ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

ΜΗΠΩΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΒΡΩΜΑΕΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ?



Άναυδος στον τηλεοπτικό αέρα για τις αυξήσεις στη ΔΕΗ ο Βαρουφάκης. «Αν ισχύει αυτό, έχω πρόβλημα»
HuffPost Greece
    Αιφνιδιασμένος εμφανίστηκε το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη συνέντευξή του «Στον Ενικό» όταν ερωτήθηκε ποια είναι η άποψή του περί των αυξήσεων μισθών στη ΔΕΗ.
    «Αυξήθηκαν οι μισθοί – οι μεγάλοι;» ρώτησε έκπληκτος, συμπληρώνοντας ότι «αυτό πρώτη φορά το ακούω».
    «Δεν το ξέρω, δεν μπορώ να σχολιάσω για κάτι που δεν έχω ακούσει, αν έχει συμβεί αυτό, έχω πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά στη συνέχεια.
    Σημειώνεται ότι κατά τη συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε παράλληλα, ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στην αποπληρωμή των χρεών της προς το ΔΝΤ και ότι «είμαστε στη διαδικασία εξασφάλισης των πόρων για όλο το τετράμηνο (της παράτασης)». Τόνισε ότι μοναδική λύση είναι η αναδιάρθρωση του χρέους εντός της ευρωζώνης και «σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι λύση η επιστροφή στη δραχμή». Μάλιστα, ερωτηθείς για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Λαπαβίτσα, είπε ότι «ο Λαπαβίτσας έχει κτίσει ολόκληρη καριέρα πάνω στην επιστροφή στη δραχμή».
    Μιλώντας για τα φορολογικά, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «δεν θα βάλουμε έκτακτο φόρο». Χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ύψος 23% του ΦΠΑ, προσθέτοντας ότι «θέλω να το δω σταδιακά να πέφτει στο 15%». Ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν αλλαγές στους συντελεστές του ΦΠΑ, είπε ότι «θα είναι τόσο ανεπαίσθητη αλλαγή και τόσο ήσσονος σημασίας, που θα είναι μια κίνηση καλής θέλησης προς τους εταίρους». Πρόσθεσε δε, ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στον ΦΠΑ στα νησιά, στην παραμεθόριο, στα ξενοδοχεία, στα φάρμακα και στα τρόφιμα.
    Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι δεν πιστεύει στη φορολόγηση της περιουσίας, λέγοντας ότι «ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας απαράδεκτος φόρος. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αλλάξουμε τον ΕΝΦΙΑ επί το προοδευτικότερο, αλλά μπορεί να πάρει 2- 3 μήνες. Και έως ότου αλλάξει ένας νόμος, ισχύει ο προηγούμενος». Επίσης, είπε ότι πρέπει να αλλάξει και το σύστημα με τις αντικειμενικές αξίες.
Κυβέρνηση: Δεν έχουμε σχέση με τις αυξήσεις στους υπαλλήλους της ΔΕΗ
HuffPost Greece
    Αποστάσεις παίρνει η κυβέρνηση από την συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογράφηκε μεταξύ της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με την οποία δίνονται εμμέσως μικρές αυξήσεις στους εργαζόμενους της εταιρείας.
    Από το Μαξίμου επισημαίνεται ότι η συμφωνία συνήφθη πριν τις εκλογές και υπενθυμίζουν ότι η διοίκηση της ΔΕΗ είναι διορισμένη από την κυβέρνηση της ΝΔ.
    Ωστόσο διαβεβαιώνει ότι οι έμμεσες αυξήσεις δεν θα έχουν ως αποτέλεσμα αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗαντίθετα αυτά θα μειωθούν.
    Το Μαξίμου κάνει 7 επισημάνσεις σε σχέση με την συμφωνία ΔΕΗ – ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ:
        1. Η κυβέρνηση αυτή, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, έχει ως θέμα αρχής να μην παρεμβαίνει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των διοικήσεων των επιχειρήσεων, όποια μορφή και ιδιοκτησιακό καθεστώς και εάν έχουν οι τελευταίες και των συνδικάτων. Δεν ακολουθούμε συνεπώς τις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων που παρενέβαιναν διαρκώς εις βάρος πάντοτε της πλευράς των εργαζομένων.
        2. Αντίθετα, επίσης, με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, η κυβέρνηση στηρίζει πλήρως και απολύτως την ελευθερία των Συλλογικών διαπραγματεύσεων, ανεξάρτητα από την κατάληξή τους, την οποία θεωρεί ως ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας και θεμελιώδες εργαλείο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η ελευθερία των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, όπως είναι γνωστό, είναι βασικό όπλο για την καταπολέμηση της λιτότητας και εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλου του κόσμου της εργασίας και πρώτα από όλα των πιο αδύναμων.
