ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Προσφυγές στο Ευρωπαϊκο Δικαστηριο


Νικόλαος Ζαρκάδας Υποστράτηγος ε.α
            Τελευταία στον γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο και μέσα κοινωνικής δικτύωσης δη­μο­σιεύ­τηκαν επιστολές και ανακοινώσεις σχετικές με τη δυνατότητα συναδέλφων προσφυγής ε­νώ­πιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων Ανθρώπου (Ε.Δ.Δ.Α.).
            Στις γραμμές που ακολουθούν, λίαν περιληπτικά, χωρίς νομικούς όρους και χωρίς να εί­μαι ο ειδικότερος, θα προσπαθήσω να υπενθυμίσω μερικά στοιχεία που αφορούν την προ­σφυ­γή ενώπιον του Ε.Δ.Δ.Α.
            Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εδρεύει στο Στρασβούργο, δικάζει προσφυγές, που σχε­τί­ζο­νται με την παραβίαση δικαιωμάτων, που διασφαλίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δι­καιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Σ.Δ.Α.), την οποία η Ελλάδα έχει επικυρώσει με το Ν.Δ. 53/1974, όπως και τα προσαρτημένα σε αυτό υπ' αριθμ. 1, 6, 7 και 13 Πρόσθετα Πρω­τό­κολ­λα.
            Οι διατάξεις της Ε.Σ.Δ.Α. και των Πρωτοκόλλων έχουν άμεση και υπερνομοθετική ισχύ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 του Συντάγματος, στο οποίο ρητά και με σα­φή­νεια καθορίζεται ότι "Οι γενικά παραδεγμένοι κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο ....... υπερισχύουν από κάθε άλλη α­ντί­θετη διάταξη νόμου (παρ.1).
            Για την άσκηση ατομικής προσφυγής ενώπιον του Ε.Δ.Δ.Α. πρέπει να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις :
α) Η προσβολή του δικαιώματος να είναι άμεση και προσωπική.
β) Να ασκείται η προσφυγή κατά δημοσίων αρχών, ήτοι διοικητικών, δικαστικών ή Ν.Π.Δ.Δ. και όχι κατά ιδιωτών ή Ν.Π.Ι.Δ.
γ) Να έχουν εξαντληθεί όλα τα ένδικα μέσα του εσωτερικού δικαίου και να έχει γίνει ενώ­πιων των εθνικών δικαστηρίων επίκληση των σχετικών διατάξεων της Ε.Σ.Δ.Α., με τις ο­ποίες προστατεύεται το δικαίωμα.
δ) Η προσφυγή να είναι υπογεγραμμένη από τον προσφεύγοντα ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του. Υποβάλλεται εντός έξι μηνών από την κοινοποίηση της αμετάκλητης απόφασης του ε­θνι­κού δικαστηρίου με συστημένη επιστολή.
            Κατά την υποβολή της προσφυγής δεν είναι απαραίτητο ο προσφεύγων να εκ­προ­σω­πεί­ται από δικηγόρο. Η προσφυγή δύναται να είναι συντεταγμένη στην ελληνική γλώσσα. Η εκπροσώπηση είναι απαραίτητη κατά την συζήτηση της προσφυγής ενώπιον του ακροα­τη­­ρίου.
            Σε περίπτωση που το δικαστήριο κρίνει ότι υπήρξε παραβίαση δικαιώματος, που προ­στατεύεται από την Ε.Σ.Δ.Α., επιδικάζει στον προσφεύγοντα χρηματικό ποσό, ως δίκαιη ικα­νοποίηση αυτού.
            Επισημαίνεται δε ότι οι αποφάσεις του Ε.Δ.Δ.Α είναι δεσμευτικές για τα κράτη-μέ­λη, που έχουν υπογράψει και κυρώσει την Ε.Σ.Δ.Α. και υποχρεωτικά εκτελεστέες από αυτά.
Η Ελλάδα εφόσον καταδικαστεί, υποχρεούται να συμμορφωθεί προς την απόφαση το δι­κα­στη­ρίου και να καταβάλλει στον δικαιωθέντα τόσο την επιδικασθείσα αποζημίωση, όσο και τα δικαστικά έξοδα.
            Τα ελληνικά δικαστήρια είναι υποχρεωμένα να τηρούν και να εφαρμόζουν τη νομο­λο­γία του Ε.Δ.Δ.Α.
            Προφανώς οι προσφυγές για τις οποίες δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, απορ­ρίπτονται.