ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

ΕΜΣ Αλλαγή σελίδας με νέα διοίκηση



Του Άγγελου Ν. Βάσσου
    Ενώπιον μιας ιστορικής αλλαγής σελίδας βρίσκεται ένα από τα κορυφαία επιστημονικά ιδρύματα της χώρας, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ), τα μέλη της οποίας ετοιμάζονται να εκλέξουν την προσεχή Κυριακή 29 Μαρτίου, στη Θεσσαλονίκη, τους νέους επικεφαλής του 76χρονου οργανισμού, μετά από εννέα χρόνια έργου της απερχόμενης διοίκησης.
    Η επικείμενη αλλαγή σκυτάλης (με δεδομένο ότι ο απερχόμενος πρόεδρος, Νικόλαος Μέρτζος, δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για το αξίωμα) έχει δημιουργήσει έντονη κινητικότητα και ενδιαφέρον για τα διοικητικά του ιστορικού οργανισμού της Θεσσαλονίκης, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που βλέπουν τις αρχαιρεσίες στην ΕΜΣ ως την ιδανική ευκαιρία διεκδίκησης ενός νέου ρόλου από την Εταιρεία, η οποία παράλληλα καλείται να εξοπλιστεί με νέα μέσα, ώστε να επιτύχει τους στόχους της.
    Σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών καλείται να διευρύνει τις δραστηριότητές της σε επίπεδο έρευνας, εκδόσεων και εκδηλώσεων προς κάθε κατεύθυνση και να λειτουργήσει ως ένα ‘think tank’ επί παντός του επιστητού -από τη λαογραφία, την τέχνη και τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την Εκκλησία, τις επιστήμες και τη δημόσια υγεία ώς τις ένοπλες δυνάμεις, το εμπόριο, τη βιομηχανία και τον ορυκτό πλούτο, τον Τύπο, τον τουρισμό, την προστασία του περιβάλλοντος, τις συγκοινωνίες και τις υποδομές-, καλύπτοντας κάθε εποχή της ιστορίας της Μακεδονίας και αποτελώντας έτσι ένα ‘εργαλείο’ πολλαπλά χρήσιμο για την Πολιτεία και για κάθε ενδιαφερόμενο” σημειώνει, μιλώντας στη “ΜτΚ”, ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ και πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης (ο οποίος κατέρχεται ως υποψήφιος στις επικείμενες αρχαιρεσίες στην ΕΜΣ). “Σ’ αυτήν την προσπάθεια, η Εταιρεία πρέπει να στελεχωθεί με επιστήμονες με τεχνογνωσία και διάθεση προσφοράς. Παράλληλα, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τις ειδικές γνώσεις και την εμπειρία κάθε εταίρου της ΕΜΣ, με την ενεργοποίησή του -εφόσον το επιθυμεί- σε επιτροπές και ομάδες εργασίας με αντικείμενα σχετικά με τη Μακεδονία και οτιδήποτε συνδέεται με την περιοχή”.
ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΔΟΞΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
    Είναι ακριβώς προς αυτήν την κατεύθυνση (της ακόμη πιο ενεργού παρουσίας της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στα δημόσια πράγματα) που διατυπώνεται μια σειρά πραγματικά καινοτόμων και πρωτότυπων ιδεών, οι οποίες στόχο έχουν να μεγιστοποιήσουν την επίδραση και το “αποτύπωμα” του έργου της ΕΜΣ.
    Στο πλαίσιο αυτό, πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει η προσπάθεια προσέγγισης ειδικότερα της νεολαίας για την υπόθεση της Μακεδονίας, με σύγχρονες μεθόδους, στις οποίες συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η παραγωγή video games με θέμα τον Μακεδονικό Αγώνα, η μεταφορά σε μορφή κόμικς κλασσικών διηγημάτων για τον Μακεδονικό Αγώνα (όπως, για παράδειγμα, “Τα Μυστικά του Βάλτου” της Π. Δέλτα), η επανέκδοση (με επιμελημένη και ευχάριστη εικονογράφηση) παλαιών εκδόσεων της ΕΜΣ που αφορούν παραμύθια και ιστορίες για νέους αλλά και η οργάνωση διαγωνισμών συγγραφής ομαδικών εργασιών, εκθέσεων ιδεών, ποιημάτων και ζωγραφικής για μαθητές, με θεματολογία σχετική με τη Μακεδονία.