       3. Η συλλογική διαπραγμάτευση μεταξύ της ΔΕΗ Α.Ε. και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2014 και ολοκληρώθηκε πριν από τις εκλογές. Οποιαδήποτε κριτική στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για ανάμιξη στη διαμόρφωση και κατάληξη της συγκεκριμένης Σύμβασης, είναι επομένως εντελώς αβάσιμη με βάση την κοινή λογική.
        4. Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι η σημερινή διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. που υπέγραψε την σύμβαση με την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έχει διοριστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
        5. Οποιαδήποτε δημοσιεύματα αναφορικά με πιθανές αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος εξαιτίας της συλλογικής σύμβασης είναι εκτός πραγματικότητας. Χαρακτηριστικό, άλλωστε, είναι ότι παρά το γεγονός ότι οι μισθοί των εργαζομένων στη ΔΕΗ έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια κατά πολύ, οι προηγούμενες κυβερνήσεις προχώρησαν σε πολιτικές αύξησης των τιμολογίων, επιβαρύνοντας κατά πολύ νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
        6. Το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης σε συνεργασία με τη ΔΕΗ επεξεργάζεται για το επόμενο διάστημα σχέδιο για τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ.
         7. Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης σε σχέση με το τιμολόγιο της ΔΕΗ και την πρόσβαση των νοικοκυριών στο ηλεκτρικό ρεύμα έγιναν γνωστά στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης
Τι πραγματικά προβλέπει η νέα συλλογική σύμβαση της ΔΕΗ
HuffPost Greece
    Η συλλογική σύμβαση που υπέγραψαν οι εργαζόμενοι με τη ΔΕΗ έγινε αντικείμενο έντονων επικρίσεων, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση πως θα μπορούσε να δώσει τα χρήματα που προβλέπονται για τα κουπόνια καφέ και σάντουιτς σε άνεργους και την κυβέρνηση να απαντά ότι τα χρήματα δεν τα δίνει η ίδια, αλλά η εταιρεία.
    Η ΔΕΗ με ανακοίνωση της ξεκαθαρίζει ότι η νέα συμφωνία με τους εργαζόμενους δεν θα επιφέρει καμία επιβάρυνση για τους καταναλωτές και πως δεν θα γίνουν νέες αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ.
Τι είναι το «τροφείο»
    Οι επικρίσεις επικεντρώνονται στο λεγόμενο «τροφείο», το κονδύλι δηλαδή που προβλέπεται για την παροχή κουπονιών για καφέ και σάντουιτς στους εργαζόμενους. Δεν πρόκειται για αυξήσεις επισημαίνουν εργαζόμενοι και εταιρεία, αλλά για παροχή σε είδος, ( Εδώ μας κορο’ι’δεύουν φανερά και ασύστολα. Ποιος θα πληρώσει τα κυλικεία ? Με τι λεφτά ? Λίγη ντροπή χρειάζεται… ) που τουλάχιστον στην αρχή δεν θα δοθεί σε όλους τους εργαζομένους, παρά μόνο σε όσους εργάζονται σε ορυχεία και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που έχουν κυλικεία. Στους υπόλοιπους εργαζόμενους τα κουπόνια θα δοθούν σε δεύτερο χρόνο. ο πλαφόν της δαπάνης για τα κουπόνια είναι 6 ευρώ, πράγμα που σημαίνει πως αναλόγως με τη συμφωνία με τους προμηθευτές, το κόστος μπορεί να είναι λιγότερο.
    Τα νούμερα που ακούστηκαν για το κόστος των κουπονιών δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα λένε τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και η διοίκηση της ΔΕΗ.
    Ανακοίνωση ΔΕΗ: Εαν το μέτρο εφαρμοζόταν αμέσως για όλους τους εργαζόμενους, το ετήσιο κόστος τους εκτιμάται ότι δεν θα υπερέβαινε τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Η αρχική δαπάνη είναι αρκετά μικρή γιατί δεν αφορά το σύνολο των υπαλλήλων, τα δε 15 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται για όταν το πρόγραμμα εφαρμοστεί κανονικά, αντιπροσωπεύουν το 2,3% του σημερινού κόστους μισθοδοσίας και το 0,25% του ετήσιου τζίρου της ΔΕΗ.
