ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Και η πιπίλα δίπλα να μαρτυρεί την απανθρωπιά των δολοφόνων



ΚΥΠΡΟΣ  Στερνό αντίο στον μικρότερο αγνοούμενο
    Λευκωσία: Ποιος δολοφονεί ένα βρέφος έξι μηνών;
    Πόσο απάνθρωπος πρέπει να είναι κάποιος να σκοτώσει ένα παιδί στην αγκαλιά της μητέρας του;
    Και ύστερα τη μητέρα του και άλλα τέσσερα μέλη της οικογένειάς του;
    Ναι, βρέθηκε και ταυτοποιήθηκε ο νεαρότερος αγνοούμενος της τουρκικής εισβολής, Ανδρέας Κυριάκου, και η κηδεία του, όπως και η κηδεία των υπολοίπων μελών της οικογένειάς του, θα τελεστεί το Σάββατο 10 Οκτωβρίου στις 10 π.μ. από τον ιερό ναό Της Του Θεού Σοφίας.
    Οι συγγενείς προσήλθαν και είδαν τα λείψανα του βρέφους, της μητέρας του Αγγελικής, των αδελφών της, Σούλας Α. Θεμιστοκλέους μόλις 11 ετών, Μάρως Α. Θεμιστοκλέους 19 ετών, Θεμιστούλας Α. Θεμιστολέους 21 ετών, καθώς και της μητέρας των κοριτσιών, Ελένης Α. Θεμιστοκλέους, όλων από το Τραχώνι Κυθραίας.
    Πόσο μέγεθος έχει το λείψανο ενός βρέφους έξι μηνών; Πόση αντοχή πρέπει να έχει ένας συγγενής να σταθεί από πάνω του, να παρατηρεί τυχόν τα σημάδια του θανάτου; Και η πιπίλα δίπλα να μαρτυρεί την απανθρωπιά των δολοφόνων. Κλείνεις τα μάτια και δεν βλέπεις οστά αλλά το βρέφος ζωντανό να το κρατάς στην αγκαλιά σου και να του παίζεις και να του τραγουδάς και αυτό να σε βλέπει παράξενα και ξαφνικά να αρχίζει να κλαίει ή να γελά. Έτσι τον θυμάται ο θείος του Παναγιώτης: «Τον παίρναμε στην αγκαλιά μας και του παίζαμε». Ακολουθεί μια παύση από αυτές που ο πόνος φτάνει μέχρι τα τρίσβαθα της ψυχής και ύστερα η περιγραφή ακολουθεί πιο χαμηλόφωνη.
    Χθες οι συγγενείς ήρθαν στην εφημερίδα για να δημοσιεύουν την αγγελία της κηδείας. Δεν υπάρχει καν φωτογραφία του μικρού Ανδρέα. Άλλοι καιροί τότε χωρίς πολλές φωτογραφικές, δίχως τηλέφωνα με ενσωματωμένες κάμερες. Υπάρχουν, όμως οι φωτογραφίες της 11χρονης Σούλας, της Μάρως, της Θεμιστούλας και της Αγγελικής (της μητέρας του Ανδρέα) με στεφάνι στα μαλλιά, προφανώς αναμνηστική από την ημέρα του γάμου της.