    Παράλληλα, η ΕΜΣ φιλοδοξεί να βοηθήσει ουσιαστικά στην προσπάθεια συντονισμού των δραστηριοτήτων μιας σειράς φορέων, όπως το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Μελέτης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κυρίλλου και Μεθοδίου, όπως επίσης και επιστημονικών εταιρειών με αντικείμενο ενασχόλησης την ιστορία, τη λαογραφία και τον πολιτισμό, πάντα με σαφείς και οριοθετημένους στόχους.
    Στο ίδιο μήκος κύματος, θα επιδιωχθεί η συνεργασία και η υλοποίηση κοινών δράσεων με μακεδονικές οργανώσεις της ημεδαπής και με ομογενειακές οργανώσεις της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας (με στόχο την ανάπτυξη δραστηριοτήτων πανελλήνιας και διεθνούς εμβέλειας, καθώς και τη διάχυση θέσεων και τεκμηριωμένων πληροφοριών για τη Μακεδονία) αλλά και η καλλιέργεια επαφών και συνεργασιών με τα μέλη του προξενικού σώματος στη Θεσσαλονίκη, με ξένα μορφωτικά ιδρύματα και εκπαιδευτήρια της πόλης, με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος κοκ. Επίσης (πάντα με στόχο την εξωστρέφεια) προτείνεται η μετάφραση επιλεγμένων εκδόσεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στις ευρύτερα ομιλούμενες σύγχρονες γλώσσες (όπως η Αγγλική, η Κινεζική, η Ισπανική και η Ρωσική), με παράλληλη φροντίδα για τη διακίνησή τους, σε συνεργασία με ξένους εκδοτικούς οίκους και φορείς.
ΤΡΕΙΣ ΜΕΙΖΟΝΕΣ ΣΤΟΧΟΙ
    Στην εποχή που διανύουμε, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών οφείλει να επικεντρωθεί σε τρεις μείζονες στόχους: στο ‘άνοιγμά’ της στους νέους, στη διεύρυνση των αντικειμένων της και στην ενδυνάμωση της εξωστρέφειάς της -ιδιαίτερα εκτός των συνόρων της χώρας” σημειώνει από την πλευρά του, μιλώντας στη “ΜτΚ”, ο καθηγητής της Πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ και αντιπρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, Νικόλαος Μουσιόπουλος (ο οποίος επίσης κατέρχεται ως υποψήφιος την προσεχή Κυριακή στις εκλογές στην ΕΜΣ). “Χρειάζεται να πορευτούμε με σαφή προγραμματικό λόγο, με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις, ώστε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις διεθνές σχέσεις και διασυνδέσεις μας, με στόχο να ενδυναμώσουμε τον διεθνή προσανατολισμό και την εξωστρέφεια αυτού του ιστορικού ιδρύματος. Σε ό,τι με αφορά, δε, προσωπικά, οφείλω να σας πω ότι το θεωρώ -στο πλαίσιο της διάθεσής μου να προσφέρω στο πεδίο του πολιτισμού- μια υποχρέωση στη μνήμη της μητέρας μου, η οποία αφιέρωσε τουλάχιστον τη μισή της ζωή στη Μακεδονία και τη Θράκη...”.
ΟΙ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ Την προσεχή Κυριακή έως τις 8 το βράδυ
    Τα τακτικά μέλη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών καλούνται να προσέλθουν στην ετήσια τακτική γενική συνέλευσή τους την επόμενη Κυριακή 29 Μαρτίου, στις 10 π.μ., στην αίθουσα διαλέξεων της Εταιρείας (Εθνικής Αμύνης 4). Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί απαρτία, η συνέλευση θα συγκληθεί στις 11 π.μ., στον ίδιο χώρο. Σε αυτήν αναμένεται, πέραν της έκθεσης των πεπραγμένων λήξαντος έτους και του απολογισμού και της οικονομικής κατάστασης της Εταιρείας, να εκλεγούν το νέο εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο και η τριμελής εξελεγκτική επιτροπή της ΕΜΣ. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει έως τις 8 μ.μ.