμα.
Gozleme
Το Gozleme
είναι μια χειροποίητη ζύμη που απλώνεται και γεμίζεται με αλμυρά κρέατα, λαχανικά και τυριά.
Μετά σφραγίζεται και μαγειρεύεται σε ένα ταψάκι.
Σιμίτ
Οι Τούρκοι τρώνε ένα μεγάλο πρωινό μαζί με
όλη την οικογένεια και το σιμίτ είναι η
βάση σε κάθε τραπέζι. Αν και το simit
είναι απλά ένα κυκλικό ψωμί με σουσάμι (όπως το κουλούρι Θεσσαλονίκης) από πάνω
ταιριάζει εξαιρετικά με οποιοδήποτε είδος κρέατος ή τυριού τραβάει η όρεξή σας.
Λαχματζούν
Είναι το τουρκικό
αντίστοιχο της πίτσας, με πολύ λεπτή βάση και γέμιση από μπόλικο κρεμμύδι, κιμά, πιπεριές και ντομάτα. Παραδοσιακά σερβίρεται με μια σαλάτα που σημαίνει ότι τα
λεφτά σας θα πιάσουν τόπο.
Μπουρέκ
Το μπουρέκ είναι μια τουρκική πίτα που
συνήθως γεμίζεται με κρέας, τυρί, πατάτες ή σπανάκι. Μπορείτε να το προμηθευτείτε
στα περισσότερα αρτοποιεία, αν και την καλύτερη ποιότητα θα τη βρείτε σε ειδικά
καταστήματα μπουρέκ . Υπάρχουν διάφοροι τύποι για να
δοκιμάσετε όπως το σου μπουρέκ (με νερό),
το οποίο είναι πολύ μαλακό ή το sigara
μπουρέκ (πίτα τσιγάρο) που είναι μακρύ και λεπτό με
γέμιση από τυρί ή πατάτα. Τα borek είναι τέλεια σνακ και κάνουν και για πρωινό
αν προτιμάτε.
Μπαλίκ Εκμέκ
Εκμέκ στα τουρκικά σημαίνει ψωμί και
το μπαλίκ εκμέκ είναι σάντουιτς με ψάρια που καταναλώνεται ως
επί το πλείστον στην Κωνσταντινούπολη κατά μήκος του
Βοσπόρου. Υπάρχουν μερικά διαφορετικά είδη αλλά το πιο συνηθισμένο είναι ένα
είδος ψαριών του αλμυρού νερού μέσα σε ένα σάντουιτς με λίγη σαλάτα. Είναι απλό
και νόστιμο και συνήθως καλύτερο σε εστιατόριο, αν και λίγο πιο ακριβό.
Manti
Το Manti
παραδοσιακά προέρχεται από την περιοχή Kayseri της
Τουρκίας και είναι ζυμαρικό γεμισμένο με κιμά. Το Manti βράζεται σε υψηλή θερμοκρασία και στη
συνέχεια σερβίρεται στο τραπέζι καλυμμένο με γιαούρτι. Δε
θα βρείτε αυτό το πιάτο σε όλα τα τουριστικά εστιατόρια για αυτό θα πρέπει να
το αναζητήσετε σε παραδοσιακά μέρη.
Sac Kavurma
Το Sac
Kavurma είναι ένα μίγμα από κρέας, πιπεριές, κρεμμύδι και ντομάτες που αναμιγνύονται με βότανα και στη συνέχεια ψήνονται σε υψηλή θερμότητα σε τηγάνι. Θα
σερβιριστεί στο τραπέζι σας με τη φλόγα ακόμη να καίει. Παραδοσιακά συνοδεύεται
με ρύζι και ορισμένα λαχανικά και είναι βέβαιο ότι δε θα
αφήσετε τίποτα στο πιάτο.
Λουκούμια
Τα τουρκικά
λουκούμια! Θα τα βρείτε σε πολλές διαφορετικές γεύσεις, με διάφορα
αρώματα όπως τριαντάφυλλο, μαστίχα, λεμόνι και νόστιμη γέμιση από ξηρούς
καρπούς ή σκέτα. Μη φύγετε αν δεν απολαύσετε έναν παραδοσιακό τουρκικό καφέ
μαζί με λουκούμι της αρεσκείας σας.