ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Άμεση επιστροφή ΦΠΑ σε συνεπείς επιχειρήσεις προωθεί το ΥΠΟΙΚ



capital.gr
    Σε μια περίοδο που η αγορά στενάζει από έλλειψη ρευστότητας και οι κάνουλες της τραπεζικής χρηματοδότησης παραμένουν ερμητικά κλειστές, η γρήγορη επιστροφή των φόρων αποτελεί μια σημαντική προϋπόθεση για να καταφέρουν οι επιχειρήσεις που ακόμη λειτουργούν να παραμείνουν ζωντανές.
    Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, ετοιμάζει εγκύκλιο με οδηγίες προς τις Εφορίες προκειμένου να επιστρέφεται άμεσα ( Πόσο «άμεσα»; Από «τρία τέρμινα» σε «ένα τέρμινο»; )ο ΦΠΑ σε επιχειρήσεις οι οποίες είναι συνεπείς σε οικονομικές και τυπικές υποχρεώσεις τους προς την Εφορία.
    Ειδικότερα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Capital.gr, η εγκύκλιος θα προβλέπει:
      - Την κατάταξη των επιχειρήσεων που αιτούνται επιστροφής ΦΠΑ σύμφωνα με την προηγούμενη φορολογική τους συμπεριφορά.
      - Οι επιχειρήσεις που τα τελευταία χρόνια δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις, ήταν συνεπείς στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων και υπέβαλαν κανονικά τις δηλώσεις που προβλέπει ο νόμος θα ομαδοποιούνται στην πρώτη ταχύτητα. Σε αυτές τις επιχειρήσεις το αίτημα για επιστροφή ΦΠΑ προβλέπεται ότι θα ικανοποιείται ταχύτατα, δηλαδή χωρίς έλεγχο και μέσα σε μερικές ημέρες.
      - Οι επιχειρήσεις που στο παρελθόν έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις, δεν έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις ή έχουν οφειλές προς το Δημόσιο θα μπαίνουν στη δεύτερη ταχύτητα. Πιο συγκεκριμένα, θα διενεργείται φορολογικός έλεγχος για να διαπιστωθεί αν έχουν πλέον τακτοποιήσει τις φορολογικές τους εκκρεμότητες. Όταν ολοκληρώνεται ο έλεγχος, το αίτημα για επιστροφή ΦΠΑ θα ικανοποιείται.