ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Oι χρυσές αμοιβές των στελεχών στους κρατικούς οργανισμούς και φορείς της Θεσσαλονίκης



εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής 
    Δεκάδες είναι οι μετακλητές θέσεις σε προεδρεία και διοικητικά συμβούλια οργανισμών, φορέων και εταιρειών που ελέγχονται από το κράτος και αλλάζουν «χέρια» σε κάθε αλλαγή κυβέρνησης. Ορισμένες μάλιστα παρά την κρίση εξακολουθούν να προβλέπουν «χρυσές αμοιβές» κάτι που συγκεντρώνει γύρω τους πολλούς «μνηστήρες», κυρίως βέβαια κομματικά στελέχη που περιμένουν μετά τις εκλογές να στελεχώσουν τον κρατικό μηχανισμό.
    Συνήθως δίχως προκηρύξεις και διαγωνισμούς αλλά με απλές υπουργικές αποφάσεις όμως με ικανή αποζημίωση για τις υπηρεσίες που προσφέρουν…
    Στη Θεσσαλονίκη η ΕΥΑΘ Α.Ε. θεωρείται «πολύφερνη νύφη». Γιατί; Διότι ακόμη και για τα απλά μέλη του διοικητικού συμβουλίου προβλέπεται  μηνιαία αποζημίωση της τάξης των 386 ευρώ ενώ κάθε μέλος λαμβάνει το  ποσό των 117.5 Ευρώ για κάθε συνεδρίαση του οργάνου. Ο μισθός του Προέδρου ανέρχεται σε 1500 Ευρώ, του διευθύνοντος συμβούλου σε 4750 και του αντιπροέδρου σε 1127. Όλες οι προαναφερθείσες αμοιβές είναι μικτές ενώ όταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι το ίδιο πρόσωπο, όπως τα τελευταία χρόνια, διατηρείται μόνο η αμοιβή του διευθύνοντος. Στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΑΘ Α.Ε. που εποπτεύεται απο τα υπουργεία Οικονομικών και Μακεδονίας-Θράκης δύο μέλη προέρχονται από τους εργαζόμενους.
    Στη μικρότερη αδερφή της ΕΥΑΘ Α.Ε., στην ΕΥΑΘ Παγίων η κατάσταση έχει ως εξής: Το διοικητικό συμβούλιο είναι 7μελές, ορίζεται με κοινή απόφαση των Υπ.Οικ. και ΥΜΑΘ και δημοσιεύεται στο ΦΕΚ.  Μεταξύ των μελών υπάρχουν και εκπρόσωποι της ΕΥΑΘ Α.Ε. και της ΕΥΔΕ Ύδρευσης. Η αμοιβή του προέδρου αγγίζει τα 3000 ευρώ μεικτά ενώ προβλέπεται αποζημίωση στα μέλη περί τα 120 Ευρώ το μήνα για 4 συνεδριάσεις του συμβουλίου.
    Στον Οργανισμό Λιμένος, η θητεία του δ.σ. ολοκληρώνεται τον Μάιο και η αλλαγή γίνεται δια της γενικής συνέλευσης κατόπιν πρότασης του υπουργείου Οικονομικών. Είναι 11μελές και συμμετέχουν και εκπρόσωποι των εργαζομένων (υπαλλήλων και λιμενεργατών) καθώς και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η αμοιβή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου (κοινό πρόσωπο τα τελευταία χρόνια) είναι 3200 Ευρώ καθαρά, του αντιπροέδρου 1700 και η αποζημίωση των μελών του δ.σ. 396 ευρώ το μήνα, για 4 συνεδριάσεις.
Με προκήρυξη στη Ζώνη Καινοτομίας
    Με προκήρυξη καταλαμβάνεται η θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας. «Διευθύνων σύμβουλος ορίζεται πτυχιούχος πανεπιστημίου σε γνωστικό αντικείμενο συγγενές με τους τομείς δραστηριότητας της Εταιρείας και προϋπηρεσία επί οκτώ τουλάχιστον έτη σε θέση αυξημένης ευθύνης στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Διευθύνων Σύμβουλος προσλαμβάνεται […]  με απόφαση του εποπτεύοντος υπουργού ύστερα από δημόσια προκήρυξη της θέσης», αναφέρεται στον ιδρυτικό νόμο. Στο διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας εκτός του προέδρου και του διευθύνοντος μετέχουν εκπρόσωποι των ΣΕΒΕ, ΣΒΒΕ, Περιφέρειας, ΕΚΕΤΑ και ΑΠΘ. Η αμοβή του προέδρου φτάνει τις 2500 ευρώ ενώ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό για το 2015 της εταιρείας προβλέπονται ετησίως 12.000 για τις αποζημιώσεις συμμετοχής στα συμβούλια του πρόεδρου και ίδιο ποσό για τα μέλη του δ.σ. Η αμοιβή του διευθύνοντος είναι της τάξης των 45.000 ευρώ μεικτά. Σήμερα, η θέση του διευθύνοντος παραμένει κενή (οι αρμοδιότητες εκτελούνται από τον πρόεδρο) ενώ πρόεδρος και δ.σ. έχουν παραιτηθεί των οικονομικών τους δικαιωμάτων.
    Στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε. συμμετέχουν 13 μέλη μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι του Δήμου Θεσσαλονίκης, του ΕΕΘ, του ΒΕΘ και του ΕΒΕΘ, του Εμπορικού Συλλόγου, του ΣΒΕΕ, του ΣΕΒΕ και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Οι καθαρές μηνιαίες αμοιβές προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου είναι από 2200 Ευρώ. Προβλέπεται αποζημίωση 120 ευρώ το μήνα για τα μέλη του δ.σ.. για 4 συνεδριάσεις.
Τι ισχύει στην ΕΡΤ
    Εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης είναι η επανασύσταση της ΕΡΤ. Στη Θεσσαλονίκη η ΕΡΤ-3 διοικούνταν μέχρι το «μαύρο», από Διοικούσα Επιτροπή η οποία αποτελούνταν από 5 μέλη. Τον πρόεδρο και 4 μέλη, ένα από τα οποία εκπρόσωπος των εργαζομένων. Η επιλογή των προσώπων γίνονταν από τον εποπτεύοντα υπουργό Επικρατείας και του διορισμού προηγούνταν ακρόαση από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Πρόεδρος και μέλη διοικητικού συμβουλίου αποζημιώνονταν με 59 Ευρώ καθαρά ανά συνεδρίαση ενώ προβλέπονταν και μηνιαία αντιμισθία ως έξοδα παραστάσεως: 370 για τον πρόεδρο και 118 για τα μέλη. Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής λάμβανε και το ποσό των 88 Ευρώ για τη συμμετοχή του στα δ.σ. της ΕΡΤ ΑΕ. Ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ-3. ο οποίος παρίστατο αλλά δεν ψήφιζε στις συνεδριάσεις της Διοικούσας, αμείβονταν με 2500 Ευρώ καθαρά.
    Το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών διοικείται από 7μελές διοικητικό συμβούλιο για το οποίο δεν προβλέπεται αποζημίωση. Συμμετέχουν εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της Τροχαίας, του ΕΚΘ, των Υπουργείων Οικονομικών και Μακεδονίας-Θράκης και της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας. Η θητεία είναι τριετής (λήγει στο τέλος του 2016) ενώ ο πρόεδρος αμείβεται με 2100 Ευρώ, καθαρά.
    Στην Εγνατία Οδό Α.Ε. ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος ορίζεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών με τη σύμφωνα γνώμη του ΤΑΙΠΕΔ ενώ ο διορισμός του εγκρίνεται κατόπιν ακρόασης από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος (κοινό πρόσωπο τα τελευταία χρόνια) αμείβεται με 4.000 Ευρώ μεικτά, ο αντιπρόεδρος ή εντεταλμένοι με 2400 ενώ 95 ευρώ (επίσης μεικτά) ήταν η αποζημίωση στα μέλη ανά συνεδρίαση δ.σ., η οποία ωστόσο αναμένεται να μειωθεί σχεδόν στο μισό.
    Το διοικητικό συμβούλιο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδα ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ. Συμμετέχουν και εκπρόσωποι του Συλλόγου Ελλήνων Ηθοποιών και της Ένωσης Συγγραφέων ενώ οι θέσεις προέδρου και μελών δ.σ. είναι άμισθες. Προβλέπεται 100 Ευρώ αποζημίωση ανά συνεδρίαση για τον πρόεδρο και 50 για τα μέλη.
Στο χώρο της υγείας
    Η επιλογή των διοικητών νοσοκομείων γίνεται με προκήρυξη ανά ΥΠΕ. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν συναφές πτυχίο ΑΕΙ και καταθέτουν αιτήσεις ενώ για την επιλογή συνεδριάζει επιτροπή στην οποία συμμετέχει και εκπρόσωπος του ΑΣΕΠ και συνυπολογίζει μεταπτυχιακούς τίτλους και επαγγελματική εμπειρία. Για μεγάλα νοσοκομεία άνω των 400 κλινών η καθαρή αμοιβή του διοικητή είναι 2300 Ευρώ και του αναπληρωτή διοικητή περίπου 1800. Περί τα 40 ευρώ είναι η  αποζημίωση στα μέλη των διοικητικών συμβουλίων τα οποία αποτελούνται από το διοικητή, τον αναπληρωτή, 3 διορισμένα από το υπουργείο Υγείας μέλη και εκπροσώπους των γιατρών και των εργαζομένων.
    Ανάλογη με την αμοιβή του διοικητή μεγάλων νοσοκομείων (2300 Ευρώ) είναι και αυτή των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών οι οποίοι επιλέγονται με απόφαση του υπουργού Υγείας αλλά περνούν από ακρόαση από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.