ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

H 'Barbie' που θα σώσει την Πολωνία



Ας τα βλέπει το ΚΚΕ, αν θέλει να ΄΄ανέβει΄΄ και να μας ‘’ανεβάσει’’ λιγάκι…
Από την Άννα Ρέμπελου
    Μπορεί η36χρονη Magdalena Ogorek, μία πρώην ηθοποιός και τηλεπαρουσιάστρια, να δώσει στους αριστερούς της Πολωνίας το νέο πρόσωπο που αναζητούν ?
    Την αποκαλούν η «Μπάρμπι της Πολωνίας». Η επιλογή της εντυπωσιακής 36χρονης Μαγκνταλένα Ογκόρεκ από τον ηγέτη της Δημοκρατικής Αριστερής Συμμαχίας (DLA), Λέζεκ Μίλερ, ως υποψήφιας του κόμματος που αποτελεί την συνέχεια των Κομμουνιστών της εποχής του Ψυχρού Πολέμου στην Πολωνία, για τις προεδρικές εκλογές του Μαίου, έχει προκαλέσει σοκ. Και τούτο για πολλούς λόγους. Είτε επειδή ουδείς περίμενε την υποψηφιότητα μιας καλλονής για μια τέτοια θέση, είτε λόγω της προηγούμενης καριέρας της στην τηλεόραση και της περιορισμένης πολιτικής πείρας της ή εξαιτίας των πρόσφατων σχολίων της για τις σχέσεις με την Ρωσία και την αδυναμία της να δεχθεί έστω και μια ερώτηση από τους δημοσιογράφους από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της στις αρχές Ιανουαρίου.
    Η όμορφη Μαγκνταλένα, πρώην παρουσιάστρια της πολωνικής τηλεόρασης και ηθοποιός σε σαπουνόπερες, κατέχει διδακτορικό τίτλο στην ιστορία, έχει συγγράψει αρκετά βιβλία με πιο γνωστό το «Polish Templar: Myths and Reality» και τα τελευταία δύο χρόνια ήταν σύμβουλος επικοινωνίας της κεντρικής τράπεζας της Πολωνίας. Είναι σύζυγος του Πολωνού μεγαλοεπιχειρηματία Ματίας Μπαράν και έχει μια κόρη, την Λουντμίλα. Ο Leszek Miller την περιγράφει «ως σύμβολο αλλαγής» και μιλά για το άνοιγμα της πολωνικής πολιτικής σκηνής στην νέα ευρωπαϊκή γενιά. Όμως, έστω και αν η Μαγκνταλένα Ογκόρεκ τυπικά έχει τα προσόντα για να κυνηγήσει μια πολιτική καριέρα, η απειρία της απειλεί να πλήξει τόσο την ίδια όσο και το κόμμα που την εμπιστεύθηκε.
    Πρόσφατες δημοσκοπήσεις στην Πολωνία την κατατάσσουν τρίτη πίσω από τους αντιπάλους της κ.κ. Κομορόβκσι και Άντρε Ντούντα. Αλλά ο δρόμος που έχει να διανύσει μέχρι την 10 Μαίου είναι γεμάτος απότομες στροφές, ανηφόρα και εμπόδια. Ήδη, η κριτική της στην σημερινή πολωνική ηγεσία για την αρνητική στάση που κρατά απέναντι στην Ρωσία και τις βαθιές εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών – δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι εάν εκλεγεί δεν θα φοβηθεί να απαντήσει σε μηνύματα από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και ότι θα πάρει ακόμα και την πρωτοβουλία να του τηλεφωνήσει απευθείας - έχει δημιουργήσει και τα πρώτα ανέκδοτα… Κινούμενο σχέδιο που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο δείχνει τον Πούτιν να κάθεται δίπλα στο τηλέφωνο και να λέει: «Μάγδα; Χαίρομαι που τηλεφώνησες. Σε περίμενα!». Ανέκδοτο έχει γίνει δε, και το επώνυμο της Μαγκνταλένα, αφού στην πολωνική γλώσσα σημαίνει «αγγούρι». Ίσως αυτό να εξηγεί και την στάση της απέναντι στον Tύπο, η οποία είναι άκρως επιφυλακτική.
    Αναμφισβήτητα, ο 68χρονος επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστερής Συμμαχίας ποντάρει στην ομορφιά και την φρεσκάδα της Μαγκνταλένα για να προωθήσει ένα νέο προφίλ για το κόμμα του και με απώτερο στόχο τις σημαντικές κοινοβουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου. Το DLA, εξάλλου, χρειάζεται απεγνωσμένα τη νέα εικόνα, μιας και τα σκάνδαλα διαφθοράς μαζί με τις κατηγορίες ότι ο Μίλερ συνεργαζόταν με την CIA όσο ήταν πρωθυπουργός επιτρέποντας στην Πολωνία το 2002 και το 2003 την λειτουργία κρυφών φυλακών για ύποπτους τρομοκρατίας, το έπληξαν σε μεγάλο βαθμό.
    Ωστόσο, ένα μίνι αφιέρωμα του αμερικανικού Playboy στην Μαγκνταλένα Ογκόρεκ και η επικέντρωση των περισσοτέρων στην εμφάνισή της, μοιάζει να διώχνει μακριά τους παραδοσιακούς υποστηρικτές του κορυφαίου αριστερού κόμματος. «Πρόκειται για καταστροφή. Αυτό δείχνει ότι το κόμμα στερείται σοβαρού προγράμματος. Για μένα μοιάζει περισσότερο με Καμπαρέ… Δεν είναι αυτή μια σοβαρή υποψηφιότητα» επισημαίνει σε ξένα μέσα, παραδοσιακός υποστηρικτής του DLA.
    Αναλυτές υπογραμμίζουν βεβαίως, ότι για τους ψηφοφόρους του αριστερού ρεύματος στην Πολωνία θα υπάρξει σαφώς ζήτημα του τι να επιλέξουν, μιας και οι υπόλοιπες αριστερές υποψηφιότητες, όπως αυτή της τρανσέξουαλ νομοθέτη Άννα Γκρόντζκα και της φεμινίστριας Γουάντα Νόβικα, δεν συγκεντρώνουν ευρεία αποδοχή. Ούτε ο, επίσης αριστερός, Ζανούς Παλικό ο οποίος μπήκε πανηγυρικά στο πολωνικό κοινοβούλιο το 2011 ως επικεφαλής ενός νέου αριστερού κόμματος, έχει καταφέρει να διατηρήσει ό, τι είχε κερδίσει, λόγω ανειλικρίνειας… Άραγε η ομορφιά της Μαγκνταλένα Ογκόρεκ θα πείσει τελικά τους αριστερούς Πολωνούς ψηφοφόρους να της δώσουν μια ευκαιρία να αποδείξει ότι δεν είναι μόνον αυτό;