Ο μισθοί των εργαζομένων
    Από το 2009 οι μισθοί των εργαζομένων της ΔΕΗ (τεχνικοί κατά 90%) έχουν μειωθεί κατά 60%, δηλαδή κατά 700 εκατομμύρια το χρόνο. Ο μέσος μισθός, συμπεριλαμβανομένων και των βαρέων κυμαίνεται στα 1.500 ευρώ καθαρά (κατά μέσο όρο οι εργαζόμενοι έχουν τουλάχιστον 20 χρόνια υπηρεσίας), ενώ ο ανώτατος καθαρός μισθός, του γενικού διευθυντή παραγωγής είναι 2.500 ευρώ.
    Η νέα συλλογική σύμβαση αποκαθιστά επίσης το επίδομα επικινδυνότητας στους εναερίτες.
Αναμένοντας τον οικονομικό απολογισμό της ΔΕΗ για το 2013
    Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται εντός του Μαρτίου η ανακοίνωση των οικονομικών στοιχείων της ΔΕΗ για το 2014, δεδομένου ότι το 2013 η εταιρεία έκλεισε με μεγάλο έλλειμμα, (στο οποίο συνέβαλαν και δικαστικές αποφάσεις για την Αλουμίνιον), ενώ οι ληξιπρόθεσμες προς αυτήν οφειλές υπολογίζονται σε 2 δισ. Σε ανακοίνωση του, ο Νίκος Φωτόπουλος έκανε λόγο για «μεγαλοσχήμονες που όλα αυτά τα χρόνια οικονόμησαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε βάρος της ΔΕΗ και των καταναλωτών».
Σφοδρή αντίδραση από Νέα Δημοκρατία
    H ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να πάρει πίσω την απαράδεκτη, όπως υποστηρίζει, απόφαση για αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων της ΔΕΗ. Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης κάνει λόγο για απύθμενη υποκρισία, καθώς, όπως υποστηρίζει, την ώρα που η κυβέρνηση χαρίζει αυξήσεις 6 ευρώ την ημέρα στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ, υπόσχεται ότι θα δώσει μόλις 1,5 ευρώ την ημέρα σε 300.000 ανθρώπους για να αντιμετωπίσουν την «ανθρωπιστική κρίση». Υποστηρίζει μάλιστα ότι οι αυξήσεις αυτές υπεγράφησαν την προηγούμενη Παρασκευή, στις 27/2/15, με απόλυτη γνώση και έγκριση του αρμοδίου υπουργού.
    «Ο κύριος Καραγκούνης επιλέγει να προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει προκειμένου να ρίξει λάσπη στη νέα κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα που προσβάλουν την κοινή νοημοσύνη» απαντά ο Γαβριήλ Σακελαρίδης. Επισημαίνει ότι η συλλογική σύμβαση υπογράφηκε από τη διορισμένη από την Νέα Δημοκρατία διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. και τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν πριν τις εκλογές, παρόλο που η υπογραφή της σύμβασης έγινε μετά.
    Το Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι οι έμμεσες αυξήσεις δεν θα έχουν ως αποτέλεσμα αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αντίθετα αυτά θα μειωθούν.
Ο Φωτόπουλος, η ΔΕΗ, οι πρώην και οι... επόμενοι!
    Πάλι καλά που οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ (του κ. Φωτόπουλου, του ΣΥΡΙΖΑ...) μας καθησύχασαν: δεν παίρνουν τους υψηλότερους μισθούς στο δημόσιο, αφού πάνω από αυτούς βρίσκονται οι βουλευτές!
    Άρα, δικαιούνται απολύτως τις αυξήσεις (με διάφορα τρικ, του δωρεάν... καφέ και τοστ καθημερινώς συμπεριλαμβανομένου-ήτοι επιπλέον 150 ευρώ έκαστος μηνιαίως...) που εξασφάλισαν με την νέα συλλογική σύμβαση που υπέγραψαν με την διοίκηση της επιχείρησης, αυξήσεις της τάξεως του 8- 10%....
    Για να εξηγούμεθα: αυξήσεις, δικαιούνται  να  επιδιώκουν όλοι οι εργαζόμενοι, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (ανάλογα με την παραγωγικότητα και αποδοτικότητά τους, σε μια οικονομία με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης-αλλά ας μην μπούμε σε τέτοιες “λεπτομέρειες...). Το ζήτημα είναι αν η κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα σήμερα είναι τέτοια που να επιτρέπει αυτό το δικαίωμα των εργαζομένων. Όλων των εργαζομένων, όχι μόνο εκείνων που έχουν πανίσχυρες συντεχνίες. Και που οι ίδιοι (δεν είναι και λίγοι, πάνω από 20.000) ομολογούν, πως δεν παίρνουν παρά... τον δεύτερο καλύτερο μισθό στον δημόσιο τομέα!
