ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Έκθεση Γελοιογραφιών από την εποχή του Ελληνοϊταλικού Πολέμου στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης



    Έκθεση γελοιογραφιών με τίτλο «Πενάκια… ‘’εφ’ όπλου’’» διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.
    Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015, στις 20.00, στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης.
     Η έκθεση παρουσιάζει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα των γελοιογραφιών που δημοσιεύτηκαν στον ελληνικό Τύπο και σε επιστολικά δελτάρια στη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940-41 και σήμερα ανήκουν στη Συλλογή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Επιχειρείται έτσι μια διαφορετική προσέγγιση του πολέμου, που προβάλει τη δυναμική της γελοιογραφίας ως πηγή τεκμηρίωσης ενός ιστορικού γεγονότος και ως σταθερό αποδέκτη και εκφραστή της σύγχρονης επικαιρότητας.
    Τα σκίτσα της συλλογής του ΕΙΜ υπογράφουν κορυφαίοι γελοιογράφοι της εποχής του μεσοπολέμου, όπως οι Κώστας Μπέζος, Αντώνης Βώττης και Γιώργος Γκεϊβέλης, αλλά και νεότεροι, που δραστηριοποιήθηκαν πιο συστηματικά στο χώρο της πολιτικής γελοιογραφίας μετά την απελευθέρωση, όπως οι Φωκίωνας Δημητριάδης, Σταμάτης Πολενάκης, Μίμης Παπαδημητρίου, Σοφόκλης Αντωνιάδης, Νίκος Κατσούρος, Νικόλαος Νείρος, Μιχάλης Παπαγεωργίου, Μιχάλης Νικολινάκος, Παύλος Παυλίδης και Νίκος Καστανάκης.
    Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 4 Νοεμβρίου 2015 και θα λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή κατά τις ώρες 08.00 έως 14.00 και 18.00 έως 21.00. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.