    Ενδιαφέρον, όμως, έχει και η “αντίδραση” της κυβέρνησης, μετά τα δυσμενή σχόλια που προκάλεσε η είδηση για αυξήσεις των υπαλλήλων της ΔΕΗ (μαζί με διάφορα ακατανόητα επιδόματα, όπως... αυτό της παραμονής στον ίδιο βαθμό επί δύο συνεχείς κρίσεις και αξιολογήσεις, αντί οι αρνητικά κρινόμενοι να απολύονται, όπως συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα) : εμείς, είπε, δεν εγκρίναμε καμιά αύξηση (γι' αυτό,προφανώς, ο ΓιάΝης Βαρουφάκης δήλωσε δημόσια πως “δεν έχει ιδέα-αλλά αν ισχύει, τότε έχω πρόβλημα...” )  αυτές είναι αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για την νέα συλλογική σύμβαση εργασίας στην επιχείρηση, και ως γνωστόν εμείς δεν επεμβαίνουμε στις διαπραγματεύσεις! Και, για να νίψει απολύτως τας χείρας της, πρόσθεσε με σημασία ότι “οι διαπραγματεύσεις είχαν αρχίσει πριν τις εκλογές, και την επιτευχθείσα συλλογική σύμβαση την υπέγραψε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, που... δεν τον διορίσαμε εμείς, αλλά η οι προηγούμενοι!Τώρα, καλά έκαναν και εξασφάλισαν αυξήσεις, ή για τις αυξήσεις...κυνηγείστε τους προηγούμενους; Δεν κατάλαβα...   
    Όπως δεν κατάλαβα γιατί έπρεπε να χρηματοδοτηθεί η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ (του κ. Φωτόπουλου- που για όσους δεν καταλαβαίνουμε, μας συνέστησε... “να πιούμε ξύδι!) για να εξοφλήσει τα χρέη της από παλιά δάνεια που είχε πάρει για... συνδικαλιστικές ανάγκες (κρουαζιέρες, όπως έχει καταγγελθεί, και άλλες συνδικαλιστικές εκδηλώσεις...), την στιγμή όπου η επιχείρηση πάει κατά διαόλου, οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί του κοινού (αυτών που δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν, και όσων παίρνουν πολύ λιγότερα από τον... δεύτερο καλύτερο μισθό στο δημόσιο!) συμποσούνται σε δισεκατομμύρια...
    Αυτό που κατάλαβα, είναι ότι... όποιος έχει μαχαίρι (ή διακόπτες να κατεβάσει, ή συντεχνιακή ηγεσία με... διακομματικό μπάρμπα στην Κορώνη!) τα καταφέρνει μια χαρά, γιατί είναι... πιο ίσος από τους υπόλοιπους, που βλέπουν τους μισθούς τους και τις συντάξεις τους να περικόπτονται (δεν μειώθηκαν μόνο οι μισθοί των εργαζομένων στην ΔΕΗ, κ. Φωτόπουλε...). Και σε μια χώρα η οποία βιώνει μια τόσο μεγάλη και παρατεταμένη οικονομική (και ανθρωπιστική, δίκιο έχει ο ΣΥΡΙΖΑ) κρίση, είναι πρωταρχικής σημασίας προϋπόθεση για να μην διαρραγεί πλήρως ο κοινωνικός ιστός, (όχι, δεν πρόκειται περί αδιέξοδου “κοινωνικού αυτοματισμού”, κ. Φωτόπουλε, για γνήσια οργή και αγανάκτηση πρόκειται) ο κόσμος να έχει την αίσθηση ότι οι θυσίες (ακόμη και οι άδικες) αφορούν όλους το ίδιο. Χωρίς... παραθυράκια και ανούσιες δικαιολογίες, του τύπου “αυτό το έκανε ο διορισμένος από... τους προηγούμενους”!
    Και οι... “νυν”, τι έκαναν; Γιατί δεν τον άλλαζαν; Έτσι κι' αλλιώς, κάποιον δικό τους (με κοινωνική ευαισθησία και αίσθημα δικαιοσύνης...) θα έβαζαν! Αλλά, πως να τα βάλλουν με τον κ. Φωτόπουλο, την πιο πετυχημένη...ΠΑΣΟΚική μεταγραφή τους;